domingo, 26 de mayo de 2013

Sala d’exposicions “El Celler”

A Sant Esteve de Sesrovires
Àngels Arroyo i el mexicà Poncho Martínez
presenten l’exposició 
Enquadernació, un art per descobrir”




Un art per descobrir sense dubtes. Una curiosa exposició ens convida a descobrir l’art de l’enquadernació de llibres i les seves possibilitats creadores gracies a la presentació d’obres de les obres Àngels Arroyo i el mexicà Poncho Martínez, que actualment es oberta a la sala d’exposicions El Celler de Sant Esteve de Sesrovires.  
Amb accés per els jardins de l’Ajuntament d’aquesta localitat, darrera mateix de la Casa de la Vila i ben a prop de l’església parroquial. 

L’exposició, que va ser inaugurada solemnement el divendres 24 de maig acull una vintena d’enquadernacions, tant de llibre original com de llibre d’artista, que mai s’han pogut veure totes juntes en una única exposició.


Llibre original i d’artista
De les diferents branques que formen l’enquadernació artística, a Sant Esteve es podran veure exemples de dues categories singulars: l’enquadernació de llibre original i la de llibre d’artista. En el llibre original, el contingut no té tractament artístic, però en canvi les cobertes són treballades amb diferents tècniques de decoració sobre materials tant diversos com la pell, el ferro o el fang. D’aquesta forma, l’artista incorpora al llibre un valor artesanal i artístic que el converteix en una peça única.

Per la seva part, el llibre d’artista és considerat globalment una obra d’art pel tractament creatiu que rep tota la peça, tant les pàgines interiors com les cobertes. En l’exposició, es podran veure llibres d’artista que van del classicisme dels gravat calcogràfics fins a llibres objecte on l’estoig, la capsa, la creació escultòrica, la llum o les aromes tenen un paper.


Els artistes
Àngels Arroyo es va introduir en l’enquadernació artística l’any 1990, poc temps després d’abandonar l’exercici de la medicina. Va estudiar enquadernació a l’Escola d’Arts i Oficis de la Diputació de Barcelona i posteriorment va continuar la seva formació a l’Escola d’Arts Aplicades i Oficis Artístics "Llotja de Barcelona" on, tres anys després de graduar-s’hi, va ocupar un lloc docent com a professora d’enquadernació. 

Ha estat integrada en el grup d’artistes plàstics Palo Bajo i és membre fundador del taller Tinta Invisible de Barcelona que, nascut en el 1997, és un projecte comú de col·laboració en diferents activitats relacionades amb les arts del llibre.
Sempre dedicada a la investigació i desenvolupament de noves tècniques, ha participat en nombrosos concursos i exposicions. 

La seva activitat professional se centra en l’enquadernació original i de llibres d’artista, alguns autors dels quals són: Tàpies, Guinovart, Perejaume, Evru, Fontcuberta, Agustí Puig i Viladecans, entre uns altres.

Després d’estudiar fotografia a Mèxic, Poncho Martínez va cursar estudis d’enquadernació a València i al Conservatori de les Arts del Llibre a Barcelona. 

Ha format part d’Enquadernacions El Basilisco i col·labora en diverses edicions d’artistes. Ha exposat en diferents llocs de la geografia espanyola.

En total Àngels Arroyo aporta catorze originals i Poncho Martínez set que son:
-Diario de viaje (1994-2008)
-Horro vacui (2002)
-El mago de Oz (2002)
-Libro verde para haikus (2003)
-El Centauro (2009)
-Suave Patria (2012)
-Terri locurne (2012)

L’exposició es visitable fins el 02 de juny de 2013 els dies feiners de 19.00 a 21.00 hores; i els festius de 12.00 a 14.00 hores.


No hay comentarios: