sábado, 23 de junio de 2012

Presidencials


La premsa catalana 
dona per guanyador al PRI 
segons els sondejos





 

El moviment #yosoy132 va aconseguir dimarts que 3 dels 4 candidats presidencials, Josefina Vázquez Mota ( PAN), López Obrador (PRD) i Gabriel Quadri (Nueva Alianza), se sotmetessin a les preguntes dels universitaris. El favorit en les eleccions, Peña Nieto (PRI), va refusar però la invitació. 

La premsa de Catalunya d’acord amb allò que diuen les enquestes donen com a guanyador de les pròximes eleccions presidencials al PRI. Tanmateix amb més o menys traça se’n parla de tot això perquè es l’actualitat política del país. La plataforma informativa “ara.cat” ha publicat un article de Fran Richart “Mèxic votarà de nou sota l'ombra del frau” on es diu que segons els sondejos el PRI tornarà al poder a les eleccions presidencial de l’1 de juliol de 2012. 

Transcriurem l’anàlisi publicat. Es curt. Concret. I acaba l’article d’una manera… 


Quan falten menys de 9 dies perquè els mexicans escullin qui ocuparà la cadira presidencials durant els pròxims sis anys, l'espectre del frau electoral torna a la palestra pública, rememorant el malson que va viure l'esquerra el 2006 quan Felipe Calderón va guanyar els comicis amb una diferència mínima de 300.000 vots. 

L'històric Partit Revolucionari Institucional (PRI) és el favorit en aquestes noves eleccions, i també el que té la millor infraestructura per aplicar tàctiques electorals, com regalar queviures a la població perquè els votis o bé mobilitzar 'acarreados' –expressió que es refereix al públic que va als mítings a canvi d'un entrepà o diners. 

 L'espiral de violència a què ha conduït la guerra contra el narcotràfic declarada pel panista Felipe Calderón ha catapultat al PRI, després de dotze anys d'absència de poder. 

"Per a molts dels mexicans, el PRI és un mal pare: pega, reprimeix, roba, però al cap i a la fi és el pare", argumenta el sociòleg i doctor “honoris causa” de la Universitat Nacional de Córdoba Armando Bartra. 



No hay comentarios: