lunes, 10 de agosto de 2009

Mèxic altre cop...

El programa Cat-Mex (comunitat mexicana) de Karakia al Canal 33


Aquest dies han tornat a passar per el canal 33, al programa Karakia que s'emet de dilluns a divendres a les 19:30, un programa dedicat a la Comunitat Mexicana de Catalunya prou interessant, tot i que la darrera vegada que el varen donar va ser el 14 d'agost del 2005.
Amb tot, el programa es plenament vigent.
Et convidem a veure-ho fent clik aquí per veure el Cat-Mex (comunitat mexicana) en diferit.

Al final de l'article hem inclòs les receptes de cuina tradicional mexicana que apareixen en aquest programa, perquè fer cuina mexicana os sigui divertit i fàcil...

Al llarg de tot el programa coneixerem diversos menjars mexicans, alguns de tan populars com el "guacamole" o les "tortillas" i les seves diverses modalitats. Sense que hi falti el tequila, segurament la beguda que més associem a Mèxic.

Molts dels mexicans que viuen entre nosaltres han arribat per continuar els seus estudis. Sovint es queden per motius laborals o perquè han creat nous vincles afectius. L'Andrés un dels prop de 500 estudiants que venen cada any a Catalunya per a cursar algun estudi superior, ens introduirà en la comunitat d'estudiants mexicans i ens convidarà a una de les festes més típiques de Mèxic, la "Fiesta de Traje".

Coneixerem diverses menges mexicanes, algunes tan populars com el guacamole o les tortillas i les seves diverses modalitats. Sense que hi falti el tequila, segurament la beguda que més associem a Mèxic.
La cuina mexicana fa molts anys que ha trobat refugi, sobretot a Barcelona, en un gran nombre de restaurants i cantines. Nosaltres en visitarem algunes, on hi trobarem mexicans que s'hi apropen per a sentir-se com a casa. Original, creativa, de sabors excitants, els seus ingredients es troben en l'origen de molts dels nostres plats.
També coneixerem altres àmbits de la cultura mexicana. La Iliana, ens introduirà en la tradició dels mariachi i el seu repertori musical. Assistirem a un assaig dels Mariachi Semblanza, creat per en Miguel Angel, un matemàtic que es va passar a la música. Música que també és important en la vida d'en Francesc, "Panxito", fill de catalans exiliats que fa temps va tornar a la terra que va veure néixer als seus pares.



Llistat de receptes:


champiñones enchipotlados [xampinyons picants]
Iliana, Barcelona


Ingredients:
-xampinyons
-ceba
-alls
-crema de llet
-chile chilpotle
-pebre blanc
-pebre negre
-oli
-sal

Preparació:
La quantitat de tots els ingredients dependrà del nombre de persones que n'hagi de menjar. Peleu i trinxeu els alls i la ceba i poseu-ho a estofar en una cassola a foc molt fluix. Passats uns minuts, afegiu-hi un raig d'oli i apugeu una mica el foc; aneu-ho remenant de tant en tant.

Renteu i trossegeu els xampinyons; després incorporeu-los a la cassola del sofregit d'all i ceba. Salpebreu-ho generosament i afegiu-hi un bon raig de crema de llet. Talleu el chile ben petit i afegiu-lo a la cassola dels xampinyons. La quantitat de bitxo dependrà de la picantor que toleri el vostre paladar.

Condimenteu-ho amb una mica de pebre negre acabat de moldre; això hi donarà un toc especial. Per comprovar la picantor del plat, tasteu la crema de llet, ja que és l'ingredient d'aquest plat que absorbeix més el gust del xile. Si la crema de llet ja és prou "potent", el plat ja estarà acabat. Rectifiqueu-ho de sal, si convé, i deixeu la cassola tapada i fora del foc fins l'hora de servir.

Si també n'ha de menjar la canalla val més que en separeu les racions que vulguin abans d'incorporar a la cassola el bitxo; segurament els resultaria un plat excessivament picant.



xoricets [xoricets]
Iliana, Barcelona

Ingredients:
-xoricets
-formatge
-oli

Preparació:
Retireu el budell dels xoricets i fregiu-los en una paella amb un raig d'oli. Remeneu-los de tant en tant.
Els heu de fregir fins que s'hagin torrat força. Traieu la crosta dels talls de formatge; com més cremós sigui, millor, perquè s'ha de fondre.

Col·loqueu un tall de formatge en les cassoletes individuals que puguin anar al forn. Al damunt, repartiu-hi els xoricets fregits i enforneu-ho uns 5 minuts, fins que el formatge s'hagi fos.



quesadillas tricolor [crestes de formatge]
Susana (restaurant Rincón Maya), Sitges

Ingredients:
-farina de blat de moro
-aigua
-colorant alimentari
-formatge
-sal i oli

Preparació:
La quantitat de tots els ingredients dependrà del nombre de persones que n'hagi de menjar. Pasteu la farina de blat de moro amb l'aigua i una mica de sal. Repartiu-la en tres parts i afegiu a cada part unes quantes gotes de colorant alimentari; en aquest cas, els colors van ser el vermell i el verd i una part de la massa es va deixar blanca perquè són els colors de la bandera mexicana.

De cada part de la massa, agafeu-ne una petita quantitat i feu-ne una boleta. Aixafeu aquesta bola de massa en una tortillera, entremig de dos films transparents perquè no se us quedi enganxada. En cas que no tingueu aquest estri mexicà, podeu provar d'aplanar les boles de massa amb el corró.

Abans de treure una part del paper transparent, farciu la tortilla amb formatge ratllat i doblegueu-la com si féssiu una cresta. Aixafeu les vores amb els dits per tancar-la; el paper transparent us anirà bé perquè la massa no se us enganxi als dits.

Fregiu les quesadillas en una paella amb abundant oli de gira-sol. Un cop fregides, deixeu-les reposar uns quants minuts sobre un paper absorbent.

Serviu-ne una de cada color i acompanyeu-les amb una mica d'enciam o pastanaga ratllada.Aquestes són les quesadillas típiques de Mèxic del dia 15 de setembre (festa d'"el grito", dia de la Independència), tot i que el farciment pot variar en cada província.



enchilada de mole poblano [enchilada de Mole Poblano]
Susana (restaurant Rincón Maya), Barcelona

Ingredients:
-farina de blat de moro
-aiguapit de pollastre
-xocolata negra
-salsa de tomàquet
-chiles
-formatge ratllat
-sal i oli

Preparació:
La quantitat de tots els ingredients dependrà del nombre de persones que n'hagi de menjar.
Prepareu un brou lleuger amb el pit de pollastre.En un morter, matxuqueu-hi els chiles i afegiu-hi la xocolata negra, prèviament desfeta al bany maria. Barregeu-ho bé per obtenir una pasta homogènia.

En una cassola de fang, aboqueu-hi la pasta dels chiles, unes quantes cullerades de salsa de tomàquet i tres o quatre cullerots de brou. Deixeu que aquesta salsa faci xup-xup, i remeneu-la de tant en tant fins que us quedi cremosa, més o menys, durant una mitja hora.
Mentrestant podeu anar preparant les tortillas. Pasteu la farina de blat de moro amb una mica d'aigua i sal. Quan tingueu la massa a punt, dividiu-la en petites porcions. Feu una bola de cada porció i aixafeu-la, entremig de dos papers transparents en una tortillera o, si no en teniu, amb un corró. Fregiu les tortillas lleugerament, per evitar que quedin dures, i reserveu-les.

Per muntar el plat, desfileu unes tires del pit de pollastre bullit i farciu un parell o tres de tortillas, segons la gana que tingueu doblegant-les per la meitat, sense tancar-les. Aboqueu força mole (salsa) per sobre i escampeu-hi una mica de formatge ratllat pel damunt.



guacamole [guacamole]
Panxito, Argelaguer

Ingredients:
- 3 alvocats
- 2 cebes grosses
- 3 o 4 tomàquets madurs
- llimona
- sal

Preparació:
Trinxeu les cebes i, si són molt coents, les podeu deixar una estona amb sal i llimona (a Mèxic, d'això, en diuen "desflemar la cebolla").

Escaldeu els tomàquets i peleu-los. Trinxeu-los i barregeu-los amb la ceba.
Partiu els alvocats per la meitat. Amb l'ajuda d'una cullera, buideu-los i reserveu-ne els pinyols.

Aixafeu els alvocats, com si féssiu puré, i barregeu-los amb la ceba i el tomàquet. Saleu-ho al vostre gust i deixeu-hi els pinyols dels alvocats enfonsats dins la pasta del guacamole fins a l'hora de servir-lo. Això farà que no s'ennegreixi, tot i que es recomana preparar el guacamole poc abans de portar-lo a taula.



peix estil "Rincón Maya" [peix estil]
Susana (restaurant Rincón Maya), Barcelona

Ingredients:
-filets de peix (mero, perca...)
-olives verdes
-tàperes
-cebes
-alls
-chile güero (opcional)
-tomàquet triturat
-ametlles torradessal i oli

Preparació:
La quantitat de tots els ingredients dependrà del nombre de persones que n'hagi de menjar.
Prepareu un sofregit amb les cebes i els alls trinxats petits. Abans que s'enrosseixi excessivament, afegiu-hi unes quantes cullerades de tomàquet triturat; saleu-ho lleugerament i remeneu-ho.

Piqueu les tàperes. Incorporeu-les al sofregit i continueu remenant-ho. Si veieu que us queda massa espès, afegiu-hi una mica de brou de peix o aigua.

Si voleu que el plat sigui picant, poseu al sofregit un chile güero sencer, sense tallar.

Remeneu-ho una estoneta més i afegiu-hi les ametlles torrades. Rectifiqueu-ho de sal i incorporeu els talls de peix a la cassola; us han de quedar coberts de salsa. Deixeu que faci xup-xup uns quants minuts i ja tindreu el plat llest per portar a taula.



tortillas [tortillas]
Deyanira, Bellaterra

Ingredients:
-farina de blat de moro especial per a tortillas
-aigua
-mantega

Preparació:
La quantitat de tots els ingredients dependrà del nombre de persones que n'hagi de menjar.En un bol, pasteu-hi la farina de blat de moro abocant-hi de mica en mica l'aigua tèbia. Un cop n'obtingueu una massa compacta, feu-ne una bola i deixeu-la reposar una estona.

Agafeu petites porcions de massa, feu-ne boles i aixafeu-les, entremig de paper transparent, amb una tortillera, estri especial per preparar tortillas; en cas que no tingueu una tortillera, podeu aplanar les boletes de massa amb un corró, fins que us quedin ben primes.

Unteu lleugerament una planxa i, sense deixar que s'escalfi gaire, coeu-hi les tortillas, fent-les "rodar" sobre la planxa, durant menys d'un minut per cada costat. Si la planxa és massa calenta o el foc massa fort, les tortillas se us cremaran o quedaran resseques de seguida. És important que s'inflin mentre es couen.

Un cop cuites, reserveu-les tapades amb un drap fins al moment de servir-les, tot i que és millor coure-les i menjar-les de seguida.



Adreces d'interès:

CEIP Octavio Paz Programa: Cat-Mex Mallorca, 657 (Barcelona)tel.: 93 349 02 95
Cantina Machito Programa: Cat-Mex Torrijos, 47 (Barcelona)tel.: 93 217 34 14
Mariachi Semblanza Programa: Cat-Mex http://www.semblanzamexicana.com
colmado Quílez Programa: Cat-Mex Rambla de Catalunya, 63tel.: 93 215 23 56importació tequiles
restaurant Rincón Maya Programa: Cat-Mex València, 183 (Barcelona) - Santa Tecla, 7 (Sitges)tel.: 93 451 39 46 - 93 894 78 44
.

No hay comentarios: