domingo, 19 de enero de 2014

Casa Amèrica Catalunya

Projecció del documental 
(V.O. català )
Fra Juníper Serra, l'home que caminava



El proper divendres  24 de gener de 2014 a les 18:30 hores de la tarda tindrà lloc a la seu de Casa Amèrica Catalunya (Carrer Còrsega, 299, entresol, Barcelona, Catalunya) la projecció del documental (VO català ) “El frare Juníper Serra, l'home que caminava (52 ')”, de Cesc Mulet, Oriol Cortacans i Marc Roma i acabada la projecció hi haurà un debat sobre el fundador de Califòrnia. 

Califòrnia no s'entendria com és avui sense tenir en compte l'empremta que va deixar aquest frare mallorquí, considerat el fundador d'aquella regió. 

Segons ens recorden els organitzadors de Casa Amèrica Catalunya, aquest documental recupera un personatge molt poc conegut al seu país ( Mallorca, 1713 ), al contrari del que passa als Estats Units, on la seva figura desperta admiració alhora que odi. 

El debat que tindrà lloc desprès de la projecció hi tindrà com a protagonistas Mark Mineo, Cònsol d'assumptes polítics i administratius del Consolat dels EUA a Barcelona, ​​Jordi Ambròs, cap de coproduccions documentals de TV3, Cesc Mulet, codirector del documental, Oriol Cortacans, co- director i productor executiu i Antoni Traveria, director general de Casa Amèrica Catalunya.
Fra Juníper Serra, l'home que caminava” és una producció de Batabat, de Catalunya, La Perifèrica, de Illes Balears , i La Maroma, de Mèxic , co-produïda amb Televisió de Catalunya, Televisió Espanyola, i Canal 22 (Mèxic), i amb el suport de l'Institut Català d'Empreses Culturals i la Fundació Camper. 

Aquest documental va ser estrenat a televisió el passat 06 de desembre de 2013 per el TV2 tot fent un recorregut per la vida daquest personatge i la fundació de les missions de la Costa del Pacífic que serien el bressol de les ciutats de Los Angeles, San Francisco i San Diego.
A la presentación televisiva es deia: 

“Fra Juníper Serra va ser membre destacat durant molts anys de la missió espanyola a Veracruz, Mèxic . En 1768 va formar part de l'expedició de la Creu i l'Espasa, capitanejada per Gaspar de Portolà  per colonitzar les terres de Califòrnia, l'última gran conquesta de l'Imperi espanyol.

Poc abans que les colònies americanes signessin la Declaració d'Independència de 1776, Fra Juníper Serra fundava la petita missió coneguda com la “Missió Dolores”, que amb els anys donaria lloc a la ciutat de San Francisco.

La trobada de dues civilitzacions
El documental analitza la figura del missioner i el seu llegat a la ciutat californiana. No en va és l'únic personatge espanyol que té una estàtua al costat dels pares de la pàtria americana al Capitoli. A més de donar a conèixer l'etapa més desconeguda de la seva vida, aborda la trobada entre dues civilitzacions: el regne d'Espanya i els pobles indígenes de la costa oest nord-americana .

La cinta barreja una acurada reconstrucció d'alguns passatges de la vida de Fra Juníper amb entrevistes a personatges rellevants, com l'antropòleg i escriptor Albert Sánchez Piñol o l'historiador Eduardo Lorca, i amb imatges sobre l'actualitat d'algunes missions a Califòrnia que mostren com es recorda el llegat del frare mallorquí.

El documental té cinc grans blocs: l'inici de la vocació del franciscà a Mallorca, l'anomenada d'Amèrica i el Nou Món, la famosa expedició a Califòrnia, el naixement dels Estats Units, i l'empremta de Serra en el territori americà”.

No hay comentarios: