lunes, 18 de marzo de 2013

Actualitat ball mexica

El grup “Son de México” 
prepara una Gala al Teatre de Sarrià 
pel proper juny 2013 





El grup de ball folklòric mexica “Son de México” de Barcelona, especialitzat en balls dels Estats de Guerrero, Jalisco, Veracruz, Nayarit, i també de la Huasteca, la Revolució Mexicana, balls del Nord de la República i Prehispànic, prepara una important Gala que tindrà lloc el proper diumenge 09 de juny de 2013, a les dotze del migdia, al Teatre de Sarrià. Situat al carrer Pare Miquel de Sarrià 8 de Barcelona. 

La petita història del Teatre de Sarrià comença amb el desig de fer teatre en aquest poble als voltants de l’any 1897 als baixos de casa Aymà -del carrer de Caputxins, ara Major de Sarrià núm. 147- s'acaba d'instal·lar l'Acadèmia Josefina, institució fundada l'any anterior pel rector de la parròquia de Sant Vicenç de Sarrià. 

Recordem que Sarrià va ser poble independent de l’anomena’t pla de Barcelona fins l’any 1921, data amb la que va ser annexionat a la ciutat de Barcelona malgrat l’oposició dels seus habitants. 

Entre aquelles parets, es produeix primera vetllada teatral de la nova entitat: una primera part representada pels socis grans, la majoria estudiants de capellà, i una segona part amb la comèdia "El Mestre de Minyons", de Josep Feliu i Codina, representada per dos mossens i pels nens que havien o acabaven de fer la Primera Comunió. 
Les representacions teatrals, d'homes sols tal i com manaven els costums de l'època, s'alternaven amb funcions de titelles. L'èxit va ser tant gran que va fer necessari buscar un nou emplaçament amb millors condicions. 

Així comença un pelegrinatge per diferents edificis que porta l'Acadèmia Josefina primer a Can Soler -al carrer de la Concepció 12, ara carrer de Graus-, i després al carrer d'Ivorra núm. 1, on va compartir estada amb els tradicionalistes sense que ni uns ni altres s'hi trobessin a gust. 
Finalment, el 1905, es va fer el darrer trasllat a un local i terreny de la família Mumbrú situat al carrer de Catalunya, actualment Major de Sarrià núm. 117. 

Com totes les grans obres, han de tenir una constant lluita per sobreviure… 

L'any 2001, ja en l’actual emplaçament, una denuncia per excés de soroll fa que el jutge precinti el teatre. Immediatament, usuaris i veïns es mobilitzen en una campanya a favor de la reobertura. Amb aquest mateix propòsit, algunes escenes de l'Estel de Natzaret es representen davant de l'ajuntament. 
El rector ha de declarar davant el jutge i, finalment, el 22 de desembre del mateix any, s'aconsegueix que el teatre torni a obrir les portes. Es va poder representar l'Estel i es va mantenir la tradició! 

L'ensurt, però, fa prendre consciència de l'envelliment del teatre i de les seves mancances. Cal fer Obres i obres importants… De juny de 2011 a gener de 2012 es realitza la primera fase del projecte que suposa la reforma de la caixa escènica. Després de set mesos de tancament, el teatre reobre les seves portes el 19 de febrer de 2012 amb l'espectacle Torna el Teatre... un mar ple d'il·lusions, produït pels grups del Centre. 
Sarrià, tornaria a tenir el vell llegendari Teatre del tot operatiu… 

I aquest mes de juny tindran el més engrescador grup de ball de les terres mexicanes a Catalunya. Els amics de “Son de México” que tant treballen per la nostra Cultura lluny del Niu. Comparteixen. Fan reviure. Fan Somiar… Ofereixen art embolcallat amb el seu Cor i la seva música. 

Son de México” compta amb un nodrit grup de ballarins i ballarines, en Jorge Aboytes, Juan Ramón Arceo, Karina Alvarado, Yolis Bernal, Jhon Carrera, Claudia Chavoya, Susana García, Merlín Greuel, Eduardo Hernández, Nandy Luna, Elizabeth Miranda, Gina Ocampo, Violant Olivares, Alberto Rivera, Xitlalli Robles y Judith Valdés. 

Ja sabeu: Teatre de Sarrià el proper 09 de juny de 2013…

No hay comentarios: