jueves, 30 de junio de 2011

Els dijous: Història de Catalunya

.






Castell de Florejacs


Castell de Florejacs

La primera referència d’aquest castell data de l’any 1087 quan l’ardiaca Miró Erimà deixà a santa Maria de la Seu l’alou del pujol, situat al terme del “Floriachi castri”.

L’any 1094, Galceran Erimà, deixà en el seu testament la meitat d’aquest castell a la seva filla Arsenda i l’altra meitat al seu fill Pere.

L’any 1116, en el testament de Pere Ponç atorgava aquest castell a Bernat Pere amb la condició que es fes clergue de Santa Maria de la Seu, després de la seva mort, la vila i el terme de Florejacs tenien de passar a la canònica de l’esmentada església.

A finals del segle XIII aquest castell pertanyia als Alemany de Cervelló, senyors de Guimerà; a l’any 1283 n’era senyor Guerau Alemany de Cervelló, en el testament de 1304 va reconèixer com a esponsalici de la seva muller Blanca, aquest castell entre d’altres.

Aquest castell fou el centre de la baronia del mateix nom, al segle XIV pertanyia als Josa, en el segle XVI als Cortit i als Bartomeu i en el segle XVII als Agulló i als Ribera. Aquests darrers foren partidaris de l’arxiduc Carles d’Àustria, per aquest motiu li confiscaren els béns després de la guerra de Successió. Posteriorment el recobrà l’any 1725 Josep-Antoni de Ribera.

A mitjan segle XVIII passà als marquesos de Gironella, que el varen conservar fins a l’abolició dels senyorius jurisdiccionals al segle XIX.

Aquest castell es visitable des del 1993, per més informació i reserves es pot trucar al 973.402.045.

Font: Castells Medievals




.

No hay comentarios: