jueves, 28 de mayo de 2009

Catalunya és la convidada d'honor a la Fira del Llibre d'Antropologia de Mèxic
Publicat a "EcoDiario"
Publicado en adn.es LLeida
dimecres
27 de maig del 2009.
La cultura catalana serà la convidada d'honor, entre el 17 i el 27 de setembre, de la Fira del Llibre de Antropología e Historia de México (FLAH), organitzada per l'Institut Nacional d'Antropologia i Història (INAH) d'aquest país, i que visiten cada any unes 100.000 persones.
El director de l'Institut Ramon Llull, Josep Bargalló, el doctor de la Universitat Autònoma de Barcelona Josep Maria Figueres i el membre del INAH José María Murià, fill d'exiliats catalans a Mèxic, han estat els encarregats d'explicar avui les diferents activitats que s'estan preparant per aquest esdeveniment, en el qual destacaran les referències a l'historiador Pere Bosch i Gimpera, també un exiliat que va acabar recalant al país americà.
És la primera vegada que la FLAH convida a una cultura sense Estat a les jornades, que també han comptat en altres ocasions amb la presència de països com Colòmbia, Espanya, Argentina, Guatemala, Hondures o El Salvador.
.
Durant els deu dies que duri la Fira, un important esdeveniment bibliogràfic i cultural adreçat al món acadèmic, s'organitzaran diversos col·loquis relacionats amb l'antropologia, així com exposicions sobre la República espanyola, els cartells en la vida política catalana o es donarà a conèixer tota la bibliografia catalana recent d'Antropologia, Arqueologia i Història.
Josep Bargalló ha recordat que Mèxic és l'únic país del món que ha convidat en anteriors ocasions a Catalunya en els seus principals fires culturals, com la del llibre de Guadalajara el 2004 o la de Guanajuato l'any passat, i ha avançat que l'Institut Ramon Llull dóna suport per a aquesta ocasió la traducció de tres llibres d'historiografia catalana, a la vegada que es farà càrrec de l'estada dels acadèmics catalans que acudeixin al setembre a aquesta cita.
Per la seva banda, José María Murià ha desvetllat que Catalunya serà la convidada d'honor de la mà de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), la institució escollida per a que presenti les seves propostes en aquest esdeveniment, i ha mostrat la seva satisfacció de poder exercir de amfitrió de la delegació catalana a la pròxima tardor.
Per Murià, a més, "Catalunya ja no és per a Mèxic aquell racó de món desconegut com passava fa uns anys" i ha afegit que està segur que demà al migdia-hora mexicana-"molts estaran davant del televisor seguint el Barça".
Pel que fa a l'aportació de la UAB a les jornades, Figueres ha dit que es donaran a conèixer els seus fons editorials, les seves activitats científiques, així com els seus programes docents.
Un altre apartat que ha ressaltat de la Fira són les sessions que es dedicaran a la projecció de documentals de la periodista i historiadora Maria Dolors Genovés i del cineasta Josep Maria Forn.

No hay comentarios: