domingo, 25 de marzo de 2012

Actualitat

La població estrangera resident a Catalunya
disminueix per primera vegada l'any 2011,
tot i que segueix augmentant a la meitat de les comarques








Font: Generalitat de Catalunya. Notes de premsa.

A Catalunya hi resideixen 1.185.852 estrangers a 1 de gener del 2011 que representen el 15,7% del total de la població. Aquesta xifra mostra que la població estrangera, que des de l’any 2000 i fins al 2010 havia registrat forts increments, l’any 2011 disminueix per primera vegada, un 1,1% respecte a l’any anterior. Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), aquesta reducció no afecta tot el territori, sinó que hi ha 21 comarques que segueixen registrant augments encapçalades pel Priorat i la Segarra, del 4,5% i del 3,7% respectivament.

La distribució per sexes mostra que en el cas dels homes la disminució ha estat de més de 10.000 persones entre el 2010 i el 2011, mentre que la població estrangera femenina pràcticament no ha canviat, amb una pèrdua de només 1.991 persones. Pel que fa a la distribució per edats, les dades reflecteixen un decreixement net de la població estrangera de 5 a 34 anys, mentre que la resta de grups segueixen augmentant.

La presència de residents estrangers al territori de Catalunya evoluciona de manera diferent segons la seva nacionalitat. La població equatoriana, que és la que més ha disminuït al total de Catalunya en relació amb el 2010, ha tingut el mateix comportament a totes les comarques però ha afectat especialment el Barcelonès, ja que és on resideix el 50% d’aquest col·lectiu. En el cas del col·lectiu que més ha augmentat en l’àmbit de Catalunya, el pakistanès, passa pràcticament el mateix, creixen a la majoria de comarques i especialment al Barcelonès, on resideixen el 80%.

La població marroquina, majoritària a Catalunya i on representa el 20% del total d’estrangers, no segueix la mateixa pauta a cap de les comarques on té més presència. Els marroquins representen més del 40% dels estrangers a Osona, l’Anoia, el Solsonès, l’Alt Penedès, el Ripollès i el Baix Penedès, i a les tres primeres la xifra de població marroquina ha disminuït en relació amb l’any anterior, mentre que a les altres tres ha augmentat.



No hay comentarios: