miércoles, 13 de abril de 2011

Mòssen Alejandro Solalinde a Badalona

.



Alejandro Solalinde creu que Mèxic superarà l'actual situació

de violència que afecta, sobretot,

la població migrant que creua el país

El Grup de Badalona d'Amnistia Internacional va organitzar dimarts passat, 12 d'abril, la xerrada - col.loqui "Mèxic: migrants en moviment, víctimes invisibles" , en la qual va participar el sacerdot catòlic i defensor dels drets humans mexicà, Alejandro Solalinde Guerra.




La coordinadora del grup de Badalona d'AIC, Cristina Reyes,
i el pare Alejandro Solalinde, defensor de drets humans mexicà

Font: web Amnistia Internacional



Alejandro Solalinde és coordinador de la Pastoral de Mobilitat Humana Pacífic Sud de l'Episcopat Mexicà i director d'un refugi per a emigrants a Ciudad Ixtepec, a l'estat d'Oaxaca, que es va crear per oferir assistència humanitària als migrants que necessiten un lloc on descansar i recuperar-se del viatge. Ha dedicat la seva vida a oferir un lloc segur a aquestes persones, allunyat de les bandes de delinqüents que els exploten i n'abusen d'ells. A causa del seu treball, ha estat objecte de contínues amenaces i intimidació per part de funcionaris i bandes locals.

El viatge que realitzen els migrants a través de Mèxic, del sud cap al nord, està considerat un dels més perillosos del món: per la situació actual de violència generalitzada que pateix Mèxic, aquests migrants són objecte d'assalt, violacions, captació per part de grups de delinqüents o del narcotràfic, segrestats, desapareguts... L'abril de 2010 Amnistia Internacional va presentar l'informe Víctimes invisibles, migrants en moviment a Mèxic, que documenta aquestes violacions i abusos de drets humans.

A la xerrada, presentada per la coordinadora del Grup de Badalona, Cristina Reyes, també hi va participar l'escriptora Lolita Bosch, responsable del blog (properament portal) "Nuestra aparente rendición", espai de reflexió i denúncia de l'actual situació de violència que viu Mèxic on col.laboren artistes, pensadors, escriptors i membres de la societat civil.

La sala d'actes de l'Edifici El Viver (Ajuntament de Badalona) va acollir unes 40 persones que van assistir a la xerrada. Alejandro Solalinde va explicar que, tot i la gravetat de la situació, aquesta situació se superarà i "Mèxic passarà de la mort a la vida", sobretot gràcies al paper de la societat civil, molt activa i compromesa, i que "ja ha dit prou". Solalinde va lamentar el paper de la policia i del govern mexicà, que maquilla les xifres i amaga el problema.

Per la seva banda, l'escriptora Lolita Bosch va recordar que a Mèxic ja hi ha actualment una "indignació moral" per la situació actual i va assegurar que, malgrat que Mèxic és ara un "país sense paraules", cal recuperar la veu pública per explicar què està passant i superar les situacions de corrupció, pobresa, manca d'accés a la salut, a l'educació, o el masclisme o la xenofòbia que afecten el país, i de les quals la població migrant n'és el sector més vulnerable.


.

No hay comentarios: