viernes, 2 de agosto de 2013

07 d’agost. Sa Conca, a les 21.00h

L’artista mexicana 
JULIETA VENEGAS 
Ofereix la seva millor música al 
42º Festival de Música de Cadaqués 
El 5 % de  la recaptació de les entrades es destinarà a Unicef

Ja son a la venda les entrades per aquest conegut Festival de música de les terres de Girona, que enguany tindrà celebració especial segons esmenten els organitzadors del mateix. Doncs hi tindrem l’Orquestra de Cadaqués, que enguany celebra el seu 25è aniversari, la popular Julieta Venegas, Obrint Pas, i Sanjosex i Chicuelo, entre d’altres, que formen part de la programació d’aquest any, representant l’eclecticisme del festival. 

La 42a edició del Festival Internacional de Música de Cadaqués, que se celebrarà del 03 al 18 d’agost de 2013 ens proposa un total de 22 actuacions, GRATUÏTES I DE PAGAMENT, en diversos espais de la població, amb música cada dia (com a mínim un concert) i una gran varietat de propostes per a totes les franges d’edats en diferents espais de Cadaqués, adreçades, sobretot, a la gent que viu, estiueja o visita Cadaqués durant la primera quinzena d’agost.  

El cartell del Festival d’aquest any és obra de Daniel Zerbst i Ralph Zeta. Els artistes que han tingut l’encàrrec de transmetre al públic la força i singularitat d’aquest Festival tan  arrelats de la Costa Brava, al llarg dels seus 42 anys d’història.

L’Església de Santa Maria de Cadaqués –on va néixer el festival als anys 70- serà el punt d’inici i de cloenda del festival i acollirà, com a actuació destacada, la de l’Orquestra de Cadaqués en el seu 25è aniversari, amb el director Sir Neville Marriner i l’excepcional violinista ucraïnès Valery Sokolov; la reconeguda pianista coreana Sonya Bach, i un concert d’orgue i violí a càrrec de Josep Maria Mas i Bonet i Josep Maria Manresa Aguiló, que inclou l’estrena d’una peça d’Anna Bofill Levi, composada expressament per a l’orgue de l’Església de Santa Maria, un dels més antics de Catalunya.

Un any més, a l’escenari de Sa Conca, un dels més encantadors de la Costa Brava, tindran lloc els concerts de major format: els de la mexicana Julieta Venegas, Obrint Pas i Sanjosex i Chicuelo, que són les propostes més destacades d’aquest espai.

Per la bona acollida que va assolir l’any passat, repeteix l’escenari de Perafita-Celler Martin Faixó, amb un concert-degustació amb Sara Pi, un dels valors emergents de l’escena jazzística i de la música negra de casa nostra.

El festival també compta amb una gran varietat de propostes gratuïtes en diversos espais emblemàtics de la població, amb concerts adreçats a tot tipus de públic, com familiars amb Els Migrasons, gospel amb The Sey Sisters, música adolescent i festiva amb Acció o una proposta original amb l’Orquestra Fireluche i els seus instruments de joguina.

El festival també se suma a l’any Espriu amb el projecte Viu Espriu, un espectacle de poemes musicats de l’autor a càrrec de diversos músics i amb l’actriu Sílvia Bel.

Amb un pressupost reduït en relació als últims anys motivat per l’actual crisis econòmica que pateix el país, d’acord amb el context social i econòmic, l’organització ha optimitzat els recursos disponibles per mantenir un festival de qualitat i amb activitats per a tots els gustos i ha ajustat al màxim la relació qualitat preu en els espectacles de pagament. La proliferació dels concerts gratuïts és fruit del desig de l’Ajuntament de Cadaqués de fer arribar la cultura a totes les franges socials, sobretot les més castigades, i poder tenir un festival que miri cap a dins, per a Cadaqués. 


Val a dir també que enguany, el 5 per cent de tota la recaptació de les entrades del Festival es destinarà a Unicef. 
Tanmateix, els organitzadors presenten aquest concert de la Julieta Venegas, que compartirà escenari amb Núria Graham  amb aquestes paraules: 

"Avui per primera vegada hi veig amb claredat, alguna cosa ha netejat la meva finestra. Avui puc confiar una mica més en el que sento ". Amb aquesta frase comença el darrer disc de Julieta Venegas (Tijuana, 1970), publicat el 19 de març de 2013. I és que a “Los momentos”, l’artista mexicana sembla haver escrit i interpretat la música que ella sent, de la manera que la sent.
 
A Los momentos hi ha de tot: pianos, violins, bateries electròniques, cors de nens, percussions africanes, sintetitzadors, acordions... Composat i gravat íntegrament al nou estudi de Julieta Venegas, l’artista diu d’aquest treball: "És un disc que necessitava fer, en tots els sentits, per les històries que conté, cap a on les portem musicalment ...". "Alguna cosa va canviar en mi, alguna cosa em demanava altres sons, altres històries, una altra direcció, i alhora em demanava comunicar-me, que és una gran raó per escriure: l’alleujament ... Però també el poder connectar amb els altres".  

El disc compta amb la col·laboració d’altres músics com
 Ana Tijoux, Rubén Albarrán (Cafè Tacuba) i Jaques Morelenbaum. L’àlbum ha estat produït per Yamil Rezc (Hello Seahorse, Els Búnquers ...) i la pròpia Julieta Venegas i gravat a Ciutat de Mèxic al llarg de 2012. Aquest és el setè disc publicat per Julieta Venegas que es va convertir en una "supervendes" amb el seu cinquè disc Limón y sal, un gran èxit amb triple platí i una cançó antològica: Me voy. La cantant i compositora mexicana és un dels emblemes de l’actual escena llatinoamericana, una de les artistes més reconegudes, respectades i premiades del pop cantat en espanyol, amb cinc Grammy (aconseguits el 2008, 2007, 2006 i 2004); sis premis MTV (el 1999, 2004, 2006 i 2007); el Premi de la Música 2005, dos Latin Billboard (el 2005 i 2008) i tres Premis Oye (el 2004).
Més informació: www.julietavenegas.net  Artista convidada: Núria Graham  Un altre valor emergent de l’escena musical a Catalunya, Núria Graham, jove compositora de Vic amb arrels irlandeses i basques, ostenta una veu singular, natural, sensual, madura i poderosa. Els adjectius queden curts davant la seva innata capacitat de generar entorns sonors nous, permanentment dinàmics, amb la guitarra. La seva maqueta First Tracks confirma la solidesa de Núria Graham com a compositora i intèrpret i constitueix, amb tota seguretat, el primer graó d’una llarga trajectòria. 
Més informació: 
www.nuriagraham.com

No hay comentarios: