jueves, 18 de octubre de 2012

El dijous: Història de Catalunya




Parc Arqueològic Mines de Gavà 
Una història de fa 6000 anys en un espai innovador






   

Una mica d'història 
Als anys setanta, amb la urbanització del barri de Can Tintorer de Gavà (Barcelona), es va posar al descobert un singular jaciment: les mines en galeria més antigues d’Europa i les úniques dedicades a l’extracció d’un mineral verd, la variscita, utilitzat per a la confecció de joies i l’intercanvi. 

Es tracta d'un jaciment únic, per les característiques de l’explotació minera i per ser una excepcional font d’informació sobre l’època, ja que un cop havien extret el mineral, les cavitats eren re aprofitades per deixar-hi el rebuig del treball miner i les deixalles, o bé per practicar-hi enterraments. 

Té una antiguitat de 6000 anys i data de l'època neolítica. La gran importància científica de les Mines Prehistòriques, va associada a la importància del jaciment com a recurs museístic. El jaciment conserva intactes les estructures mineres completes (formades per una xarxa de pous, cambres i galeries), amb el valor afegit de misteri i aventura que provoquen habitualment en els visitants, i del seu gran potencial com a recurs didàctic. 

El Parc Arqueològic Mines de Gavà, impulsat per l’Ajuntament de Gavà, té una superfície de 4.000 metres quadrats i està construït en un sector amb una alta concentració de mines. 



No hay comentarios: