miércoles, 1 de octubre de 2014

Es consolida el projecte.


El tema
«Pobles Indígenes; Les Resistències »
tancaria les jornades
“Murmuris del Mèxic Oblidat 2014” 



Aquest passat dissabte 27 setembre 2014 va tenir lloc al centre anomenat “La Gordíssima” [Carrer de Pons i Gallarza, 10, Barri de Sant Andreu] de la ciutat de Barcelona l'última jornada dels anomenats "Murmuris del Mèxic Oblidat" en la seva edició del 2014. Durant tot el mes de setembre, en diverses seus de la ciutat, s'han estat realitzat trobades on s'han tractat de temes d'actualitat amb una sèrie de conferències, xerrades debat, exposicions, gastronomia, projeccions de documentals, teatre i també música, que han ajudat a perfilar una programació àgil i completa, però també molt sòlida en el seu contingut. 

La jornada de cloenda dels "Murmuris del Mèxic Oblidat 2014" desenvoluparia diversos apartats sota el tema monogràfic de la jornada que seria «Pobles Indígenes; Les Resistències »

A les 18:30 hores s'iniciarien els actes amb la Presentació d'aquesta última jornada, iniciant-se tot seguit una interessant Xerrada sobre els actuals processos de resistència indígenes a Mèxic. 
Entre els diversos grups indígenes que podríem esmentar, per la seva especial atenció, es parlaría del cas del grup indígena Yaqui, a l'Estat de Sonora. Per l'accés a l'aigua potable i d'aquest important hidràulic cap als interessos de la ciutat d'Hermosillo. Una realitat que donaria pas a la reflexió, d'una banda dels reconeguts Drets de Pobles Indígenes [Més teòrics que pràctics] i del valor dels béns naturals que han gaudit des de temps ancestrals, i el xoc que hi ha en l'accés i control dels mateixos. Plantejant-se les inquietants preguntes de com s'exploten aquests recursos naturals amb tècniques ben dubtoses. Per exemple amb tècniques com el fracking que malbaraten per contaminació aquests béns per a les generacions futures. Es van projectar diversos documentals il·lustratius que donarien pas a continuació a un intens debat sobre aquest tema del món indígena, la seva cohesió com a grup cultural, el control dels seus recursos naturals en les seves àrees d'influència per ens territorials pròxims i companyies multinacionals. El sucós tema va fer que es sobrepassés l'horari previst en el programa havent-lo de reajustar al temps disponible. 

Després del debat, l'associació Llenceria Cultural de Barcelona, un grup que promou l'enriquiment de l'art escènic, presentaria una Performance inspirat en el Poema “Els Morts” de Núria Varela amb fragments de l'anomenat “Text Viu Mèxic” de Ale Oceguera en la qual es va fer participar part del públic assistent. 

L'al·legat presentat pels actors Ariadna Ferreira, Raúl Ornelas Aguirre i Santa Esmeralda, de fort simbolisme i càrrega sentimental, és una composició del grup Llenceria Cultural, amb composició i so de Carles Mas de Xaxars. A finalitzar la Performance tot el grup participant es presentaria així com el projecte d'aquesta insòlita associació que creiem donarà molt de què parlar dins del món teatral barceloní aquests propers anys. 

Ja en l'hora del sopar, el públic va poder accedir a gustosos tamales de talls de pebrot amb formatge. Que van fer les delícies de paladars, estómacs i esperits allunyats de Mèxic. Riquíssims tamales, que van poder regar en una deliciosa salsa de chiles Havaneros, dignes de les millors històries culinàries de tots els temps. Un bon sopar que a més va ser a preu popular. 

Ja de nit, i després de l'orgia gastronòmica, s'iniciaria la tanda de concerts. La primera tanda d'artistes a sortir a l'escenari va ser el duet format per les conegudes Muna Makhlouf i Elisa Figueroa, qui interpretarien peces tan boniques com Pregària a un pagès, La Bruixa, Cançó Mixteca i en el context de les resistències indígenes l'Himne Zapatista

A continuació aires Veracruz tornaven a l'escenari de mans de l'artista Samarghand Suole que interpretaria quatre peces del seu millor repertori: Com el Mar, El Aguila que s'aixeca, Rei de Flors; i On

A continuació entrarien en escena Teo Wronskià Gozman del grup MexCataloso, que presentaria la formació "Els Pocavergonyes" amb la seva música hibrida extrasensorial. En l'última part de la festa de cloenda dels "Murmuris del Mèxic Oblidat 2014" participarien Jonathan Maldonado i es realitzaria un animat ball sound system amb Marina i les seves bales de plata

Recordem que les entitats i col·lectius participants en els Murmuris del Mèxic Oblidat 2014 han estat: Trobades Per Mex-Barcelona, Casal Popular Tres Voltes Rebel, L'Adhesiva Barcelona. Espai de Trobada i acció, CIMB.- Casa Iberoamericana de la Dona, La Lottería Associació Cultural, Comunitat Mexbcn, Associació Cultural La Bibliomusicineteca, EdPAC.- Educació Per l'Acció Crítica, Grup de Recerca en Drets Humans i Sostenibilitat, Grup musical Mexcataloso, somnàmbuls, Cia. de teatre, Associació Llenceria Cultural; i de fora de Barcelona AME.- Associació de Mexicans d'Esparreguera i voltants.

No hay comentarios: