sábado, 22 de junio de 2013

Local

AME present a la
Nit de la Diversitat 
del Fòrum 21




Aquest divendres 21 de juny de 2013 va tenir lloc a la Sala de Conferències y Jardins de Can Pasqual  al carrer Cavallers 26 d’Esparreguera, la celebració de l’anomenada Nit de la Diversitat organitzat per els nostres amics del Fòrum 21 d’Esparreguera.

Cada any, com a cloenda dels debats d’actualitat que organitzen de caràcter mensual, fan cloenda en aquesta Nit de la Diversitat ton presenten la Cultura i valors identitaris d’un País del Món. Enguany, el destinaren a Pakistan.

La República Islàmica del Pakistan o el Pakistan, és un estat ubicat en el centre-sud d'Àsia. Limita amb l'Índia, l'Iran, l'Afganistan, la Xina i el Mar aràbic. Té més de 160 milions d'habitants, la majoria dels quals són musulmans. L'islam hi és la religió oficial. La paraula Pakistan, és un acrònim ideat per Choudhary Rahmat Ali, i en idioma urdú vol dir "país dels purs".

Les terres de l'actual Pakistan eren, segons expliquen les enciclopèdies, originàriament, part de l'Índia que formava part de l'imperi Britànic. De fet, la història del Pakistan modern comença durant l'època colonial britànica. 

Fou llavors quan alguns musulmans van començar la lluita per tal d'obtenir un estat sobirà. Entre els primers defensors de la idea en destaquen l'escriptor i filòsof Allama Iqbal i Muhammad Ali Jinnah. 
Aquest darrer fou qui impulsà als britànics a separar el territori en dos estats: l'Índia, de majoria hindú, i el Pakistan, de majoria musulmana.

Des del 14 d'agost de 1947, data de la Partició de l'Índia, fins al 1971, el territori pakistanès estigué dividit en dos per l'Índia. Aquest darrer any però, la província del Pakistan Oriental es rebel·là contra el govern d'Islamabad i, amb ajuda de l'exèrcit indi, declarà la independència, configurant l'actual estat de Bangladesh.

D'altra banda, la història del Pakistan modern es defineix pels conflictes que manté amb l'Afganistan per la línia de Durand (convertida en punt clau per a la seguretat global), i el pols constant amb l'Índia pel territori del Caixmir. Poc després de la independència, els dos països ja s'enfrontaren militarment per aquest territori. La guerra tornà a esclatar posteriorment el 1965 i el 1971.

La comunitat pakistanesa es present a la ciutat d’Esparreguera i per aquest motiu enllaça molt be amb el pensament de donar a conèixer la cultura i realitat d’altres països per part del Fòrum 21 d’Esparreguera, i també com a eina de cohesió social d’una realitat multicultural de la nostre ciutat i país.

L’acte comptaria a més de la presentació efectuada per Mariona Masferrer com a Presidenta del Fòrum 21, amb varis parlaments. Una explicació sobre Pakistan, peses de vídeo y diapositives. També hi hauria la presentació d’una nova associació a Esparreguera, i una mostra de gastronomia, música i balls orientals.

L’acte, que començaria a les vuit del vespre s’allargaria fins a prop de les onze del vespre. Comptaria amb la col·laboració del conegut Toni Valor, i la col·laboració de la Regidoria de “Nous Catalans” de l’Ajuntament d’Esparreguera.

Als jardins de Can Pasqual l’Associació de Dansa “Daniela Danses” d’Esparreguera ens oferiria una tanda de balls orientals adients per l’ocasió, mentre que els restaurants King Kebab (Avinguda Francesc Marimon, 61) i de Kebab Esparreguera (Avinguda Francesc Macià, 49) oferirien la gastronomia del Pakistan, amb un primer plat, postra y beguda.
Tot plegat, una gran oportunitat per conèixer de primera mà la realitat d’aquest país tan allunyat i potser poc conegut, que també es present a la nostre societat Esparreguera.


No hay comentarios: