martes, 12 de junio de 2012

Societat



Endarrerir l'edat de jubilació 
i obligar la contractació de plans de pensions privats 
es la fórmula de l'OCDE  











Segons l'OCDE el futur increment de pensionistes per l'envelliment de la població requereix un retard encara més gran de l'edat de jubilació i completar els sistemes públics amb fons privats tot i els riscos financers que comporten. Es a dir, deixar de treballar essent més vell i cobrant menys del sistema públic. 

En el seu primer informe de perspectives sobre les pensions publicat dilluns 11 de juny de 2012 l'Organització per la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) aconsella ficar el llinda de la jubilació als 67 anys o més i fixar un mecanisme que automàticament fixi aquesta edat en funció de la evolució de l'esperança de vida. 

L'organització de l?OCDE constata que les reformes realitzades en els darrers deu anys en els seus països membres suposen una retallada dels beneficis de les pensions públiques d'un 20-25%, però consideren que aquesta tendència hauria de ser encara més marcada en els pròxims anys. 

A la pràctica, les persones que comencen a treballen ara poden esperar de mitjana als 34 països de l'OCDE una pensió pública equivalent a la meitat de la seva remuneració en cas que completin el període de cotització. 
Cal recordar que a Espanya -on la cotització a un fons privat no és obligatori - se situa en desena posició igualment molt per sobre de la mitjana amb un 84,9%, netament per sobre d'Itàlia (71,7%), França (60,4% ), Alemanya (56%), Estats Units (47,3%) o Regne Unit (37,4%). 

Tanmateix Mèxic és el país de l'OCDE en el qual menys aportació tenen per al jubilat les pensions públiques (4,2% de la remuneració quan era treballador), però això es compensa en part amb els fons privats obligatoris (28%). 

Els autors de l'informe es van pronunciar a favor d'afavorir els fons privats de pensió, i en particular per fer-los obligatoris com a complement dels públics, sobretot en els països on la "taxa de reemplaçament" és inferior al 60% del sou del treballador i que en cas contrari molts jubilats poden caure en la pobresa. 



No hay comentarios: