google-site-verification: googleea6bb382a071c67e.html AME - Associació de Mexicans d'Esparreguera i voltants: Els dijous: Història de Catalunya

jueves, 2 de junio de 2011

Els dijous: Història de Catalunya

.





Castell de Montsoriu


El castell de Montsoriu

El castell de Montsoriu és una de les fortaleses medievals més notables de Catalunya i, segons Bernat Desclot (S. XIII) una de les més belles i nobles del món. Des l'any 1993 s'hi està duent a terme una intervenció arqueològica continuada a través de camps de treball de joventut o d'excavacions programades per anar recuperant el que actualment és considerat el castell gòtic català més notable tant a nivell històric, com arquitectònic i arqueològic.

Situat en el límit dels termes municipals d'Arbúcies i Sant Feliu de Buixalleu, s'alça al damunt d'un turó de 640 m que forma part dels darreres contraforts orientals del massís del Montseny. S'hi accedeix pel trencall situat al km 7,5 de la carretera d'Arbúcies a Breda. En el coll de Castellar cal deixar el vehicle i fer una bonica excursió a peu d'uns 35 minuts a través d'una pista forestal clarament indicada. Al llarg d'aquest recorregut anirem trobant vegetació de tipus mediterrani amb predomini d'alzines i suros i presència de pins i castanyers a les zones obagues. Quan hàgim arribat al cim i si el dia ho permet, podrem gaudir d'una àmplia panoràmica, que abasta per una banda la depressió prelitoral i la zona costanera, i per l'altra els massissos del Montseny i les Guilleries.

El conjunt del castell està format per tres recintes esglaonats, encerclats per muralles reforçades amb diverses torres de planta cilíndrica i quadrangular.

Sembla ser que fou construït entre els segles XII i XIV, tot i que l'ocupació humana de la muntanya és molt antiga com ho demostren les troballes de ceràmica ibèrica i ibero-romana. La primera vegada que apareix documentat el nom de Montsoriu és el 1002, amb la forma de Monte Suriz. Així doncs, aquest any s'està celebrant el Mil·lenari amb tot un seguit d'actes.

Durant els segles XI i XII el castell era la seu dels vescomtes de Girona, quan Ermessenda filla del vescomte es va casar amb Grau de Cabrera, el castell passà a mans d'aquest important llinatge, el Cabrera, que van ser durant uns quants segles els seus propietaris. A mitjans del segle XV amb les guerres remences i l'allunyament dels vescomtes el castell entra en una etapa de decadència que ha persistit fins els nostres dies.

Per les seves característiques el castell de Montsoriu ha generat moltes i variades llegendes: sobre l'origen, sobre les guerres, sobre bruixes i encantades, sobre tresors ocults... i és que l'espectacularitat de Montsoriu fa creïble la més inversemblant de les històries.

La visita al castell de Montsoriu creiem que és molt recomanable contemplar-la com a possible sortida escolar tant des de l'àmbit del coneixement del medi natural com del medi social. Aquí trobareu un recurs de suport a aquesta sortida.

Font: Els trencaclosques de L’indret del mes





.

No hay comentarios: