miércoles, 23 de enero de 2013

Local

Mascarell va  recordar 
l’actriu esparreguerina Anna Lizaran 
com una actriu enorme, colossal, que ens va ajudar 
a estimar el teatre català


Els conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va recordar dissabte dia 12 de gener Anna Lizaran com “una professional enorme, colossal. Els llibres recordaran Anna Lizaran com un dels grans noms de tota la història de la interpretació catalana, una actriu impressionant, amb una manera extraordinària d’interpretar que ja es situa al costat dels noms mítics del teatre català.
                    
Tots els que estimem el teatre i el cinema estem recordant des que hem conegut la notícia de la seva mort l’emoció, la intensitat que l’Anna ens feia viure quan era dalt de l’escenari o a la pantalla. Les interpretacions a “Les noces de Fígaro, al Teatre Lliure amb Fabià Puigserver, el seu paper protagonista a “Tot esperant Godot”, el “Hamlet” amb Lluís Pasqual o el més recent “Dissabte, diumenge, dilluns” o ”Agost” amb Sergi Belbel.

La intensitat amb la que es donava a tots els seus personatges és difícilment igualable. Es fa difícil imaginar el teatre català sense l’Anna.

Mestra d’actors, exemple de professionalitat i de saber fer, no voldria deixar de destacar la seva generositat. Com a fundadora d’una de les grans institucions teatrals del país, el Teatre Lliure, l’Anna Lizaran va contribuir de manera decisiva a que tota una generació tornéssim a mirar i estimar el teatre, creant una nova manera d’interpretar. És impossible explicar-nos a nosaltres mateixos, explicar la nostra vida cultural actual, sense el que representa l’Anna.

La seva generositat, la seva professionalitat i la seva vitalitat són l’expressió de les millors virtuts de la gent del nostre país.

Personalment, no tinc cap dubte que les interpretacions de l’Anna Lizaran han estat per mi un estímul per estimar i aficionar-me al teatre català i universal de tots els temps.

La trobarem a faltar. Avui tots els que estimem el teatre estem de dol.  Continuarem recordant-la i trobarem la manera de retre-li homenatge, retornant-li així part del que ella ens va donar”.

Anna Lizaran va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2000 i el Premi Nacional de Teatre de la Generalitat de Catalunya l’any 2003.

No hay comentarios: