miércoles, 9 de octubre de 2013

Declaració conjunta

PRONUNCIAMENT 
SOBRE 12 D'OCTUBRE


El 12 d'octubre de 1492 es va inaugurar el saqueig global i així l'etnocidi de tot el que no fos hegemònic: blanc i occidental. En topar-se amb Amèrica els europeus van instrumentar una salvatge manera de producció basada en la triangulació atlàntica que va espoliar a milions d'éssers humans en dos continents. Van convertir en esclaus a persones negres d'Àfrica per treballar en sòl americà, la mà d'obra de la qual havia estat gairebé devastada per la fúria conqueridora i colonitzadora. L'esclavitud africana es va sumar a la indígena americana amb la finalitat de poder extreure la riquesa que va inundar Europa a partir del segle XV. Aquesta subvenció violentament auto-atorgada va servir perquè els europeus poguessin despuntar en el seu desenvolupament econòmic consolidant un model de desenvolupament que ha portat a la humanitat a una sèrie de crisis socials, ambientals i econòmiques al llarg de cinc segles.

Per tal que l'espoli i l'explotació humana funcionessin el poder hegemònic europeu va inventar les teories de les races i les castes socials. Assegurant-se així que uns pocs poguessin dominar a milions pel supòsit d'una superioritat moral i tecnològica. Aquesta mateixa lògica és la que rau incrustada en l'imaginari de les societats americanes després de 200 anys d'independència del poder colonial.

La llavor del racisme extern i intern va quedar fortament arrelada malgrat la proclamació de la fi de l'esclavitud generalitzat a mitjans del segle XIX. Les societats llatinoamericanes, hereves de l'hegemonia blanca occidental, van perfeccionar l'etnocidi perllongant-ho fins als nostres dies. El racisme és, ara com ara, una de les pitjors herències d'aquell 12 d'octubre. Durant anys els governs americans i europeus van celebrar el dia de el “descobriment” d'Amèrica com una visió harmònica dels llaços entre nacions. L'han anomenat Dia de la Raça, Dia de la Hispanitat, Festa nacional, reafirmant així la imposició del pensament únic sobre la diversitat social, cultural i lingüística.

Avui el colonialisme segueix vaguejant en els imaginaris de tots dos costats de l'Atlàntic, en els opressors i en els dominats, fins i tot en aquells que ni tan sols saben que ho són.
Així, el 12 d'octubre s'ha convertit en la celebració de la ignomínia sobre la justícia, de l'hegemonia colonial sobre la pluralitat dels pobles, en la celebració del pensament únic sobre la diversitat dels mons possibles. Avui, el 12 d'octubre és una crida a la commemoració del racisme i el manteniment d'un model econòmic aclaparador que perpètua l'etnocidi en diferents geografies del planeta.

Per això, des de la Trobada de diversos col·lectius que pensem en la urgència de construir en el respecte a la pluralitat i diversitat de pensaments, de llengües, de formes de fer, consumir, estimar i viure, reafirmem que: 12 d'octubre res a celebrar!


A descolonitzar i despatriarcalitzar el món!


ENCUENTRO MÉXICO BARCELONA
Susana Sin Fronteras
La Lottería
AME- Associació de Mexicans d'Esparreguera i voltants
L'Adhesiva
Yo soy 132 Barcelona
Diógenes; Centro creativo-espacio cultural
EdPAC-GIDHS

No hay comentarios: