sábado, 8 de febrero de 2014

A Banyeres del Penedès

S’obre l’exposició “El viatge a Mèxic”
del polifacètic artista Josep Cañas i Cañas. 
Entre el 1947 i el 1954 va marxar a Mèxic, 
on va fer quadres de tema indigenista.El diumenge 09 de febrer a les 13:00 hores tindrà lloc la solemne inauguració de l’exposició de les obres de l’artista Josep Cañas i Cañas, al Museu que porta el seu nom, situat al carrer Bisbe Sanahuja número 33, de la localitat de Banyeres del Penedès, prop de Tarragona [Catalunya, Europa]. 

En Josep Cañas i Cañas va néixer a la localitat de Banyeres del Penedès l’any 1905. Esdevingué un dibuixant, pintor i escultor polifacètic i enigmàtic que feia palès en cadascuna de les seves obres la seva desbordant personalitat. El seu aprenentatge com a molts dels artistes de l’època va ser autodidacta, tot i que va fer alguns cursos a l'Escola d'Arts i Oficis de Vilanova amb Damià Torrents i el seu amic Joaquim Mir. 
Els seus primers quadres són de temàtica autòctona com es la mediterrània i camperola. Recorden els seus cronistes biogràfics que exposaria individualment per primer cop a la Sala Parés de Barcelona l’any 1932. El 1935 va estar a Londres i París amb una beca de la Generalitat. L’any 1936 va fer l’obra El Dinamiter (Barcelona). 

Durant la guerra civil (1936-39) es va afiliar a la UGT i va lluitar a la batalla de l'Ebre. Després de la guerra va treballar amb Ignacio Zuloaga i va obtenir alguns reconeixements. L’any 1942 va fer La Piràmide pel Parc de la Ciutadella. 

Entre el 1947 i el 1954 va marxar a Mèxic, on va fer quadres de tema indigenista. Segons els crítics foren els anys més fructífers de la seva carrera artística i influïren en la seva vida posterior. 

L’any 1948 L'Institut de Cultura Hispànica li va adquirir el relleu A les missions per portar-lo a Amèrica, i s'inaugura a la missió de Sant Carles Borromeu a Carmel (Califòrnia). Entre les seves obres cal destacar el monument Als Castellers de Vilafranca, del que es posà la primera pedra el 29 de juliol de 1963 amb una gran festa. Per Sant Felix s'inaugurà el monument, un altiu "pilar de cinc" de mida natural, fet amb pedra de la Floresta. El mateix any –1963- realitzà el monument a Joan Maragall, situat al passeig Maragall de Barcelona i encarregat per l'Associació de veïns. El Casal Català de Madrid li encarrega un relleu d'una sardana per col·locar-lo en la font de la Glorieta de la Sardana, al Parc del Retiro de Madrid. 

L’any 1966 s'inaugurà, davant l’antic Parc de Montjuïc de Barcelona, el seu Monument a la Sardana. També va realitzar el dedicat a Carmen Amaya, a qui havia conegut personalment a Mèxic, que es pot veure als Jardins de Joan Brossa de Montjuïc de Barcelona. 

Té obres seves als museus d'art contemporani de Barcelona, Bilbao i Madrid, i al Museu Antropològic de Mèxic. Destaca també la sèrie de dibuixos, 700 rostres, feta entre els anys 1929 i 1985. 

El novembre del 1986 se li concedí la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. El 1987, el poble de Banyeres el nomenà "fill il·lustre". Morí al Vendrell la vigília de reis del 2001. 

L’artista Josep Cañas i Cañas va fer donació l’any 1998 d’un important llegat d’escultures, dibuixos i escrits, com també de la seva casa on va néixer que va donar pas a l’obertura d’aquest Museu que porta el seu nom. Des de l’any 2002 podem doncs, visitar a Banyeres la seva casa pairal i contemplar part de la seva obra. 

Al primer pis del museu podem fer un recorregut per l'obra de Josep Cañas ordenada cronològicament i distribuïda en quatre espais que són les quatre etapes fonamentals dins la seva vida i trajectòria artística. Mentre que a la planta baixa es troba una sala d'exposicions temporals per a obres del mateix artista que resten en reserva. Es el cas d’aquesta exposició que s’inaugura aquest diumenge i que porta per nom "El viatge a Mèxic (II)". 

Hi sou tots convidats.

No hay comentarios: