sábado, 18 de julio de 2015

Fins el diumenge 04 d’octubre del 2015


Continua oberta i visitable 
l’exposició de Marta Palau 
“Trànsits de Naualli”




La Sala d’exposicions temporals del Museu d'Art Jaume Morera, un Museu d'art contemporani que trobareu a la Avinguda Blondel, 40, baixos, de la ciutat de Lleida, Catalunya, Europa, hi podreu visitar l’exposició de l’artista Marta Palau anomenada “Trànsits de Naualli” fins el diumenge 04 d’octubre de 2015. 

Gracies a la coordinació entre el Gobierno del Distrito Federal, Ciudad de México, Coordinación General de Asuntos Internacionales i el Museu d'Art Jaume Morera, i baix el treball del Comissariat en Jorge Reynoso Pohlenz tenim l’exposició de “Trànsits de Naualli” a les terres de Lleida. 

Una exposició que ret homenatge al poder creatiu de la feminitat i reflexiona sobre temes com la migració i els mites d’origen, ens expliquen els organitzadors. D’aquí que es faci servir sevir el mot de "Naualli" que és una paraula que en la llengua dels antics asteques, o nàhuatl, significa “dona protectora”, “fetillera” o “dona de visió o poder”. El lligam de Lleida amb Mèxic el trobem de la ma de la artista i creadora na Marta Palau. 

Filla de la localitat de l’Albesa (Lleida) on va néixer l’any 1934, als sis anys, es trasllada a Mèxic com a refugiada de la Guerra Civil espanyola, i obté posteriorment la nacionalitat mexicana. 

“Marta Palau és una artista plàstica l’obra escultòrica de la qual es caracteritza per l’ús de materials com fibres vegetals, llana, fusta…, que ens remeten al món natural i màgic i a les tradicions de les cultures prehispàniques americanes”. 

A la presentació d’aquesta exposició ens recordarien que “Davant d’una manera materialista i depredadora d’imposar una visió del món dictada des de la lògica del poder, Marta Palau proposa la creació artística com una alternativa que manté un compromís amb la realitat, al mateix temps que busca restaurar i actualitzar les nostres relacions amb la terra, la memòria i els oficis de les mans i el pensament, que reconeixen en l’essència dels rituals i els mites formes de resistència. Palau ha trobat en la figura de la Naualli —fetillera, vident, curandera— una representació simbòlica d’aquest poder creatiu que, des de l’art, convoca a la resistència a partir del poder de la imaginació activa, reconciliant el que és arcaic amb el present, trobant noves maneres d’interpretar els nostres rastres individuals i col·lectius. 

Ja que resulta impossible reunir una semblança completa del dilatat treball de Marta Palau, proposem un recorregut per alguns dels trànsits que aquesta Naualli ha fet: la seva recreació simbòlica dels rituals de congregació, el seu interès pels imaginaris màgics i profètics, així com la seva voluntat de representar en el dol funerari una demanda per les injustícies nacionals i globals. En conjurar signes nodrits del passat, Palau mai no abandona la seva atenció al present; en el seu art, l’actualitat hi troba una significació profunda, vital. 

L’exposició està composta per divuit instal·lacions, entre les quals destaquen Nòmades II, que presenta dotzenes de peus de fang en dimensions variables, similars a les que es troben en codis prehispànics com a símbols de viatges, i “Cuatro atados de trece”, una instal·lació que denuncia “les morts de Juárez”, les obres de la qual, teixides amb sisal, contenen calaveres de guix que fan referència a totes les dones assassinades en aquesta ciutat de Mèxic”. Tanmateix un convidem de visitar aquesta exposició si les vostres excursions estiuenques us porten per les terres de la Catalunya ferma, i la mil·lenària ciutat

 de Lleida… 

Us deixem aquí els horaris d’aquesta exposició: 

De dimarts a dissabte, de 12.00 a 14.00 h i de 17.00 a 20.00 h 
Diumenge i festius, d’11.00 a 14.00 h 
Dilluns, tancat 




Fotografies: Gentilesa dels organitzadors, y Consulmex Barcelona

No hay comentarios: