sábado, 19 de abril de 2014

Història

El Palau Moja acull l'exposició 
"Nobles i cavallers entre dos monarques. 
La Guerra de Successió als fons de l'Arxiu Nacional de Catalunya"
  • La mostra reconstrueix els principals esdeveniments de la Guerra de Successió a través de documents dels seus protagonistes conservats a l’Arxiu Nacional de Catalunya  
  • El centenar de documents que conformen l’exposició provenen majoritàriament de fons familiars i nobiliaris de l’ANC


El conseller de Cultura, Ferran Mascarell, ha visitat aquesta tarda l’exposició  “Nobles i cavallers entre dos monarques. La Guerra de Successió als fons de l’Arxiu Nacional de Catalunya”, que acollirà el Palau Moja fins al 10 de juny.
L’exposició reconstrueix els principals esdeveniments d’un episodi determinant en la història de Catalunya, com és la Guerra de Successió, a partir de de l’actuació dels seus protagonistes i d’una acurada selecció dels documents conservats a l’Arxiu Nacional de Catalunya (ANC), procedents sobretot dels seus fons familiars.
“Nobles i cavallers entre dos monarques. La Guerra de Successió als fons de l’Arxiu Nacional de Catalunya” mostra la riquesa i la diversitat dels arxius nobiliaris, que permeten als historiadors ampliar l’estudi de la Guerra de Successió, en particular, i de la nostra història nacional, en general, des de noves perspectives. La mostra vol donar notícia del ric patrimoni que conserva la institució. La documentació seleccionada dels arxius familiars i nobiliaris aplegats pel centre permet reviure els grans fets de la Guerra de Successió, contemplats des del punt de vista particular d’alguns dels grans personatges protagonistes, tot valorant les il·lusions, les esperances i els interessos en joc.
Els protagonistes de les històries que se’n deriven formen part, en la seva gran majoria, de les elits aristocràtiques i econòmiques catalanes que, des d’una primera o segona fila, van ser la classe dirigent de la Catalunya de la primera part  del segle XVIII. Tots ells, interessats en conservar els seus patrimonis, els títols i la memòria dels seus llinatges, ens han fet arribar valuosos testimonis personals i de l’època convulsa que el va tocar viure.
La documentació seleccionada per a l’exposició (més d’un centenar de documents), prové d’una vintena de col·leccions i de fons familiars i personals de l’Arxiu, entre els quals destaquen: els fons del llinatge Sentmenat, marquesos de Castelldosrius; Llinatge Cartellà de Sabastida, barons de l’Albi; Llinatge Moixó, marquesos de Sant Mori; Llinatge Pallejà, marquesos de Montsolís; Llinatge Desvalls, marquesos d’Alfarràs; Llinatge Milà, comtes del Montseny; Llinatge Mercader, comtes de Bell-lloc; els fons dels Barons de Savassona; de l’Arxiu Palau-Requesens; del Llinatge Feliu de la Penya, i de la família Barraquer-Casanova.
Àmbits expositius
L’exposició s’estructura en tres àmbits expositius que segueixen un ordre cronològic: 
  • “Catalunya i Europa al 1700” es dedica al període previ a l’esclat de la guerra a Catalunya, que s’estén des de la mort de Carles II (novembre 1700) fins a la proclamació de l’Arxiduc com a Carles III el novembre de 1705. 

  • “Cavallers en Guerra” explica el desenvolupament del conflicte des d’una multitud d’angles, que van des dels grans episodis militars fins al proveïment de les tropes, sense oblidar el comportament de l’aristocràcia, els negocis i els beneficis obtinguts pels serveis prestats. 

  • "Un país sotmès” aborda les conseqüències del conflicte, principalment la repressió i l’exili sobre els perdedors, i la implantació del nou ordre institucional i fiscal. D’aquest àmbit cal destacar la documentació sobre les confiscacions de què fou víctima el conseller en cap Rafael Casanova, i la de l’exili de les famílies Verneda i Vilana-Perles, conservada tota ella al fons de la Família Barraquer-Casanova.
Aquests tres àmbits temàtics es distribueixen en diversos plafons concebuts de forma individualitzada. Cadascun d’ells, a més, compta amb diferents subdivisions temàtiques, la qual cosa ajuda a fer més intel·ligible el fil argumental que uneix els documents seleccionats. Cada plafó també conté informació biogràfica bàsica sobre els principals personatges protagonistes. Deu vitrines contenen fins a 36 peces originals que, sumats als que es reprodueixen als plafons, fan un total de 125 documents.
L’exposició tindrà lloc del 10 d’abril al 10 de juny de 2014, instal·lada al Palau Moja, la qual cosa permetrà visitar els espais principals d’un dels palaus més representatius de la Barcelona del segle XVIII. Amb posterioritat esdevindrà itinerant per diverses poblacions del país.
La mostra incorpora també dos marcs digitals on es poden visualitzar sencers diversos textos i en dos monitors s’ofereixen presentacions de contextualització. La primera, situada a l’inici de l’exposició, suggereix una pinzellada dels seus continguts a través de grans conceptes històrics associats a imatges dels documents exposats. L’altra, ubicada al final del recorregut, dóna a conèixer els fons documentals que han servit de base a l’exposició i palesa la ingent tasca duta a terme per l’Arxiu Nacional de Catalunya des de la seva creació el 1980 en la recuperació, conservació i difusió dels fons familiars i patrimonials.
Font: Gencat

No hay comentarios: