jueves, 7 de abril de 2016

El dijous: Història de Catalunya


L'èxode d'un poble  








El 26 de Gener de 1939 les tropes feixistes del general Franco entraven victorioses a Barcelona. La Guerra ha acabat per els vencedors. Però per tots aquells defensors de la legalitat que havien lluitat del costat de la República, començava la repressió. Milers de militars i civils: homes, dones i nens van haver de deixar casa, feina i famílies i fugir. Entre els dies 6 i 10 de Febrer de 1939 es calcula que més de 400.000 persones van passar la frontera de El Pertús.

El camí, aquí i a França, es va omplir de morts, por i venjança. "Cap pietat amb l'enemic" semblava ser la consigna feixista. El viatge ple de calamitats de civils i militars, la separació de les famílies, la indefensió i el requisament de l'armament dels soldats republicans per part dels francesos, el trasllat en camions de bestiar cap als camps de refugiats, que aviat es revelaren com a veritables camps de concentració i les condicions de vida o de mort que allí es trobaren ens donaran la mesura de la desesperança i la frustració que enfrontaren els nostres compatriotes a l'altra banda de la frontera. 

Dones i homes derrotats al camp de batalla, van ser gravats en el seu viatge a enlloc per la càmera de Lluís Llech i Louis Isambert. 

(GRUP DE CINEASTES AMATEURS DEL ROSELLÓ). Fruit del seu treball és aquest document.

No hay comentarios: