viernes, 8 de noviembre de 2013

Va donar goig!

Els Reis de Mèxic” recolzen un any més
la popular  “Setmana” de l’Escola Octavio Paz
de Barcelona


Efectivament, els que anomenem  amb tota l’estima del mon  com “Els Reis de Mèxic” a AME Associació de Mexicans d’Esparreguera i voltants, varen tornar a fer de les seves



Un any mes, teníem lloc la celebració de la Setmana de Mèxic a l’escola Octavio Paz de Barcelona, i un any més també, el grup de ball folklòric SON DE MÉXICO i el popular MARIACHI MÉXICO FOLCLORICO hi varen ésser-hi allí per tal de fer la festa més grossa i que tot resultes immillorable. Mèxic ho val. I les noves generacions d’alumnes d’aquest Centre varen poder gaudir novament de la nostra potent Cultura en molts aspectes.



Dies enrere, el centre adreçava una carta que deia que:   “Com ja saben vostès, un dels trets diferencials del nostre projecte educatiu es basa en el coneixement de la cultura mexicana i en la difusió de la cultura catalana a Mèxic, tenint com a protagonistes els infants de la nostra escola i els de l’escola Pràctica Annexa de Xalapa, Mèxic. Com a fruit d’aquesta relació entre ambdós centres, cada any té lloc l’intercanvi de nens i nenes dels dos col·legis durant un període d’uns vuit dies aproximadament a cada ciutat: Xalapa i Barcelona.

És per aquest motiu que al llarg de la setmana del 5 al 8 de novembre estem celebrant la setmana de Mèxic, on totes les activitats, des de P3 a 6è, giren al voltant de la cultura mexicana. D’aquesta manera el nostre alumnat té l’oportunitat d’aprendre sobre altres cultures alienes a la seva, d’una manera ben diferent i des de totes les àrees. Estudiaran geografia mundial, història de les antigues civilitzacions, realitzaran manualitats, artesania, elaboraran receptes de cuina, compartiran jocs tradicionals, gaudiran de música i folklore universal, practicaran matemàtiques amb monedes estrangeres, sabran com viu un nen en un altre país...

Tenim la ferma creença que aquesta és la millor manera d’educar els nostres fills per tenir una ment ben oberta, educar-los en valors i formar part de la societat de mil colors en la què vivim actualment.


El resultat de la feina realitzada al llarg d’aquesta setmana quedarà palès en una petita exposició. Volem convidar totes les famílies a entrar a l’escola i visitar el nostre vestíbul i passadís, on podran compartir amb els seus fills tot el treball realitzat.


El divendres 8 de novembre de 16:30 a 17:30h l’escola romandrà oberta als pares i mares que desitgin visitar l’exposició.

Els hi esperem a tots!”

Tanmateix el nombre d’activitats ha esta nombrosa. A més de l’Altar de Morts i la fira d’artesania i gastronomia, la “Setmana de Mèxic  2013” deixa darrera seu tota mena d’activitats. 

Els quatre blocs educatius han tingut de tot i més. L’Educació Infantil va fer Tallers de Guacamai, ponxos I pinyates, un experiència culinària amb la elaboració d’un esmorzar mexica; un viatge virtual a Mèxic, jocs tradicionals mexicans, música amb cançons infantils, un apartat d’anglès amb temàtica mexicana, u tallers de plàstica amb la realització d’un Sol de fang, la bandera i un sonajero mexica.


El Cicle Inicial també va tenir lo seu. Treballarien dos Projectes sobre els ocells mexicans, i la Selva; tindrien varis Tallers (garlanda, catrina, màscares..), quatre apartat de musicals, la realització del conte infantil de “El conejo y el coyote”,  -que també curiosament també varem tenia aquí Esparreguera durant la inauguració de la nova biblioteca de l'Escola Montserrat, com a col·laboració d’AME-   una tanda de jocs infantils (Avión, cabezón, gorditas al horno; 1,2,3,calabaza; conejos y conejeras…) dos apartats d’anglès, i finalment tandes de maquillatge i esquelets amb bastons i un taller de cuina de com fer quesadillas.

El Cicle Mitjà també va organitzar cosetes. Dos projectes sobre la Cultura Totonaca, i la Cultura Maya; un apartat dedicat a llegendes i mapes de Mèxic i Yucatán, i a l’apartat de plàstica  realitzarien la Piràmide de los Nechos, i la Serp emplomada.
No faltarien tampoc la música del Cri-Cri i una tanda ampliada de jocs mexicans amb el Caracol; Brinca, burro brinca; i La Queñadita. Tancant aquesta experiència un apartat en anglès.

El Cicle Superior, es a dir els mes grans, farien uns dossiers sobre els mapes dels Estats mexicans, i altre de dades bàsiques del País. Serien presents també les Cultures Olmeca i Asteca, i diverses webs sobre curiositats de Mèxic.
De tot una mica si més no. Hi tindríem contes i llegendes així com un taller de guacamole.
A l’apartat musical els instruments “Tradición y nuevas rolas” i en els dels jocs tradicionals mexicans tots els antes esmentats i a més a més La Quemada i La Lotteria. Un apartat d’angles i en arts plàstiques varen fer un Cap Olmeca, i rajoles d’Engobe.

Amb tanta coseta, no podia faltar un final de cinema. Ben sonat. I aquí tenim el SON DE MÉXICO, i el MARIACHI MÉXICO FOLCLORICO per fer semblant miracle.


Varen fer-ho meravillosament tot. No faltarien els elegants balls de Veracruz i la vibrant energia de Jalisco, com tampoc, el espectacular número dels “Machetes”.

Ens repetim. Ho sabem. Però va resultar emocionant perquè hi varen ficar tot els cor i tota l’ànima.

Els Reis de Mèxic” recolzen un any més la popular  “Setmana” de l’Escola Octavio Paz de Barcelona i allí a dalt de l’escenari varen donar tot el seu art a través de la dansa i la música. Perquè sabien prou bé que tenien el millor públic del mon: uns nens i nenes que resten allunyats de Mèxic però per obra i màgia de Son de México i el Mariachi México Folclórico, con si fossin els Reis Mags de l’Orient, de puntetes per l’escenari, els hi deixaven el millor dels regals: l’enyora’t Mèxic
Gracies, a vosaltres Els Reis de Mèxic. Per el vostre compromís. Per el vostre treball i lliurament vers la Cultura de Mèxic a Catalunya.

Fotografías: gentileza SDM



No hay comentarios: