miércoles, 7 de octubre de 2009

Persones al servei de persones.


AFAMEX, El Grito, i TV2: Noticies per la Comunitat Mexicana.





Mèxic va deixar de ser colònia espanyola el 1810. Des de llavors, els mexicans commemoren cada any la seva independència amb la Festa del Crit [El grito]. Una celebració que viuen amb especial emotivitat els 7.200 mexicans residents a Catalunya [15.000 a tot Espanya].

El diumenge 04 d’octubre de 2009 TV2 va emetre dins del seu programa “Retratos de la crisis” quatre programes prou interessants:
.
El reportatge:
Retrats de la crisis
Sabors del mon:
Masala, tresor del Pakistán
Calidoscopi: “El grito de México”
Personatges: Ángela Becerra
Escriure els sentiments

Dins del “Calidoscopi” TV2 tractava de les festes de El Grito a Catalunya aquest 2009.
Deien: Hem participat en dues d'aquestes multitudinàries festes, la de Barcelona i la de Sant Joan de les Abadesses, una població del pre Pirineu català on va néixer el compositor de l'himne nacional mexicà.
.
En un primer bloc del documental, dins de les festes celebrades a Barcelona, trobem l’entrevista de varies persones, com el Benito Rojas de Jalisco, Salma López de Monterrey, Luciano Cedillo, la popular Alejandra Hernández [organitzadora de la setmana de Mèxic de Barcelona], la Rocío Guillén i la Sandra Andrade.
.
En un segon bloc informatiu que es situaria a sant Joan de les Abadesses, s’entrevistarien a Ferran Miquel, Ramon Roqué [Alcalde de Sant Joan de les Abadesses], Daniela Mucharraz, la Bea Scharpenberg [presidenta de l’Associació de Famílies Adoptants a Mèxic AFAMEX] i Jaime García Amaral [Consol de Mèxic a Barcelona]
.
Aprofitem l’avinentesa d’aquest article per parlar-vos un xic d’aquesta entitat de pares, que com dèiem en la presentació d’aquest article, son persones al servei de persones.
Moltes vegades, esdevenen els mateixos pares que davant una malaltia, una necessitat no coberta per la administració, unes inquietuds o valors, s’agrupen o associen. Aquest és el cas d’AFAMEX. Un grup de famílies que davant dels reptes d’adoptar un infant, i de les dificultat que un procés com aquest comporta, s’ajunten per a fer el be, donar suport i informació, a aquelles parelles que es plantegen adoptar un fill nascut a Mèxic.
Una experiència valuosa, que posen a les mans d’aquells que puguin estar interessats en aquest tema.
.
Des AME-Associació de Mexicans d’Esparreguera i voltants, els vàrem convidar a que parlessin d’Ells a la nostra web. I així ho varen fer. Avui publiquem el text que tant gentilment ens varen enviar.
Només felicitar-los –una vegada més- per la important tasca que realitzen a favor dels infants de Mèxic i a favor d'aquelles parelles que obren el seu cor vers la adopció d’un fill.

Vàrem tenir el plaer de conèixer-nos personalment el passat dia 19 en la festa de “El Grito” a Sant Joan de les Abadesses i ens vàreu convidar a fer aquest escrit.
Tant de bo que serveixi per unir-nos com a entitats amb vincles amb Mèxic, encara que sigui des de vessants completament diferents.

L’Associació de famílies adoptants a Mèxic (AFAMEX), tenim la seu social a Cassà de la Selva (Girona), però en realitat no estem en cap lloc concret; la nostra activitat se situa en qualsevol referència geogràfica relacionada amb els fins socials.

Els nostres fins socials es detallen en l’article 2 dels Estatuts, que podeu consultar sencers al nostre web www.afamex.org, però resumits, són:

1. Promoure l’adopció de nens/es abandonats o orfes dels Estats Units de Mèxic.
2. Facilitar a les famílies ajut i assessorament sobre el procés d’adopció.
3. Organitzar trobades entre famílies, debats, conferències, jornades i actes culturals destinats a promoure l’adopció de menors de Mèxic, o a millorar-los les condicions de vida.
4. Afavorir la conservació dels lligams originaris amb la cultura pròpia dels menors adoptats.
5. Promocionar, tramitar, gestionar, participar i col·laborar en programes de qualsevol tipus, que tinguin per finalitat la millora de les condicions de vida de la infància en general, buscant i respectant, per sobre de tot, l’interès superior del menor.
La activitats prioritàries són l’assessorament mutu en adopció i post-adopció i la participació en actes que afavoreixin la conservació dels lligams originaris amb la cultura mexicana dels menors adoptats.

De fet, això és el que estàvem fent quan vàrem coincidir a Sant Joan de les Abadesses, on hi posem una parada per vendre artesania feta a Mèxic. La meitat dels beneficis que hi obtenim serveixen per cobrir una part de les nostres despeses associatives, i l'altra meitat l'enviem com a ajut al "Hogar Comunitario Yach'il Antzetic" de San Cristóbal de las Casas.
.

Us adjuntem una foto de la parada amb alguns membres d'AFAMEX, la Regidora de Cultura de l’Ajuntament de Sant Joan de la Abadesses Sra. Montserrat Tallant (la segona per l’esquerra) i el Cònsol General de Mèxic a Barcelona Sr. Jaime García Amaral (el cinquè per l’esquerra).

La major part dels temps de dedicació que ens comporta l’Associació va destinat a respondre correus electrònics que demanen informació sobre el procés adoptiu, que ens arriba a través del web o derivada des de l’Administració. El nostre web rep més de 30.000 visites l’any.

La realitat és que, atesa la manca de dades sobre el procés de tramitació en aquest país, estem contestant peticions d’informació rebudes de qualsevol lloc. Bàsicament d’arreu de l’estat espanyol, però també de França, Suïssa, Canadà, EEUU i, fins i tot, del propi Mèxic.

No sabeu la il·lusió que fa assessorar en un tràmit d’adopció; ajudar a què un nen sense pares i uns pares que desitgen un fill puguin realitzar els tràmits oportuns per resoldre-ho. Tant de bo que algun dia puguem fer-ho a Esparreguera o als voltants.

Salutacions cordials,
Bea Scharpenberg
Presidenta

No hay comentarios: