1.300 veus de pobles originaris mexicans
i 48 països diferents comparteixen experiències
Presencia d’activistes del col·lectiu pro-zapatista
L'Adhesiva de Barcelona
El compartir lluites, rebel·lies i resistències es el eix principal del Festival RyR que va tenir lloc del 22 de desembre de 2014 fins al 03 de gener de 2015 i que ha tingut diverses seus en un recorregut que ha inclòs sis pobles diferents.
El Festival va acollir Delegats del Consell Nacional Indígena de 29 pobles originaris diferents i activistes de moviments polítics d'arreu com el No TAV, a Itàlia; la ZAD, a França; Refugee Struglee for F, d'Alemanya; el col·lectiu pro-zapatista L’Adhesiva de Barcelona o el nord-americà All Power to the Positive, de Seattle, entre molts d'altres, que varen ficar en comú les seves lluites, rebel·lies i resistències, en el món que els envolta.
Les periodistes Clara Sánchez i Sílvia Abadia han publicat a “Directa.cat”un interessant article aquest divendres 09/01/2015 que porta per nom “El zapatisme aglutina persones i lluites de tot el món durant el Festival RyR” i que afegeixen “Paraules, suport, emocions, música, balls, menjar, i molt cafè. Aquestes són les constants que es van viure al Primer Festival Mundial de les Rebel·lies i Resistències, celebrat a Mèxic durant les dues darreres setmanes” on presenten una síntesis de tot el que va tenir lloc a Mèxic.
La trobada va acollir persones i lluites de tot el món sota el aixopluc del zapatisme. Les periodistes esmentades esmenten a les xarxes socials com a #FestivalRyR i la convocatòria feta per el Consell Nacional Indígena mexicà (CNI) i l'Exèrcit Zapatista d'Alliberament Nacional (EZLN).
A la fi, el festival va ser un punt de trobada on milers de persones de pobles indígenes mexicans van fer palès la seva resistència per defendre el seu territori i la seva cultura. Un espai de reivindicació que també va acollir la realitat semblant que viuen altres quaranta-vuit països diferents.
Les periodistes Clara Sánchez i Sílvia Abadia valoren el contrast entre la informació presentada per les Ponències: “Xifres de repressió, morts i empresonaments dels activistes de països occidentalitzats, sovint minimitzades per la llarga llista d'assassinats i desapareguts a les lluites locals; i retòriques i llenguatges postmoderns que contrastaven la senzillesa i claredat del discurs mexicà”. Val a dir que vares ser un total de 545 persones d'arreu del món les que van participar en les anomenades “comparticions” o jornades de congressos.
Hi va ser presents durant tot el Festival també vinguts des de l'estat de Guerrero i conformat per desenes per persones el “el comitè de familiars i estudiants d'Ayotzinapa” i varen ocupar l'espai públic que originalment li corresponia a l'EZLN i que aquest els hi havia cedit.
“A cada una de les seus del festival, els pares, mares i companys dels estudiants van relatar les seves experiències i van insistir a dir que la seva lluita continua fins a trobar els joves desapareguts” ens refereixen Sánchez i Abadia.
A l’apartat més teòric de com lluitar contra el capitalisme, les periodistes Clara Sánchez i Sílvia Abadia esmenten els dos llenguatges observats: “En els discursos mexicans o llatinoamericans les lluites giraven entorn la defensa de la terra, l'aigua i els recursos naturals davant els intents d'expropiació i explotació de grans transnacionals dintre dels seus territoris, i dels abusos de poder i la corrupció..../.... D'altra banda, les veus europees i nord-americanes combinaven aquestes qüestions amb d'altres com la migració, l'homofòbia o l'autonomia urbana”.
Un festival celebrat a Mèxic, però que a comptat amb la participació d’activistes del col·lectiu pro-zapatista L’Adhesiva. Espai de trobada i acció; de Barcelona.
Per aquells que vulgueu llegir aquest article al complert feu [Clic aquí].
Fotografia: Article de referència. No consta autor.
Inauguració Plenària #FestivalRyR - Lambertino Cruz - Ayotzinapa
Paraules durant el inici de la Plenària de Comparticions del Festival de les Resistències i les Rebel·lies contra el capitalisme.
02 de gener de 2015, CIDECI UniTierra, Chiapas.
No hay comentarios:
Publicar un comentario