martes, 22 de abril de 2014

Diumenge 27 d’abril

Música per a Mèxic, 
amb el pianista Romayne Wheeler 
La Fassina de Can Guineu 
de Sant Sadurní d’Anoia (Barcelona) 



La Fassina de Can Guineu és un conjunt d'edificacions i cellers vinícoles a Sant Sadurní d'Anoia. Van ser construïdes el segle XIX per la família Mir i Porta per a l'elaboració de vi i aiguardent. Destaca, entre les diferents construccions, l'anomenada Fassina que dóna nom al conjunt arquitectònic i que és una nau amb tres arcs de pedra de mig punt que recolzen una coberta a dues aigües. 

Les importants dimensions i el fet que estigués oberta a l'exterior per la façana principal són fidel reflex de la raó per la qual va ser bastida; havia d'allotjar un aparell per destil·lació de vi per l'elaboració d'aiguardent. La finca de la qual formava part la Fassina era l'anomenada "Can Guineu", situada també a la vila de Sant Sadurní d'Anoia. Can Guineu ha estat durant alguns segles la propietat agrícola més important de la vila i ha estat clau en el desenvolupament econòmic del municipi des del segle XV fins al XIX. 

Als anys cinquanta es va deturar la seva activitat vitivinícola entre altres raons per que l'últim descendent baró va morir l'any 1952. El 2003, l'ajuntament de la vila va comprar aquest conjunt patrimonial que engloba les construccions agrícoles de la finca situades a l'altra banda del carrer Hospital i que donen també al carrer Sant Pere de la població. 

Les construccions més antigues (1814) estaven formades per la sala de la Fassina i la zona de porxos amb cups per vi i oli. Les construccions de més volum, construïdes cap a mitjans del XIX estaven formades per un celler utilitzat per envelliment de vins i una cava soterrada. Disposa també d'altres espais secundaris com una sala amb premses hidràuliques de començament del segle XX i un moll de descàrrega de raïm cobert on s'ubicava una despalilladora centrífuga i una sèrie de patis que totalitzen la resta dels 1827 m2 de superfície. 

Ubicat en aquesta destil·leria d’esperit de vi construïda l’any 1814, hi te també la seva seu l’actual Centre d’Interpretació del Cava ofereix que ofereixen al públic 1.200 metres quadrats de recorregut pel món del cava, des dels orígens, la història, el procés d'elaboració, fins a la seva cultura, l'art de viure i l'esperit de celebració. Gaudiràs de Sant Sadurní en 3D, en coneixeràs el patrimoni arquitectònic de forma interactiva, viuràs la Festa de la fil·loxera en gran format, veuràs brotar el cep davant dels teus ulls... 

Però si a la teva agenda tries el proper diumenge 27 d’abril de 2014 i ets allí a les 19:00 hores, trobaràs al CIC FASSINA, el Centre d'Interpretació del Cava, del carrer de l'Hospital 23 de Sant Sadurní d'Anoia (Barcelona) que dins del cicle “Cultura tot l’any” que organitzen, hi haurà un important Concert a la Bodega de La Fassina de Can Guineu amb el pianista Tomayne Wheeler. Personatge molt vinculat amb Mèxic

Romayne Wheelet ens recorda la seva web oficial com també la Wikipedia, és un prestigiós pianista i compositor nord-americà que viu al "Niu de l'Àguila", una residència situada al centre de la Serra Tarahumara de Mèxic, des de ja fa dotze anys, i després d'una carrera de piano i composició en la Musikhoschschule de Viena. Aquí ha creat la Fundació d'Ajuda a la Tarahumara, amb la qual recorre el món oferint concerts de piano per ajudar a aquest poble indígena mexicà. 

No hay comentarios: