Recorda els 20 anys de la Revolució Zapatista
amb diverses activitats
El Casal Popular La Turba neix l’any 1996 fruit de diversos col·lectius vallencs i persones vinculades al moviment d’alliberament nacional i a la lluita ecologista com un espai cultural alternatiu per a la ciutat i, més globalment, com una eina que ha de col·laborar en el procés de reconstrucció nacional dels Països Catalans.
El Casal Popular La Turba va néixer de les organitzacions de l’esquerra independentista vallenca: la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), Maulets (llavors Maulets i JIR) i la Coordinadora d’Estudiants dels Països Catalans (CEPC; llavors BEI-CEPC).
La Turba neix amb la voluntat d’aquestes organitzacions de bastir una entitat social que pogués generar i aixoplugar moviments, lluites i projectes locals i nacionals que treballessin qualsevol dels aspectes dels alliberaments nacional, social i personal, que és la definició ideològica del Casal.
L’any 2001 el Casal s’acosta i implica més en la dinàmica i els reptes del barri vell de la ciutat i, alhora, oferir als seus socis i simpatitzants un espai digne i amb moltes possibilitats per fer-hi les activitats que es proposa. Així, doncs, el Casal instal·la la seva nova seu al carrer Nou, 12, de Valls, just al davant de la plaça de la Zeta.
Aquest 2014 és el vintè aniversari de la revolta zapatista a Mèxic. L’1 de gener de 1994, el dia que entrava en vigor el Tractat de Lliure Comerç de Mèxic amb els Estats Units i Canadà, l’Exèrcit Zapatista d’Alliberament Nacional (EZLN) irrompia a la ciutat de San Cristóbal de Las Casas, a l’estat de Chiapas.
Després d’un parell de setmanes de conflicte armat que va provocar uns tres-cents morts, el president mexicà Carlos Salinas de Gortari va decretar un alto-el-foc que avui encara es manté, a falta d’un acord de pau.
El moviment zapatista es proclamava aleshores portaveu dels indígenes mexicans, sense veu fins ara, i emprenia un projecte de transformació política i social.
Van substituir els fusells per una campanya de comunicació global que va convèncer una gran part de l’esquerra mundial amb nou discurs
Després de 20 anys, les noves generacions de zapatistes miren cap a l’autogestió, la col·lectivitat i la recerca de suport internacional per mantenir un ideal que, tot i passar per clarobscurs els darrers anys, avui continua mirant cap endavant.
Des del Casal Popular la Turba i l’ong IGMAN-Acció Solidària [Que ha treballat a Chiapas amb sistemes de canalització d’aigua potable en comunitats zapatistes] volem fer memòria del compromís dels zapatistes amb la lluita pel canvi social, com diu un dels seus eslògans, “per un món on hi càpiguen tots els mons”, a més de recordar el nostre granet d’arena amb el suport a projectes de cooperació d’aigua i salut a les comunitats zapatistes de Chiapas.
Les activitats que estem preparant són de diversos tipus.
Per una banda el passi de pel·lícules i documentals els diumenges al vespre al Casal, dins de l cicle “Diumenge de crispetes”.
Se sumarà la inauguració d’una mostra fotogràfica dels zapatistes el dissabte 25 de gener a dos quarts de vuit del vespre al bar del Casal, i tancarem el cicle amb una petita trobada amb un debat-vermut amb persones que han compartit un temps de les seves vides amb els zapatistes, des de diferents nivells i compromisos, oberta a tothom que vulgui conèixer i compartir les experiències.
Tot començarà el proper diumenge 19 de gener a les 19h al Casal, amb la pel·lícula “La Ley de Herodes”, que amb un to humorístic ens explica la realitat política de Mèxic durant el període on el PRI i la corrupció anaven de la mà.
Us hi esperem”
No hay comentarios:
Publicar un comentario