miércoles, 8 de enero de 2014

Curadora i crítica d’art

La Tania Ragasol 
a la tercera fase
“FAQ: Zona de preguntes freqüents”
de la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona




Aquest proper 17 de gener tindrà lloc l’inici de la tercera fase del projecte anomenat “FAQ: Zona de preguntes freqüents” a la Fundació Antoni Tàpies de Barcelona. Es tracta d’una àrea de debat actiu entre diferents agents que es troben en una convivència espai-temps determinada.
 L’obertura d’aquesta zona suposa una suspensió dels límits de cada agent, establint, així, un qüestionament de les maneres de fer i una possibilitat d’experimentació des d’una pràctica compartida.

Com diuen els responsables d’aquest projecte a la “FAQ: Zona de preguntes freqüents s’hi desenvolupa un punt de confluència entre la Fundació Antoni Tàpies, Idensitat, la Sala d’Art Jove i Hangar, des del qual s’obre un marc de diàleg mitjançant un programa d’exposicions, intervencions a l’espai públic, activitats, debats i altres dispositius des dels quals convergeixen pràctiques de nombroses/os artistes, teòrics, gestors culturals i activistes”.

Pe això a la tercera fase del projecte “FAQ: Zona de preguntes freqüents  tindran lloc un seminari i un taller que donen continuïtat a la voluntat de reflexionar, imaginar, debatre i proposar intervencions i usos de l’espai públic, que té aquest cicle. Així, els propers divendres 24 i dissabte 25 de gener, a la Fundació Antoni Tàpies tindrà lloc el seminari dit DISPOSITIUS POST que comptarà amb les intervencions d’Ana Méndez de Andés, la mexicana Tania Ragasol, Marco Stathopoulos, Joan Subirats, Jeanne van Heeswijk i Peter Westenberg.


TANIA RAGASOL. Casa Vecina – Cas d’estudi
A partir de la revisió d’accions i activitats específiques desenvolupades a Casa Vecina com a part dels seus dos eixos programàtics (Estudio Extendido i Taller de Microurbanismo) durant els últims 3 anys, s’intentarà visualitzar i plantejar possibles respotes als interrogants plantejats per Dispositius Post: Quin hauria de ser el paper de les pràctiques i institucions culturals en relació amb la societat? Què i com podem aportar a la construcció d’espais-ciutat a través de pràctiques culturals des d’una institució?
TaniaRagasol (Mèxic 1972), Curadora i crítica d’art, sempre ha estat lligada a les institucions i projectes d’importància dins del mon de l’art contemporani.
Llicenciada en Història de l’Art per la Universitat Iberoamericana, va fer estudis de postgrau a la Universitat Pompeu Fabra, l’Institut d’Educació Contínua, “Peritaje, Comercio y Conservación del Arte y el Libro”, a Barcelona.
Es directora de Casa Vecina. Historiadora de l’art (Universitat Iberoamericana, Ciutat de Mèxic). Durant 1998 va coordinar la revista mexicana d’art contemporani “Poliester, pintura y no pintura”. Va ser coordinadora editorial al Museu d'Art Carrillo Gil (Ciutat de Mèxic, 1998-2000), i curadora associada en l’àrea d’art contemporani del Museu Tamayo Arte Contemporáneo (Ciutat de Mèxic, 2001-2003). 
Alguns dels seus projectes independents són: Jardins mòbils (Casa del Lago, Ciudad de México, 2007) i Jorge Contreras Chacel. Fotògraf (Casa Museu Luis Barragán, Ciutat de Mèxic, 2004). Curadora associada de inSite_05 (San Diego/Tijuana 2003-2005) i subdirectora curatorial del Museu d'Art Modern (Ciutat de Mèxic 2007-2008).
A tingut diverses distincions i reconeixements, com la Primera expedició de joves curadors mexicans organitzat per The British Council a Mèxic. També ha estat Becària del Programa de Foment a Projectes i Coinversions Culturals, del Consell Nacional per la Cultura i les Arts / Fons Nacional per la Cultura i les Artes, 17ª emissió, 2001, amb la pàgina electrónica matatena.com




Tania Ragasol (Directora de Casa Vecina) -entrevista-
Per portaVOZ

No hay comentarios: