domingo, 11 de enero de 2015

Fruto de la "II Residencia de Jóvenes Creadores" en Mas Panella


La artista de México D.F.
Gabriela Galván presenta su proyecto
en "CIUDAD SUBTERRÀNIA.02"




El próximo jueves 15 de enero de 2015 se inaugurara a las 19:00 horas en la sede del CCCB Centre de Cultura Contemporània de Barcelona en el Carrer Montalegre 5, de Barcelona, la exposición titulada CIUTAT SUBTERRÀNIA.02 que cuenta con participación artística mexicana. La exposición nos presenta los proyectos realizados por un colectivo de artistas en la "II Residencia de Jóvenes Creadores" a lo largo de dos meses en Mas Panella. Una antigua casa de campo o masía rehabilitada como espacio para el alojamiento y creación gestionada por la Fundació Teatre Clavé, situada en la ciudad de Tordera en Barcelona. 

La muestra, CIUTAT SUBTERRÀNIA.02 es comisariada por Montse López Páez y Eva Vila Pou, profesoras de la Facultad de Bellas Artes de la Universidad de Barcelona, que nos presenta las obras de Sara Castillo, la mexicana Grabriela Galván, Diana Londoño, Luisa Marinho y Julia Martos. Cinco jóvenes creadoras de diferentes nacionalidades: México DF (México), Bogotá (Colombia), Rio de Janeiro (Brasil), Córdova y Castellón de la Plana (España). 

Según refieren los organizadores de esta segunda edición, “Sara Castillo, Gabriela Galván, Diana Londoño, Luisa Marinho y Julia Martos, a través de sus proyectos artísticos revelan una realidad mucho más amplia que dota de nuevo significado del entramado social y político de Tordera. Dar visibilidad a esta trama subterránea, que conecta realidades diversas y que se encuentra siempre en toda ciudad, permite a estas artistas trabar vínculos entre el mundo visible y el invisible”

En este contexto creativo de las cinco jóvenes artistas, señalemos que la mexicana Gabriela Galván con Oficio de zahorí nos propone adentrarnos en el subsuelo a través de los manantiales subterráneas de la ciudad de Tordera. 

Esta exposición que se presenta en Barcelona con entrada gratuita CIUTAT SUBTERRÀNIA.02, estará visitable en el CCCB hasta el miércoles 28 de enero de 2015 con horario de martes a domingo de 11:00 a 20:00. Cerrado los lunes no festivos. 

Una exposición que ha estado organizada gracias a la participación del Ayuntamiento de Tordera, la Fundación Teatro Clavé, la Universidad de Barcelona UB, el CCCB (Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona) y la Diputación de Barcelona. Posteriormente la exposición se trasladara a la ciudad de Tordera, donde se espera que sea visitable a lo largo del mes de marzo. 



Nota de Prensa publicada 08.01.2015 
"Tordera porta al CCCB ‘CIUTAT SUBTERRÀNIA.02’, el resultat dels projectes realitzats pels participants a la II residència de joves creadors a Mas Panella La mostra, comissariada per la Montse López Páez i l’Eva Vila Pou, compta amb les obres de la Sara Castillo, la Grabriela Galván, la Diana Londoño, la Luisa Marinho i la Julia Martos creades durant els dos mesos de residència a Mas Panella (Tordera). 
CIUTAT SUBTERRÀNIA.02 s’inaugura el dijous 15 de gener a les 19h al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) i es podrà visitar fins el 28 de gener. 
Durant dos mesos de finals de 2014, cinc joves creadores de diferents nacionalitats (Mèxic, Colòmbia, Brasil i Espanya) van instal·lar-se a Tordera on van desenvolupar els seus projectes al voltant d’una temàtica comuna que dóna títol a la mostra col·lectiva: Ciutat subterrània.02. 
Ara, el resultat del procés creatiu arriba al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB) en una mostra col·lectiva comissariada per la Montse López Páez i l’Eva Vila Pou, professores de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. 
En aquesta segona edició, la Sara Castillo, la Gabriela Galván, la Diana Londoño, la Luisa Marinho i la Julia Martos, a través dels seus projectes artístics revelen una realitat molt més amplia que dota de nou significat l’entramat social i polític de Tordera. Donar visibilitat a aquesta trama soterrada, que connecta realitats diverses i que es troba sempre en tota ciutat, permet a aquestes artistes travar vincles entre el món visible i l’invisible. 
Ciutat subterrània.02, els projectesA Ciutat subterrània.02, la Sara Castillo a través del projecte Loading City planteja reflexionar sobre la representativitat de les realitats locals a la xarxa; la Gabriela Galván amb Oficio de zahorí ens proposa endinsar-nos en el subsòl a través de les deus subterrànies de Tordera; mentre que la Diana Londoño a través d’Underlined presenta una sèrie de tres dibuixos a través dels quals elucubra sobre la idealització del món subterrani. A InstantPositions la Luisa Marinho emfatitza l’altra identitat, subterrània potser, que adoptem en traslladar-nos a un altre lloc, en ocupar una posició estranya a la que normalment habitem. I la Julia Martos a la proposta fotogràfica Tordera Park captura escenaris de les urbanitzacions de Tordera per manipular-los a posteriori i ressaltarne el factor escenogràfic que tenen implícit. 
La segona edició d’un projecte Ciutat subterrània.02 és el resultat visible de la segona edició del projecte de residència artística dut a terme a Mas Panella (Tordera) i impulsat per l’Ajuntament de Tordera, la Fundació Teatre Clavé i la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona. Un projecte que va néixer amb la inquietud de situar en un mateix pla de creixement col·lectiu tot allò que està latent dins d’una ciutat: el cosmopolitisme com a signe d’identitat i de reflexió. 
Les cinc creadores que han participat en aquesta segona edició de la residència artística han estat seleccionades per una comissió de selecció integrada per representants de les nstitucions organitzadores i responen a diferents orígens: Mèxic DF (Mèxic), Bogotà (Colòmbia), Rio de Janeiro (Brasil), Còrdova i Castelló de la Plana (Espanya). Totes elles van conviure i crear durant els mesos d’octubre i novembre de 2014 a Mas Panella, una antiga masia rehabilitada com a espai per a allotjament i creació i gestionada per la Fundació Teatre Clavé. Mas Panella està situat a Tordera (Maresme), un municipi amb prop de 15.000 habitants situat a 65 km de Barcelona i a 40 km de Girona. 
El resultat de tot plegat es podrà veure des del 15 fins el 28 de gener al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (c/ Montalegre 5. 08001 Barcelona), en una mostra que posteriorment, al març, es traslladarà al Teatre Clavé de Tordera".

No hay comentarios: