sábado, 19 de marzo de 2011

Sempre Mèxic…

.

La Cantata "Frida Kahlo",
Al Teatre-Auditori Victòria dels Àngels de
Sant Cugat del Vallès





La Cantata “Frida Kahlo” l’obra basada en el diari personal i les cartes d’aquesta pintora mexicana es la creació feta a mena de homenatge de Manuel García Morante a aquesta singular artistas. Va va ser estrenada l’any 2007 i ha esdevingut una obra valorada positivament i exitòsa en quants escenaris ha estat presentada.
El proper 12 de maig tendrá lloc la seva presentación a la anomenada Aula Magna de l'Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels de la ciutat de Sant Cuagat del Vallès. Un esdeveniment cultural que compta també amb una artista de reconegut merit en la veu de la soprano Yrene Martínez Roca.


MANUEL GARCIA‐MORANTE, piano
Neix a Barcelona, on realitzà estudis en el Conservatori Superior de Música del Liceu amb la professora Julia Sicart, posteriorment amb en Joan Guinjoan;els amplià a París amb Charlotte Causeret, Hélène Amiot, Jean Boguet i, més tard, amb Ramon Coll i Monique Deschaussées.

Va assistir a cursos públics d'Alfred Cortot, Francis Poulenc i Olivier Messiaen, treballant juntament amb la seva esposa la mezzo Myriam Alió repertori vocal i "Mélodie Française" amb en Pierre Bernac. Anys després la Myriam va fer la primera audició de les seves harmonitzacions de les tradicionals catalanes al CSMM de Barcelona i va deixar gravat un CD de les sefardites.
A Espanya, treballà amb Conxita Badia a qui va acompanyar en dos recitals a TVE.També en aquells dies, a dos figures entranyables de la nostra lírica: la soprano Francesca Callao i el tenor Gaietà Renom. Va ser col∙laborador de la Conxita en els cursos "Música en Compostela" i en els cursos "Viñas" a Barcelona; en aquests darrers també ho va ser de la soprano Janine Micheau.
Amb Victòria dels Àngels, ha realitzat viatges per tot el món durant molts anys.
Entre els seus treballs discogràfics, hi figuren diversos enregistraments en CD i DVD. El CD de un recital a Tokyo de l'any 1986 va ser qualificat per la crítica del New York Times com un dels més importants d’aquell any...Recentment un altre CD amb una recopilació de tres recitals a Tokyo dels anys 1988 i 1990 y el recital que varen fer al 1987 al Palau per inaugurar Catalunya Música. Existeixen dos DVDs: Palau 1989 i Teatre del Liceu 1992. També va enregistrar Victòria un recital amb les tradicionals catalanes amb G. Parsons
Amb la soprano Carmen Bustamante, una feliç col∙laboració de molts anys, ha enregistrat la integral per a veu i piano de Granados, un recital Mompou, un de Toldrà i el primer recull de les tradicionals catalanes.

Des del 1979, es dedica intensament a la composició. El seu catàleg inclou: Dues simfonies,cinc obres més per orq. dues cantates,sis cançons (Espriu) sop. i orq. de corda,cantata per veu i orgue, (Blas de Otero), dues cantates per soli, cor i orq. simfònica. Missa per solistes, cor i orgue,Preludio e Toccata (banda simfónica), "Quartet a Picasso" (quartet de corda),"Sirena" (text:Morante) veu, fl. cl.piano (Encarrec del Festival de Música de Cadaqués l’any 1994 (estrena: C. Bustamante, E. Lluna, J. Martín .Dues suites (per a dos clarinets cl.) “Homenaje a García Lorca” Encarrec del Quartet KOCIAN. (estrenada a Praga amb el concurs del bariton Luis A. Fenández‐ LLaneza.) Per a ce∙lebrar el centenari del naixement del poete Pere Quart es va estrenar i gravar 28 cançons sobre “El Bestiari”(estr.Yrene Martínez, Montserrat Torruella, Josep Pieres). Integral per a piano, (3CD) Extensa producció per a Cor a
capella, amb piano i amb guitarra. Per aquest instrument: Dues sonates, Sonatina y altres peces a més de dues suites per a dos guitarres i “Picasso blau i rosa” per guitarra i acordió,també per a guitarra i veu “Cantos de Don Quijote” estrenat a Varsovia i després a Nova York per L.Fernández‐ LLaneza i ``Alex Garrobé Ha composat 554 Lieder dels quals 243 son harmonitzacions de cançons tradicionals (catalanes, asturianes, sefardítes, mallorquines, andaluses, japoneses, càntabres, irlandeses i algunes altres.

Dos CDs amb cançons seves i la integral de Falla amb Montserrat Torruella , un altre amb les seves harmonitzacions de tradicionals mallorquines amb la soprano Maria Rosselló.

Ha composades cinc òperes: “El príncep i el paradís” llibret (Morante), “Violeta” (J.Mª Carandell), “Las hijas de Bernarda Alba”(H. Martínez), “María Estuardo”(Morante), i “Orfeo i Eurídice” (Morante) Ha estat mestre de repertori vocal en el Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona i en el Superior del Liceu. Ha impartit "master classes" a la Universitat de Música Elisabeth d’Hiroshima (Japó), a més de cursos públics d’interpretació de música espanyola i francesa per a pianistes i cantants a Kobe (Japó), a Mallorca i a Lleida. Per commemorar el 700è aniversari de la fundació de la Universitat de Lleida, aquesta, juntament amb l’editorial Tritó, van encarregar‐li l’edició i revisió de l'obra per a veu i piano d'Enric Granados

L’Editorial Tritó celebrant el 25è aniversari de la primera, li ha editat una nova ediciò de les seves Cançons Tradicionals Catalanes amb el doble d’obres i un CD amb trentaquatre de les noves cançons, interpretades per la soprano Yrene Martínez‐Roca i ell mateix al piano.

En el 2007 Va fer l’estrena de la seva “Cantata a Frida Kahlo” amb la soprano Yrene Martínez‐Roca a Washington ( Sala del Institut de Cultura Mexicà)i a Nova York (Sala de Cambra del Carnegie Hall), organitzat per l’Ambaixada Espanyola, Consulat General a Nova York, amb el suport de la Simthsonian Institution i de l’Institut de Cultura de Mèxic.

A l’Abril, i organitzat per l‘Institut de Cultura “Cervantes” s’han programat dos recitals de Cançons Sefardites a Nova York i Chicago, amb la participació també d’Yrene Martínez‐Roca. Al mes de maig oferirà un concert a Omàn en col∙laboració amb el clarinetista Venancio Rius, amb un programa que inclou dues estrenes d’obres de Garcia‐Morante.


YRENE MARTÍNEZ‐ROCA, soprano
Va iniciar els seus estudis musicals al Conservatori Superior de Música del Liceu, seguint‐los posteriorment fins el final de la carrera al Conservatori Superior Municipal de Música de Barcelona amb Myriam Alió i Manuel Garcia Morante.

Ha participat en cursos internacionals: Academia Chigiana de Siena, Cursos Viñas de Barcelona i al Marymount College de Nova York entre d’altres.

El seu repertori operístic inclou entre d’altres, obres com Orfeo i Eurídice (Glück), La Traviata (Verdi), Rigoletto (Verdi), Lucia di Lamermoor (Donizetti), Don Giovanni (Mozart).
Oratori: Missa de la Coronació, Missa en Do, Vesperae solennes de Confessore, El Motette “Exultate, jubilate”(Mozart) El Mesias(Händel), BeatusVir(Vivaldi), Die Schöpfung(Haydn).
Als seus programes de concert i figuren compositors com Mozart, Schubert, Strauss, Mahler, Debussy, Gershwin, Villa‐Lobos,Granados, Falla, Rodrigo, Turina, Toldrà, Mompou i Montsalvatge. Cançons tradicionals catalanes, japoneses, sefardites. Ha participat en homenatges dedicats a Joaquín Rodrigo i a l’Eduard Toldrà, aquest darrer al Gran Teatre del Liceu.

Del compositor Manuel Garcia‐Morante ha participat en l’estrena de l’Opera “Violeta”(llibret: J.Mª Carandell) i de l’òpera (monòleg) “Maria Estuardo” que recentment ha cantat al Claustre de l’Antic Palau Arquebisbal de Mèxic .També li ha estrenat:”Selene”, “Diez canciones sobre Marinero en Tierra”de Rafael Alberti i Quatre cançons (Martí i Pol).Va participar en l’estrena i gravació de 28 cançons sobre El Bestiari de Pere Quart .

Ha estrenat el 2007 la “Cantata a Frida Kahlo” a la sala de cambra del Carnegie Hall de Nova York i al Institut de Cultura de Mèxic a Washington, organitzat per el Govern Mexicà, Ambaixada d’Espanya, Consulat General Espannyol a Nova York i la Smithsonian Institution per a celebrar el centenari del naixement de la gran pintora mexicana. Ha estat invitada a fer també amb en Garcia‐Morante dos recitals de cançons sefardites a Nova York i a Chicago, el proper mes d’abril auspiciat per l’Institut de Cultura “Cervantes”.
.

No hay comentarios: