domingo, 24 de abril de 2016

LATcinema:


Dos documentals de la 
directora mexicana Rosa Martha Fernández 
a la  24 Mostra internacional de films de dones 
de Barcelona



La projecció dels documentals “Coses de dones” (Mèxic, 45 ', 1978), i “Trencant el silenci” (Mèxic, 42', 1979), de la mexicana Rosa Martha Fernández les podrem veure dins del “Cicle Pioneres del documental llatinoamericà” que organitza la coneguda Casa Amèrica Catalunya en el marc de la 24a Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, el proper divendres 06 de maig de 2016 a les 20:00 hores, en una sessió doble que tindrà lloc al Cinemes Girona, del carrer Girona 175, de Barcelona [Catalunya, Europa] i amb preu d’entrada popular de només 3 euros. 

Coses de dones” (Mèxic 1978), es un documental produït pel col·lectiu mexicà Cinema-Dona, que denuncia el problema de l'avortament clandestí a Mèxic. Exposant el cas d'una jove estudiant de Sociologia que té un embaràs no desitjat i és sotmesa a la humiliació d'un metge clandestí que li practica l'operació. La dolenta praxis mèdica farà que la noia sigui portada per una amiga seca a l’Hospital General, on es recullen vivències d’altres dones que han passat per el trauma de l’avortament. 

Tanmateix aquests documental també dona a conèixer les esfereïdores dades de les estadístiques sobre les morts causades per les operacions realitzades en condicions precàries. 

Trencant el silenci” (Mèxic 1979) és una reflexió sobre les diverses formes de violència sexual: l'exercida per un aparell legal classista de la institució eclesiàstica, el rebuig i la discriminació social i familiar de les víctimes. 

El documental presenta, també, algunes alternatives comunitàries de suport a les dones agredides, ens recorden els organitzadors. 


La Directora Rosa Martha Fernández va néixer a Mèxic, i és psicòloga social, professora, actriu, escriptora i directora de teatre, cine i televisió. Va participar activament en el moviment relacionat amb el cinema militant dels anys 70. 

El 1975 forma conjuntament amb Beatriz Mira i Odile Herrenschmitd, estudiants del Centre Universitari d’Estudis Cinematogràfics (CUEC) de l’UNAM, el Colectivo Cine-Mujer, un espai per a projectes fílmics relacionats amb la denúncia de l’opressió de les dones.
Els treballs es varen centrar en temes relacionats amb l’avortament, la violació, el treball domèstic, la prostitució, la sexualitat i les dones maquilladores. 

Rosa Martha també és integrant de la Cooperativa de Cine Marginal, juntament amb Paco Taibo i Armando Bartra. 



La seva Filmografia es: 

Cosas de mujeres (1978) 
La Mujer en la Revolución (1981) 
Nicaragua Semilla de Soles (1984) 
El problema está en el aire (1985) 
La respuesta está en el aire (1986) 
Reporte Meteorológico (1998) 
Cuatro Esquinas Cuarto de uno (2003) 
Modelo para Armar (2007) 
Entre Paredes de Agua (2010) 


Font: Organitzadors de la Mostra i Casa Amèrica Catalunya 



Visiten nuestra agenda de actividades mexicanas en Cataluña 
“México en el Corazón” [Clic aquí]

No hay comentarios: