viernes, 2 de julio de 2010

Com un sol cor…



Alumnes, professors i col·laboradors, viuen amb joia
La IV Trobada Gastronòmica Intercultural




El pati de Can Paqual va reviure amb la Trobada Gastronòmica Intercultural els seus millors moments. [Fotografia: arxiu AME (ll.a.j)].

El passat dimecres 30 de juny va tenir lloc la IV Trobada Gastronòmica Intercultural del Servei Local de Català (SLC) d'Esparreguera, com a cloenda dels cursos de català per a adults 2009-2010, de la setena edició del Voluntariat per la llengua i de la primera edició dels grups de conversa Xerrem a Esparreguera.

Convocat pel SLC i per l'Ajuntament d’Esparreguera, el pati de Can Pasqual va acollir aquest acte joiós que va ser presidit per l'alcaldessa d'Esparreguera, Sra. Francesca Fosalba i Batalla, la regidora Olímpia Sánchez, i pel responsable del SLC Sr. Marc Piera, els quals van adreçar unes paraules de benvinguda i d'agraïment a tots els assistents.

La Quarta Trobada Gastronòmica Intercultural tornaria a ser un punt de trobada de persones d’orígens culturals diversos, de molts llocs i països, però, que avui podien compartir uns amb els altres els plats típics dels seus llocs o tradicions culinàries. Una experiència d’agermanament que ha més es recull en un llibre-receptari que s’edita en format pdf i es pot demanar gratuïtament al Servei Local de Català.

Bon ambient i bona cuina... [Fotografia: arxiu AME (ll.a.j.)]


Dos alumnes mexicanes participarien d’aquesta experiència divulgadora de la cuina pàtria. Una d’Elles, l’Emma del Socorro Guevara va presentar uns deliciosos Xiles amb xoriço que feien la boca aigua i entraven per als ulls..

Mentre que la Martha Inés Sánchez presentava una safata de Faixetes de pollastre amb salsa vermella d’acompanyament, d’allò mes casolà.
En un vist i no vist, ambdues participants veurien amb joia com desapareixien els seus vistosos plats. Ni engrunes quedaren..

L’acte contaria també amb la lectura d’un poema en català de mans de la seva creadora, la poetessa resident aquí Esparreguera n’Araceli Conde, i tres cançons improvisades -una en un català correcte- de una noia molt simpàtica, que sembla, si no ens equivoquem, era oriünda de Tunísia. No varen faltar-hi els merescuts aplaudiments dels assistents a aquesta festa d’agermanament.

Es doncs, un reconeixement col·lectiu a la tasca i l’esforç d’alumnes, professors, i voluntaris per aprendre el català i també una celebració festiva de la diversitat cultural que acull la nostra petita ciutat d’Esparreguera.

Una diversitat en la que els fills i filles de Mèxic i son presents.




XILIS AMB XORIÇO
Mèxic
Emma del Socorro Guevara

Ingredients
12 xilis
2 tasses de formatge fresc
3 xoriços
Oli
Vinagre
Orenga
Sal

Detall del plat "Xilis amb xoriço" presentat per la mexicana Emma del Socorro Guevara.[Fotografía arxiu AME (ll.a.j.)]

Mode de preparació
Escaldeu els xilis amb aigua durant 1 minut.

Fregiu el xoriço amb oli. Barregeu una part de formatge i el xorço.
Farciu els pebrots, poseu-los en una plàtera i amaniu-los amb oli, vinagre, orenga i la resta del formatge.

Podeu acompañar el plat amb mongetes.

Informació cultural
Aquest plat és de la part central de Mèxic. També podeu farcir els xilis amb puré de mongetes.



FAJITAS DE POLLASTRE MEXICANES (farcellets de blat de moro)
Mèxic
Martha Inés Sánchez Navarro


Ingredients (per a 2 persones – 4 fajitas):
4 truites de blat de moro
150 grams de pollastre
½ pebrot verd i 1/2 pebrot vermell
2 tomàquets grans
50 grams de ceba
50 grams d'enciam
80 grams de formatge ratllat per fondre
1 dent d'all
1 bitxo
1 / 2 culleradeta de pebre vermell picant
oli d'oliva
sal i pebre

Detall del plat "Fajitas de pollastre mexicanes" presentat per la mexicana Martha Inés Sánchez. [Fotografía: arxiu AME (ll.a.j.)]


Mode de preparació
Talleu els pebrots a tires una mica gruixudes i la ceba a tires fines.
Poseu dues cullerades d'oli d'oliva en una paella i quan estigui calent afegiu els pebrots i la ceba. Saleu-ho i ofegueu-ho bé durant 15 minuts.

Mentre es van fent les verdures aprofiteu per netejar el pollastre. L’heu de tallar a tires fines, salpebreu-lo i reserveu-lo.

Passats els 15 minuts de les verdures, afegiu-hi el tomàquet pelat i picat molt fi (si en traieu les llavors millor). Deixeu-ho coure 10 minuts més.

Escalfeu el forn a 180 º C. El farem servir més tard per donar-li un cop de calor a les truites de blat de moro.

En una altra paella poseu-hi dues cullerades d'oli d'oliva, una bitxo (podeu utilitzar pebre de Caiena) i un gra d'all pelat i sense picar. Quan l'oli estigui calent afegiu-hi el pollastre a tires i salteu-lo durant uns minuts fins que estigui daurat.

Quan el pollastre estigui llest, retira l'all i el bitxo i llenceu-los. Afegiu el pollastre a les verdures. És el moment d'incorporar-hi el pebre vermell picant (1 / 2 cullerada de postres). Remeu-ho bé i aparteu-ho del foc per no cremar el pebre vermell.

Agafeu l'enciam (ha d'estar ben net i molt sec) i piqueu-lor finament. Afegiu-lo a la barreja de verdures i pollastre i remeneu-ho bé.

Ara agafeu el formatge ratllat i poseu-lo sobre la barreja. Si hi ha algú a qui no li agradi el formatge pots saltar aquest pas i afegir el formatge a l'hora de muntar les fajitas.

Ara queda farcir les truites de blat de moro amb el pollastre i les verdures. Jo, una vegada tinc les fajitas muntades, prefereixo ficar-les al forn i escalfar amb el grill perquè es daurin. Però si ho preferiu, podeu escalfar les truites al microones i anar muntant després les fajitas. Personalment, crec que el cop de calor al forn és més còmode ja que podeu escalfar totes les fajitas alhora i servir-les calentes.

No hay comentarios: