miércoles, 8 de octubre de 2014

Biblioteca comarcal Conangla i Fontanilles



Montblanc: José María Murià Rouret 
presenta el seu llibre "Per què en sóc?
acompanyat de Josep-Lluís Carod-Rovira, 
Lluís Pagès, i Josep Andreu 



Aquest dimarts 07 d'octubre de 2014 la Biblioteca comarcal Conangla i Fontanilles de la ciutat de Montblanc [Catalunya, Europa] ha tingut al insigne historiador mexicà d’arrels catalanes en José M. Murià, que acompanyat per Josep-Lluís Carod-Rovira director de la Càtedra de Diversitat Social de la Universitat Pompeu Fabra, d’en Lluís Pagès, director de Pagès Editors i, de en Josep Andreu Alcalde de Montblanc ha presentat el seu llibre "Per què en sóc?". 

José María Murià Rouret és un historiador, escriptor, museògraf, catedràtic, articulista i acadèmic mexicà que ha centrat les seves investigacions en la història de Jalisco, els esdeveniments de Nova Galícia, l'evolució territorial de l'estat de Jalisco, l'origen de la “xarreria” i el desenvolupament del tequila. 

Com ens recorda la seva Biografia tan publicada en els mitjans d’internet per el seu constant treball de invistigació y difusió, és fill de Josep Maria Murià Romaní i Anna Rouret, catalans exiliats durant l'època del franquisme. Va realitzar els seus primers estudis a la Ciutat de Mèxic, al Col·legi Williams i a l'Escola Nacional Preparatòria 5, però es va traslladar a Guadalajara per seguir a l'Escola Preparatòria de Jalisco i ingressar a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Guadalajara, on va obtenir la llicenciatura en Història l'any 1966. Va obtenir el Doctorat en Història al Col·legi de Mèxic l'any 1969. 

Al 1963 va començar a impartir classes a l'Escola Preparatòria de Jalisco, a l'Escola d'Arquitectura de la Universitat de Guadalajara, a l'institut Alfonso Reyes, a l'Escola Nacional d'Antropologia i Història, a l'Institut d'Investigacions Dr. José María Luis Mora, a l'institut Matías Romero, a la Universitat de Guadalajara, al Col·legi de Jalisco. 

Ha estat professor visitant a la Universitat de Monterrey, a la Universitat de Puerto Rico, a la Universitat Autònoma de Baixa Califòrnia i a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic. Va ingressar a l'Acadèmia Mexicana de la Història l'any 1993, ocupa l'escó número 30, la seva lectura de treball va ser “Centralismo e historia”. 
Va ser president del Col·legi de Jalisco del 1991 al 2005 i president del Consell de Cronistes de la ciutat de Guadalajara del 1993 al 1995. Va ser director general d'Arxius i Biblioteques de la Secretaria de Relacions Exteriors i secretari tècnic de la Comissió Nacional Commemorativa del V Centenari de la Trobada de Dos Mons. 

Com a articulista ha col·laborat per als diaris Uno Más Uno, El Informador, Reforma, El Norte de Monterrey; a les revistes Mural, Siempre!, i Vallarta Opina. Al 1990 va fundar la revista d'edició trimestral Estudios Jaliscienses. Durant el 2002 i 2003 va ser moderador del programa televisiu Páginas de Murià. 

Ha col·laborat per al Centre Regional d'Occident de l'Institut Nacional d'Antropologia i Història, ha estat membre i conseller de diverses comissions o consells, entre ells el Consell Consultiu del Centre d'Investigacions Regionals d'Aguascalientes, la Comissió Dictaminadora de l'Institut d'Investigacions Històriques de la UNAM, la Comissió Dictaminadora Editorial de l'Institut de Geografia de la UNAM, del Consell del Fons Estatal de la Cultura i les Arts de Jalisco. 

Ha estat membre representant en diverses reunions i conferències internacionals a Argentina, República Dominicana, Costa Rica, Veneçuela i Espanya. És membre del Sistema Nacional d'Investigadors des del 1987. Entre els premis i distincions que ha rebut José María Murià, hi trobem el Premi del Consell Mexicà de Ciències Històriques (1979), Medalla d'acer al Mèrit Històric Capità Alonso de León per la Societat Novalleonesa d'Història, Geografia i Estadística de Monterrey (1984), Premi Joan B. Cendrós per Òmnium Cultural de Barcelona (1996), va ser nomenat membre corresponent de la Legió d'Honor Nacional de Mèxic (1999) i Creu de Sant Jordi per la Generalitat de Catalunya (2009). 

“Per què en sóc?”, el llibre que va ser presentat amb èxit a Montblanc, es presentat per els Editors amb aquesta síntesis: 

Tot i que l'autor va néixer a Mèxic, la primera llengua que va escoltar, entendre i parlar va ser la catalana. Fill i nét de catalans exiliats, no va trepitjar Catalunya fins els vint-i-un anys. A poc a poc, va anar desenvolupant en el seu interior un doble sentiment de pertinença nacional, fruit de les experiències que va tenir tant a Mèxic com a Catalunya: 

“El meu pare encunyà una expressió que la prefereixo no només per amor filial, sinó perquè s'adiu a la meva situació. Ell parlava de la santíssima dualitat: podríem dir que gaudia de dos ens diferents i d'una síntesi vertadera”.

No hay comentarios: