jueves, 22 de mayo de 2014

Bigues i Riells

SOPAICINE MAIG 2014 
tindrà aquest dissabte 
una esplèndida actuació del Duet artístic 
“LA MALINCHE” 


Continuen ben fortes les nombroses activitats organitzades per el Cineclub Bigues i Riells, que durant aquest mes tenen l’anomena’t “Sopaicine maig 2014” on durant uns dies tenen sopar y pel·lícula de renom a més de la corresponen tertúlia entre amants del anomenat serè art. Tanmateix, bona música també. Però, anem a pams per tal d’explicar-lo bé. Al llarg del mes s’han projectat films com La masai blanca (02 de maig); Becket (09 de maig), Johnny cogió su fusil (16 de maig, val a dir que estava programada la pel·lícula Amarcord, però al final, va ser aquesta…); aquest 23 de maig tindrem “Il Gatopardo” i el proper 30 de maig possiblement Amarcord. No es del tot segur encara. 

Val a dir que les projeccions i sopar tenen lloc al Hotel Molí de la Torra de Bigues i Riells. I en aquest lloc tan emblemàtic del municipi, aquest dissabte 24 de maig de 2014 a les 19:00 hores, el Cineclub de Bigues i Riells, dins del cicle “Sopaicine” presentarà al conegut duet artístic “LA MALINCHE” amb un concert que porta per nom “Cançons per una pel·lícula”. Tot un repte si voleu. Però, que ben segur esdevindrà superat amb escreix per la talla artística d’aquest artistes. 

LA MALINCHE, com ja saben els nostres bons lectors del Portal Informatiu de l’AME Associació de Mexicans d’Esparreguera i voltants, es format per la cantant i artista na Margarita Arrocha, i a la guitarra, per el virtuós Carles Lloveras. Especialitzats en músiques molt melodioses i encisadores, tant de les terres de Mèxic, com Llatinoamericà i la Mediterrània, aquest duet recentment ha renovat el seu repertori, i ben segur, per aquesta especial ocasió ens tindran alguna de preparada. Volem dir, que quelcom sorpresa tindrem de mans d’aquest amants de l’art musical en ocasió d’aquesta programació especial dedicada al setè art. 

L’escenari on presentarà el seu concert La Malinche també es de pel·lícula. El Hotel del Moli de la Torre, també coneguda per la Fàbrica Vella està situada a la riba dreta del riu Tenes i està orientada cap el sud buscant l’aprofitament de la llum del sol durant tot el dia, i la força de l’aigua, seguint la tendència que s’havia iniciat a Catalunya a arrel de la revolució industrial. 

La Fàbrica Vella forma part d’un conjunt històric situat al barri del Rieral de Bigues. Aquest conjunt està format per la fàbrica com a edifici principal, la bassa adjacent, la masia el Molinet, la Porteria o Casa de la Fàbrica i la masia la Polvoreria. 

Les primeres dependències de la fàbrica es van construir en l’emplaçament de l’antic Molí de la Torre, del qual ja en tenim les primeres referències documentals a partir del 1156. 

Al segle XVII el molí hauria estat un molí bataner o draper segons la documentació trobada a l’Arxiu Parroquial que hi situa un moliner de draps el 1619. Per altra part, al segle XVII tenim les primeres referències de la Polvoreria, masia propera al molí, que seria l’obrador a on es tenyien els draps a partir de les pólvores. De fet, el topònim polvoreria significa obrador del polvorerer. Aquesta activitat també queda reflectida per Pascual Madoz en el seu Diccionario geogràfico-estadístico-histórico de España y sus possessiones de ultramar (Madrid, 1845-1850) el 1845, al parlar de “un tinte i un batán”. 

L’any de construcció d’aquesta fàbrica inicial no es coneix amb exactitud, però el podem situar a principis del segle XIX. El que si és clar, és que es va transformar un antic molí draper en una fàbrica tèxtil, en el sentit modern del terme, buscant un increment en la producció i implantant les millores tècniques i productives sorgides de la revolució industrial. Les primeres dades que ens parlen de la instal·lació d’una fàbrica de teixits les trobem a la dècada dels seixanta del segle XIX de la mà d’Esteve Umbert i Ventura, empresari tèxtil de Sant Feliu de Codines. 

La instal·lació de la fàbrica tèxtil a Bigues al segle XIX suposa una sortida a l’economia de subsistència dels pobles de Bigues i Riells. D’aquesta manera, els treballadors i sobretot treballadores podien aportar un complement a l’economia familiar en un moment en que la fil·loxera havia arrasat les vinyes existents al municipi. Un alt percentatge de la població, en un moment o altre de la seva vida, va passar per la fàbrica. De manera que, es poden trobar diverses generacions d’una mateixa família treballant a la Fàbrica Vella en el transcurs d’un segle, que és més o menys el temps que va durar l’activitat tèxtil a la fàbrica. 

Des de la primera referència escrita, 1862, de la presència de la família Umbert a la Fàbrica Vella, fins que la família Umbert deixa la fàbrica de Bigues, podem parlar de tres etapes en les quals la fàbrica de Bigues va ser una fàbrica satèl·lit de l’empresa mare de Sant Feliu de Codines. L’empresa en qüestió va adoptar tres noms diferents: de finals de segle XIX a 1902 l’empresa s’anomenava “Fàbrica Española de Tejidos”, de 1903 a 1922 Cirera-Umbert i de 1922 a 1928 Sociedad Española de Tejidos. De 1928 a 1930 la fàbrica va estar tancada. El 1930 Joan Puig Marcó empresari tèxil del Masnou va renovar la maquinària, va fer obres a la fàbrica i la va tornar a posar en marxa el 1931. De 1931 a 1933 l’empresa es va anomenar J.Puig. El 1933 es va crear la societat Puig, Pollés i Bernadàs que va tenir vigència fins el 1962, any del tancament definitiu de l’empresa. Durant el període de la guerra civil, l’empresa va ser col·lectivitzada per l’UGT i es va dedicar a la confecció de cartutxeres i roba militar.

No hay comentarios: