viernes, 6 de junio de 2014

Sacsejada social a Barcelona

Comunicat oficial de 
La Lottería Associació Cultural sense ànim de lucre 
davant els fets de Can Vies 


(AME Redacció) El Barri de Sants ha viscut aquest dies una forta sacsejada motivada per l’assalt del centre cultural okupat que tenia per nom Can Víes, en una propietat de titularitat pública, i que des de fa “nomes 17 anys” ha esdevingut un important focus de dinamització cultural per aquesta part de la ciutat de Barcelona. 

El desallotjament realitzat gairebé en directe gracies per els mitjans de comunicació, va motivar que es fessin concentracions i actes de suport contra aquest acte a molts indrets de Catalunya [A Esparreguera també, a mes a mes de pintades d’algunes parets…]. 

Posteriorment, com tots ja sabeu, es va començar l’enderroc de l’esmenta’t edifici. Sorprenentment, es varen viure unes escenes de guerra urbana contra el mitjans de ordre públic que al nostre entendre son mancats de tota lògica, (salvant que fossis un preludi d’un cas “de practiques” d’equips d’agitació urbana cara al 09 de novembre de 2014) aprofitant la conjuntura i excusa d’aquest assalt. 

Els veïns han viscut certament moments de intranquil·litat i varies nits d’aldarulls greus, que en cap cas encaixen en l’esperit del barri, de gent obrera i treballadora, multicultural i tremendament pacífica. 

No han faltat tampoc la iniciativa de gent de bona voluntat que ha volgut intercedir en aquest affert buscant el bé de tots, i el be del barri. Dissortadament, sense bons resultats. I be, com passa en casos semblants, també han apareguts els oportunistes de torn que s’han autoproclamat en líders veïnals de tota la vida, qui, ves per a on, sempre coincideixen llurs arguments amb aquells que remenen les cireres

La premsa majoritàriament, com marca la tradició, ha pres part per les tesis de l’Ajuntament de Barcelona. Un article que ha tingut molt relleu ha estat el de LaVanguardia.com del 04/05/2014, publicat en la seva secció de Política [Curiós veritat?]; un article amb el nom de “Vecinos de Sants recogerán firmas para que los 'okupas' de Can Vies cumplan la ley” en el que es presenta la recollida de signatures, en el que es subscriu un total de vuit punts -que el articulista de tan important diari no esmenta- acabant esmentat que els veïns promotors de la recollida "No permitiremos ningún tipo de chantaje de los violentos a la administración pública"

Violència? Val a dir que ningú al Barri no vol la violència. En cap de les seves formes i expressions. 

En el fons del problema realment tenim el dèficit de equipaments públics al Barri i la gestió poc àgil eficaç dels espais disponibles. No es, ni una realitat nova ni sorprenent. La manca i escassetat d’espais, d’una agilitat administrativa curosa, acabant amb les llargues paperasses i través que mai s’acaben, fan que sovint els nostres joves, com també molts grups i col·lectius que estan replens de idees i necessitats, no trobin en els espais públics o municipals, el recolzament que necessitin per canalitzar-les. I d’aquí que els joves es queixin amb un llarg rosari de bones raons. 

Agradi o no, sigui políticament correcte o incorrecte, es així. Una queixa que també trobarem en el jovent de fora de Barcelona, sovint, dins d’espais oficials i autoritzats. 

En aquest cas cal sumar-li a Can Víes el tema de “la autogestió”, del “fer-ho” sense un control extern o superior que autoritzi o no allò que es vol fer. Un fet que per si sol ja aixeca tremolors a tota la gents de dretes i més encara a les autoritats siguin del color que siguin. Parlar per algunes persones de autogestió, d’autogestionat, els hi és sinònim de caos, de decadència, d’aldarulls, de brutícia, de desordre… 

Deixem, per tal de no allargar-nos mes el tema de la okupació, la il·legalitat, i el tema de la propietat privada que per si ja es prou important. El fet que Can Víes portes 17 anys en funcionament sense interrupció i a plena llum del dia ja te sense dubtes el seu pes. 

Val a dir que resulta curiós -vist des de fora de Barcelona- que casos com els enderrocaments obligatoris segons la Llei de Costes [podríem buscar més exemples] acabin legalitzat-se com una realitat “de fet” però il·legal segons la llei, i en canvi els llocs okupats de titularitat pública a Barcelona no segueixin algun camí semblant de regularitzar la situació, via legalització quan porten més d’una dècada de funcionament; o via construcció alternativa d’espais que compleixin els mateixos objectius que els okupats. Per inèrcia, cal pensar que d’haver alternatives reals, aquests centres culturals okupats, per ells mateixos haurien anat quedant deserts. 

Els veïns de Sants, així com les entitats i associacions del Barri tenen clares les coses que estan passant, i han pres obertament partir sobre el tema, si be, no afloren en els mitjans de comunicació. Un dels casos es el de l’Associació Cultural La Lotteria, que ha fet públic el seu posicionament sobre la supressió de Can Vies. Tot seguit el transcriurem. 

La Lotteria, entitat sense ànim de lucre, que realitza una important tasca social, divulgadora i cultural. Te importants lligams amb Mèxic i manté una posició compromesa socialment amb el Barri de Sants. Mantenen a més a mes una total independència amb els diversos poders polítics i una admirable neutralitat amb les autoritats locals a diferencia d’altres. D’aquí la doble importància d’allò que Ells diuen. Surti o no per la TV, la Radio, o la Premsa de la ciutat...


A SANTS NO HI HA RES A CELEBRAR! 
l’‪#‎EfecteCanVies‬ 

CANCEL.LEM el Cuina Sana Fest & Mini Eco Market previst pel dissabte vinent - 31 de MAIG - a l'associació cultural La Lottería i a la Carretera de Sants en el marc de la Fira d'Entitats del barri. NO VOLEM comprometre la seguretat i benestar de les persones que volíem participar en el festival i creguem que aquesta situació de violència no és compatible amb la filosofia del nostre esdeveniment. 

Volem manifestar i ens unim al DOL per l'amputació d'un membre actiu i saludable del barri de Sants i de la ciutat de Barcelona, com va ser el centre autogestionat CAN VIES durant els darrers 17 anys. Així com la tristesa profunda per la perduda d'aquest espai de socialització i trobada de la CULTURA POPULAR. NO HI HA CONSOL. 

Volem manifestar la nostra indignació per la mala gestió, la violència i l'abús de les autoritats en la gestió d'aquest conflicte. Denunciem L'ATEMPTAT contra la LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ que va patir per part de les forces de seguretat, el mitjà de comunicació independent La Directa, ubicat al barri de Sants. 

Ens solidaritzem amb els veïns de Sants que fa 3 dies no podem dormir ni estar tranquils al seu barri. Ens preocupa la integritat física i psicològica de les persones que estan detingudes i demanem la seva LLIBERTAT. 

29 de maig 2014 
L'organització 


Fotografies: Solidadchiapas, y Paperblog

No hay comentarios: