domingo, 20 de diciembre de 2009

Aquest dilluns:

El conseller Tresserras inaugura a Anglès una exposició de l'artista catalanomexicana Remedios Varo.




El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, participarà dilluns vinent, 21 de desembre, a les 20 hores, en un dels actes commemoratius del centenari del naixement de la pintora catalanomexicana Remedios Varo. Durant l’acte, el conseller inaugurarà l’exposició L’Anglès de Remedios Varo.

En l’acte intervindran, a més del conseller, l’alcalde d’Anglès, Pere Figuereda; la presidenta de l’Institut Català de les Dones, Marta Selva, i l’ambaixador i consol general de Mèxic a Barcelona, Jaime García Amaral.

Biografía:

Va mostrar des de menuda una natural inclinació i interès per la pintura. Encoratjada per son pare va ingressar l'any 1924, a l'edat de 15 anys, a la Academia de San Fernando a Madrid.
Al final dels seus estudis, va contraure matrimoni amb un dels seus companys d'estudis, Gerardo Lizárraga. Amb qui se'n va anar a París, on van residir durant un any. Al seu retorn l'any 1932, es va establir a Barcelona, on va exercir en companyia del seu espòs l'ofici de dibuixant publicitari.

L'any 1935 es va separar del seu primer espòs, i va conèixer el pintor Esteban Francés, qui la va introduir al cercle surrealista d'André Breton. Una vegada familiaritzada amb el moviment surrealista, es va integrar al grup Logicofobista, que pretenia representar els estats mentals interns de l'ànima, utilitzant-ne formes suggeridores. Durant la seva col·laboració amb aquest grup, Remedios Varo va pintar L´Agent Double, obra que ja anticipa el seu estil reconegut posteriorment.

Durant la Guerra Civil Espanyola, Remedios Varo va optar sense dubtar pel costat republicà. També durant aquest període i en gran manera gràcies al seu actiu suport als antifeixistes, va conèixer el poeta Benjamín Péret, amb qui va establir una relació amorosa, i amb qui se'n va anar per segona vegada a París. Ciutat on va residir fins a la invasió nazi.

L'any 1941 la pintora i el poeta van abandonar la França ocupada, i van emigrar a Mèxic, país on gràcies a la política del president Lázaro Cárdenas d'acollida de refugiats polítics, van ser ràpidament naturalitzats i autoritzats a desenvolupar una activitat laboral.

L'any 1947 Remedios es va separar de Benjamín Péret, el qual va retornar al París ja alliberat. Gràcies als seus contactes anteriors i les seues activitats a Mèxic, Remedios va viatjar aquest mateix any a Veneçuela, com a integrant d'una expedició científica del Institut Francés d'Amèrica Llatina. A Veneçuela, a més del seu treball d'il·lustradora entomològica, la pintora va poder continuar enviant cartells publicitaris per a Bayer, així com treballar un curt període per a l'institut de malariologia veneçolà.

L'any 1949 va tornar a Mèxic, on va continuar amb la seua tasca d'il·lustradora publicitària. Fins que l'any 1952 va casar-se de nou amb el polític austríac Walter Gruen, amb qui va romandre fins al final dels seus dies.

Va ser Gruen qui la va convèncer d'abandonar les seues tasques comercials, per a consagrar-se exclusivament a la pintura.
L'any 1955, la pintora va presentar en públic els seus treballs en una primera exposició col·lectiva, a la galeria Diana de la Ciutat de Mèxic, seguida l'any següent d'una exposició individual.

Durant la seua vida a Mèxic, la pintora va conèixer personalment artistes com Frida Kahlo i Diego Rivera, però va establir nexes d'amistat més intensa amb altres intel·lectuals en l'exili, en particular la també pintora surrealista Leonora Carrington.
Remedios Varo va morir d'una aturada cardíaca el 8 d'octubre de 1963 en la Ciutat de Mèxic.
.
Trobareu mes informació a México en el corazón: Agenda diciembre de 2009 [clik aquí]
.

No hay comentarios: