jueves, 15 de mayo de 2014

El dijous: Història de Catalunya


Exposició 
"Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya"



 

Ara fa cent anys començava una nova etapa política, amb el president de la Diputació de Barcelona, Enric Prat de la Riba, al capdavant: un líder que sabia unir esforços. 

La Mancomunitat de Catalunya era la federació voluntària de les quatre diputacions de Catalunya, amb l'objectiu de recuperar la unitat trencada per la divisió provincial de 1833. Prat de la Riba va morir l'1 d'agost de 1917 a Castellterçol, a l'edat de 47 anys. Com a successor, l'Assemblea va elegir a Josep Puig i Cadafalch el mateix any. 

Sota la seva presidència, el 1920 les quatre diputacions van traspassar a la Mancomunitat tots els serveis i recursos que encara eren de la seva titularitat. Cent anys després, la Diputació de Barcelona presenta l'exposició "Prat de la Riba i la Mancomunitat de Catalunya" per fer memòria, reconeixement i homenatge a totes les persones que van impulsar i treballar en el projecte de la Mancomunitat de Catalunya. 

Es pot visitar al vestíbul de la Diputació de Barcelona fins al 31 d'octubre i consta de cinc plafons on s'explica la federació voluntària de les quatre diputacions catalanes, el lligam entre municipalisme i nació com a dos dels grans eixos de l'obra política de Prat de la Riba. 

També presenta la intensa activitat de la Mancomunitat dirigida a millorar les condicions de vida de tots els habitants de Catalunya, l'ambiciosa aposta pel coneixement i la innovació i la figura de Puig i Cadafalch com a president de la Mancomunitat. A més s'hi mostra una cronologia dels fets més destacats a Catalunya i arreu del món succeïts entre el 1898 i el 1925.

No hay comentarios: