lunes, 21 de enero de 2013

CCCB

Avui dilluns 21 de gener 
conferència dedicada a "Els drets humans"
a càrrec de la reconeguda periodista i activista
mexicana Lydia Cacho




Ja ho havien anunciat el passat dimecres 02 de gener amb l’article  “ La mexicana Lydia Cacho, activista del Drets Humans visitarà Catalunya”.  
Tenim avui al CCCB de Barcelona una excepcional conferencia que sens dubtes serà del major interès dels nostres socis, lectors i amics.

A les 19:30 hores d’avui al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (carrer Montalegre, 5 - 08001 Barcelona) tindrà lloc la conferencia “Els Drets Humans” amb la mexicana Lydia Cacho, periodista i escriptora, activista en favor dels drets humans. Un acte que comptarà amb la presentació de Sílvia Heras, periodista  de TV3.

Lydia Cacho, persona valenta i lluitadora davant injustícies socials de tota mena s’ha significat per la seva lluita contra les xarxes de pederàstia i la seva denúncia de la corrupció i la violència a Mèxic. Amenaçada varies vegades de mort, ha estat símbol de totes les persones que volen una societat més digne i justa per a tots.

  
Lydia María Cacho Ribeiro
Dades biogràfiques a la Viquipèdia:

"L'any 2000 va fundar en companyia d'altres persones el Centre Integral d'Atenció a les Dones, CIAM Cancún, AC a Cancún, Quintana Roo. Aquest és un centre especialitzat d'atenció a dones, nens i nenes, víctimes de violència domèstica i sexual.

Columnista política de la veu del Carib, directora editorial de la revista “Aquesta boca és meva: Apunts d'equitat i gènere”, conductora del programa de televisió amb el mateix nom, col·laboradora d'opinió en el noticiari “Darrere de la notícia”, especialista en temes de violència i gènere per l'Agència de les Nacions Unides per a la Dona (UNIFEM), autora de diversos assajos sobre violència i VIH-SIDA amb la Universitat Laval del Quebec i editorial Trillas i amb la revista La finestra de la Universitat de Guadalajara, consellera de la Universitat del Carib, cofundadora de la Xarxa de Periodistes de Mèxic, Amèrica Central i el Carib, corresponsal de l'agència de notícies CIMAC, cofundadora de la Xarxa Nacional de refugis per a dones que viuen violència, dirigeix ​​un centre d'atenció en crisi per a dones víctimes de violència en Cancún, Quintana Roo, certificat pel National Training Center for Domestic Violence, a Austin, Texas.

És autora del llibre Els Dimonis de l'Edén en la qual denuncia a la màfia de la pederàstia a Mèxic i l'explotació comercial del sexe amb menors amb l'anuència de la classe política implicant a diversos personatges públics.

Lydia Cacho va saltar a la llum pública per la denúncia penal en la seva contra, pel suposat delicte de difamació que va imposar l'empresari libanès Kamel Nacif Borge en l'estat de Puebla, i el posterior escàndol polític que va tenir lloc en implicar al governador de Puebla i l'empresari en una confabulació per violentar la llei en contra de la periodista. Els delictes que va denunciar Cacho van tenir lloc a Cancún (Quintana Roo) on ella residia i on va ser segrestada per elements policíacs de Puebla i traslladada de manera il·legal a aquest estat, per ordre del governador de Pobla Mario Plutarc Marín Torres (PRI). Un cop a la ciutat de Puebla i després de l'escàndol públic, va ser posada en llibertat sota fiança, tot i que fins a agost de l'any 2007 el procés judicial continua.

El 14 de febrer de 2006 va ser donada a conèixer l'enregistrament d'una trucada telefònica entre el governador de Pobla i Kamel Nacif, en la qual aquest últim li agraeix el favor fet per Marín al detenir i processar a Lydia Cacho; aquests fets sustentarien les denúncies fetes per ella. Gran part dels polítics de Mèxic, organitzacions socials i mitjans de comunicació han exigit l'aclariment del cas i fins i tot la renúncia del governador. A més s'esmenta de manera col·lateral en algunes de les gravacions, als governadors de Quintana Roo, Félix González Canto (PRI), de Chiapas, Pablo Salazar Mendiguchía (coalició de partits PA, PRD, PVEM), l'ex governador de Quintana Roo , Joaquín Hendricks Díaz i al priísta Emilio Gamboa Patró.


A l'agost de 2012, Lydia Cacho va sortir temporalment del país a causa d'amenaces de mort.  

En entrevista amb el diari espanyol El País, l'autora va declarar que va ser víctima d'una amenaça directa, mitjançant la intervenció d'una línia especial de telèfon a la qual només podrien arribar a tenir accés als sofisticats equips de la Marina Armada o dels càrtels que operen a Quintana Roo.  

Per consell d'assessors experts en segrestos, i davant el comentari de la procuradora General de la República, Marisela Morales, que li va dir "seria millor que sortissis uns mesos del país", Lydia Cacho es va autoexiliar momentàniament, a la recerca de reestructurar el seu esquema personal de seguretat.

D'acord amb la versió llatinoamericana de la prestigiosa revista Esquire, Mèxic és el país amb major índex de violència contra periodistes, a partir del 2011 ".

Aquesta conferencia “Els Drets Humans” que avui fa Lydia Cacho es part d’una sèrie de debats que del 14 de gener a l'11 de març de 2013 venen tenint lloc al CCCB.

Com ens recorden els organitzadors:
Les sacsejades de la crisi han deixat al descobert un vast territori, oblidat i negligit, que en aquests moments de despossessió i pèrdua té una qualitat meravellosa: pertany a tothom. És l’immens domini del que és comú, compartit, que sense ser de ningú és patrimoni i responsabilitat de tots i cadascú de nosaltres. 

La voracitat de la societat de mercat ens ha fet oblidar sovint que la confiança en l’altre i la col·laboració són el veritable fonament de la vida col·lectiva, i que al darrere de cada impuls individual hi ha la imparable energia de tota la comunitat. La natura, els somnis, l’educació, els ideals democràtics, les ciutats, la música... formen part del patrimoni, material i immaterial, de tothom. 

Cal defensar amb força aquells espais que no es regeixen per la mesura del valor de mercat, sinó per la noció del que és útil per a tota comunitat, i que promouen una nova cultura de la solidaritat i la capacitat col·lectiva per preservar, crear i gestionar els béns comuns”.

El Programa previst es el següent:

Dilluns 21 de gener, a les 19.30 h
«ELS DRETS HUMANS»
Lydia Cacho, periodista i escriptora, activista en favor dels drets humans.
Presenta: Sílvia Heras, periodista de TV3.

Dilluns 28 de gener, a les 19.30 h
«EL SABER»
Peter Burke, catedràtic emèrit d’Història cultural de la Universitat de Cambridge.
Presenta: Josep Maria Muñoz, historiador i director de L’Avenç.

Dilluns 4 de febrer, a les 19.30 h
«LA MÚSICA»
Ramón Andrés, poeta, assagista i estudiós de la música.
Presenta: Ferran Sáez, filòsof i professor a la Universitat Ramon Llull.

Dilluns 11 de febrer, a les 19.30 h
«LA CIUTAT»
Diàleg entre Xavier Antich, filòsof, professor d’Història de les idees estètiques de la Universitat de Girona, i Joan Margarit, poeta i arquitecte.
Presenta: Joan Nogué, catedràtic de Geografia humana de la Universitat de Girona i director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.

Dilluns 18 de febrer, a les 19.30 h
«LA CONFIANÇA»
Michela Marzano, filòsofa, directora del Departament de Ciències Socials de la Universitat París-Descartes.
Presenta: Marina Garcés, professora de Filosofia de la Universitat de Saragossa.

Dilluns 25 de febrer, a les 19.30 h
«L’AGRARIETAT»
Perejaume, artista. Presenta: Jacint Torrents, antropòleg, estudiós del món rural, professor de la Universitat de Vic.

Dilluns 4 de març, a les 19.30 h
«LA LLIBERTAT»
Josep Ramoneda, filòsof, escriptor i periodista. Presenta: Jaume Casals, catedràtic de Filosofia de la Universitat Pompeu Fabra.

Dilluns 11 de març, a les 19.30 h
«L’EDUCACIÓ»
Zygmunt Bauman, catedràtic emèrit de Sociologia de les universitats de Leeds i Varsòvia, i Premi Príncep d’Astúries de Comunicació i Humanitats.
Presenta: Jaume Cela, mestre i escriptor.

Des AME Associació de Mexicans d’Esparreguera i voltants us animem a anar-hi. Creiem que val la pena.

No hay comentarios: