miércoles, 30 de enero de 2013

En Sabadell

Erick Beltrán clausura 
la exposición de la Escuela Illa 
con la conferencia 
Relatos de Bibliotecas


Invitado por la Escuela Isla y la Biblioteca Vapor Badia, el artista mexicano Erick Beltrán (1974), que vive y trabaja en Barcelona, pronunciará el próximo jueves 31 de enero de 2013 a las 19:15 horas en la Biblioteca Vapor Vell de Sabadell (Carrer de les Tres Creus 127) la conferencia “Relatos de Bibliotecas” referente a su trabajo artístico basado en la investigación y la reflexión sobre los mecanismos de estructura de los sistemas de pensamiento, incidiendo sobre todo en las relaciones de poder que existen entre las imágenes, el proceso de edición y las construcciones del discurso que utilizan los medios de comunicación. Un evento cultural enmarcado dentro de los actos de celebración del décimo aniversario de la Biblioteca Vapor Badia. 

La conferencia acompañara también la clausura de la exposición “Il·lustracions i llibres manipulats” [Ilustraciones y libros manipulados] de los alumnos de la Escuela Illa. 

Erick Beltrán, natural de la Ciudad de México (México, 1974) vive y trabaja en Barcelona.
El trabajo de Erick Beltrán consiste en una constante investigación y reflexión acerca de los mecanismos de estructura de los sistemas de pensamiento, específicamente de la relación de poder que existe entre el proceso de edición y las construcciones de discurso. 

A partir de diagramas, recopilación de información, archivos, inserciones en medios de comunicación, se acerca a la manera en que se definen, se valúan, ordenan, se clasifican, seleccionan, reproducen y distribuyen imágenes para crear discursos políticos, económicos y culturales en la sociedad contemporánea, así como en la manera en que la figura de la edición define nuestro mundo y las relaciones de fuerzas entre diversos grupos de personas. 

martes, 29 de enero de 2013

Los martes: Historia de México

(79) Noticiero del Centenario. 
Búsqueda de reliquias insurgentes 






1910

* Traerán restos de insurgentes a México.
* Diseñan adornos para la columna de la Independencia.
* Tremendo accidente ferroviario.

Noticiero del Centenario núm. 79
Conduce Edgar Rojano

Con el estilo de los programas informativos que actualmente se trasmiten en medios electrónicos, estos noticieros son el resultado de una investigación acuciosa realizada en el Instituto Nacional de Estudios Históricos de las Revoluciones de México (INEHRM), con fuentes primarias, tales como periódicos y documentos, así como fuentes bibliográficas y gráficas para dar a conocer los hechos relevantes ocurridos hace 100 años.

Sábado 02 de febrero de 2013

El DJ  mexicano Günther Robles
en la Cocteleria Red Lab Bcn
este próximo sábado 


El mexicano Günther Robles comenzo su carrera artistica a los 10 años en la academia Franz Lizt de piano, donde tuvo muchas presentaciones tanto en su academia como en algunos teatros del Estado de México. 

Siempre conectado con la música fue parte de algunos grupos de Rock formados por amigos del fraccionamiento donde vivia. Fue en año 2002 cuando empezo sus primeros ensayos con su primer mixer, un dvd y una grabadora. 

Su persistencia y pasión por su trabajo lo llevo a ser uno el Dj´s más reconocido de de su zona. Con 10 años de experiencia es el fundador de la productora Fine Musik, ha tocado en los mejores clubes de México D.F y ha tenido presentaciones en ciudades como Cuernavaca, Acapulco, Puebla, Mérida, Can Cun , Playa del Carmen, Tabasco y Los Cabos. 
Ha compartido escenario con los grandes como Deep Dish, Satoshi Tommie, James Holden, Miss Kittin, Danny Tenaglia, Danny Howells, Guy J, por mencionar algunos. 

En el año 2000 decidió irse a Barcelona a estudiar Producción de Música Electrónica, con casi 3 años de vivir ahí es su actual ciudad de residencia Como Dj y productor vive unos de los mejores momentos de su carrera, tiene residencies actuales en varios sitios de Barcelona como Hotel W, Hotel ME, Boulevard Culture Club, Icebarcelona, Opium Mar, Slow, Red Lab y Otto Zutz. 

Este sábado 02 de febrero de 2013 de 22:00 a 03:00 horas del domingo le tendremos en directo en la Cocteleria Red Lab Bcn situado en la calle Marià Cubí 4 de Barcelona. 

Entrada libre.

lunes, 28 de enero de 2013

Barcelona

Un año más  
SON DE MÉXICO y Leticia Amador 
Desplegaría su mejor arte





Este domingo 27 de enero del 2012 se celebraría en Sans Barcelona una nueva edición del Tasta Mèxic, encuentro cultural, gastronómico y artística donde un buen número de artista y grupos participarían desinteresadamente.


SON DE MÉXICO actuaria por la tarde en el Tasta Mèxic con su habitual vistosidad y entusiasmo. 

En la presentación artística actuarían los bailarines Ángel Gutierrez, Yolis Bernal, Jorge Aboytes, Jhon Alberto Carrera Abad, Jhon Hernandez, Xitlali Robles, Gina Maricela Ocampo Guaman, Mireya Pinell-Cruz, Anabel Serra Montero, Elizabeth Miranda, Martha Vázquez, Eduardo Hernández Padilla y Violant Olivares.


También fue destacable actuación de Leticia Amador, cantante mexicana que ofrecería su repertorio de rancheras y boleros. Música que siempre gusta y mucho más fuera de nuestras tierras de origen. 


Recordemos que el grupo folclórico Son de México y la cantante Leticia Amador son conocidos del publico de Esparreguera por sus actuaciones en nuestra ciudad.
Fotografía: gentileza de Son de México

Carnaval, Carnaval…

La Lotteria nos oferta diversión
en un Evento de carácter popular
Para el próximo 09 de febrero



La Lottería Associació Cultural es un proyecto sin ánimo de lucro que aglutina a artistas de diferentes disciplinas con el objetivo de promover los conocimientos que han ido cultivando a lo largo de su vida, de ponerlos a disposición de todos y todas, y, de forma cooperativa, reunir a quienes deseen participar en proyectos comunes, como talleres, exposiciones, recitales, etc. 

También para los... y las que simplemente quieran encontrar un espacio lúdico o participar en redes sociales donde la información cultural les sea accesible a todos los niveles, les permita salir de casa, solos, en pareja o en familia, sin tener la preocupación de gastarse medio sueldo, y mantenerse informados de un tipo de cultura que conserva su CALIDAD y PROXIMIDAD a pesar de los tiempos que corren. 

Ahorita nos ofrecen la posibilidad de celebrar el Carnaval en sus instalaciones situadas en el carrer Finlàndia 15 de Barcelona, este próximo sábado 09 de febrero de 2013 a las 18:00 horas.
Tendremos  música , baile, comida y hasta un sorteo nos dicen. También presentaran el anuario del año pasado,  realizado junto a artistas, profesores, socios, colectivos y llevado a cabo sobre todo gracias a vuestra colaboración.
Imprescindible ir enmascrado/a o disfrazado/a. ¡Ta bueno no! ¡Que es Carnaval! O como dicen por estas tierras: Carnestoltes!
Esperamos veros por La Lottería.

domingo, 27 de enero de 2013

El domingo: Humor Mexicano

La Casa de Citas 1 
Chiste de Polo Polo





Cuando te hablen de amor...

Teatre de l'Aurora   
d’Igualada
“Cuando te hablen de amor
amb la mexicana Martha Escudero




El Teatre de l'Aurora és ubicat en les instal·lacions d'Unicoop Cultural. És una sala independent apta per a tot tipus de manifestacions artístiques de petit format.
Un espai independent de cultura nascut a Igualada amb la voluntat de mostrar, en totes les seves dimensions, les representacions artístiques més variades i, especialment, aquelles que aportin facetes noves i innovadores dins l'àmbit de les arts de l'espectacle.
Inaugurat oficialment el 17 de maig de 1997, compta amb una programació estable de teatre, música i dansa des de la tardor de 1996.

Martha Escudero ens porta històries i cançons per a reflexionar sobre l'amor i totes les seves facetes. Amb ironia i humor se'ns presenten amors perduts i trobats, eterns i fugaços, tendres i salvatges.

Són contes molt diversos amb adaptacions d'autors contemporanis com Ángeles Mastretta, Eduardo Galeano, Laura Esquivel i Norma Román Calvo. També cançons, xiuxiuejades, cantades i evocades, cançons que arriben a l'ànima de compositors mexicans com Agustín Lara, José Alfredo Jiménez i Cuco Sánchez.

Una nova sessió del cicle de contes per a adults a Les Golfes del Teatre de l'Aurora d’Igualada, que recordem, el trobareu al carrer de l'Aurora número 80  d’aquesta ciutat.
Els contes son aqiesta vegada en llengua castellana amb una durada aproximada de seixanta minuts.
El preu de l’entrada son de 5’50 a 7 euros incloent una consumició.

Entrades ja a la venda [clic aquí]  


sábado, 26 de enero de 2013

A partir del 05 de març de 2013

L’estada a Mèxic 
de l’escriptor Roberto Bolaño
en una exposició organitzada al CCCB


A partir del dimarts 05 de març 2013 fins el diumenge 16 de juny de 2013 tindrem obert al públic al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona l’exposició que porta per nom “Arxiu Bolaño. 1977- 2003” de la que son Comissaris en Valérie Miles i en Juan Insua.

Es tracta d’una exposició articulada entorn de la figura de l’escriptor Roberto Bolaño (28 de abril de 1953, Santiago de Xile- 15 de juliol de 2003, Barcelona), qui, al llarg de la seva vida va estar molt vincular amb Mèxic i la Cultura Mexicana. La mateixa Wikipedia ens recorda la seva joventut a Mèxic: 

“Als 15 anys, el 1968, es va traslladar amb la seva família a Mèxic, on va continuar els seus estudis secundaris que va abandonar definitivament als 17. Durant la seva adolescència va ser un assidu visitant de la biblioteca pública de Mèxic DF, ciutat on es va desenvolupar realitzant diferents treballs, com ara el de periodista, o fins i tot venent llums de la Verge de Guadalupe, al mateix temps que escrivia poesia i algunes obres de teatre. És a la capital mexicana on es va començar a gestar la carrera literària de Bolaño. Mèxic D.F. i Ciudad Juárez són els escenaris dels seus llibres més famosos, Els detectius salvatges i 2666, respectivament, adoptant en aquest últim el nom fictici de Santa Teresa”.

Avui 26 de gener de 2013

L'escriptora Prado G. Velázquez 
Presenta la novel·la "Terra de Sol
a la Biblioteca Central del Tecla Sala 
de L'Hospitalet de Llobregat



Per als amants de les lletres els recordem que avui dissabte 26 gener 2013 tindrà lloc a les 18:00 hores a la Biblioteca Central del Tecla Sala de l'Hospitalet de Llobregat (Avinguda Josep Tarradellas, 44) la presentació de la novel·la "terra de Sol "de l'escriptora Prado G. Velázquez.
 
A la presentació vindrà també la periodista Sonia García, que a més de ser periodista és mexicana i ve a presentar la novel·la  com a professional i com coneixedora dels temes subjacents en la subtrama mexicà de la novel·la.

Aquesta novel·la, de la qual AME Associació de Mexicans d'Esparreguera i voltant ja donaria compte de la seva publicació, es desenvolupa amb la sinopsi argumental:

 
"El 1992, quan a Europa només es parla dels Jocs Olímpics de Barcelona, a les mítiques i assolellades terres de Mèxic, s'està forjant l’iniciï de la revolució neo-zapatista, amb brots de rebels que reclamen igualtat de drets per als indígenes .

 
Aquest és el marc on Sol Velasco, una despietada sicari, s'està fent famosa per lluitar a favor d'un poble empobrit i oblidat pels governants. Alhora, Mary Anne, una jove entusiasta carregada de bones intencions, s'embarca en l'aventura d'ajudar a un remot llogaret de les muntanyes d'Oaxaca, amb el record latent de les profètiques paraules del xaman del poble i la desaparició de Pau, el professor que l'havia de acompanyar.

viernes, 25 de enero de 2013

El sábado 26 de enero de 2013

La Lotteria Asociación Cultural 
Acoge el Primer Encuentro 
de Colectivos y personas 
interesados por la situación en México 



La hiperactiva “La Lotteria Asociación Cultural” con sede en la calle Finlàndia 15 de Barcelona acogerá este sábado 26 de enero de 2013 de las 10:00 a la 21:00 horas el 1er Encuentro de Colectivos y personas interesados por la situación en México. 

Se trata de una reunión de todo un día dedicada a analizar de los colectivos mexicanos que operan en Cataluña, de sus proyectos, y de cómo valoramos y vivimos la realidad actual de México. 

Durante algunos meses del pasado año, diversos colectivos y personas se fueron encontrando en diferentes espacios de Barcelona con pancartas que llamaban la atención sobre la situación en México. 
Algunas señalaban la urgencia de cambiar la estrategia de la llamada Guerra contra el Narco. Otras demandaban democratizar la vida política de México, especialmente los medios de comunicación. Otras reivindican la dignidad de los pueblos ante las injusticias cotidianas y la imposición de un modelo económico y social hegemónico. De tanto coincidir nos fuimos pensando que quizá sería bueno conocernos, hablarnos y ver en que estamos cada uno. Preguntarnos cómo vemos nuestro país desde Barcelona, qué nos preocupa y qué hacemos para solucionarlo o al menos qué intentamos poder aportar. 
Así, un día se reunieron algunas personas y el proyecto adquirió consistencia. 

En la reunión llevada a cabo el pasado sábado 15.12.12 convocada por diversos colectivos y personas radicados en Barcelona y con una implicación en la vida cultural, social y política de México, se llegó a algunos acuerdos que enlistaremos a continuación: 

jueves, 24 de enero de 2013

El dijous: Història de Catalunya

Passeig virtual 
per la ciutat romana de Barcino


  

Un passeig per Barcino.flv


El nacimiento de un gran proyecto

Novedoso lanzamiento 
de la revista digital
Mexbcn





Muchos ya conocían el portal en Facebook con este mismo nombre de “mexbcnque dirigía tan espléndidamente nuestro buen amigo Jonathan Maldonado desde ya hace unos años. Punto de referencia para casi la totalidad de la Comunidad Mexicana que trabaja en las Redes Sociales de Internet.
Tras la posterior aparición también en Facebook de “mexbcn-loquo” ahorita nace un tercer proyecto en formato de Revista Digital con todos los honores. Se trata de un proyecto ambicioso que sabe reunir en diversas secciones y con una formula ágil y un atractivo diseño, todo aquello que el lector puede desear. Noticias de actualidad. Reportajes. Entrevistas. Agenda de actividades. Y un largo etcétera.
Enero del 2013 pasara a la historia como el mes del número 0 de la novedosa revista. Le deseamos con fraternal amistad una larga y provechosa vida.
El “alma mater” de este novedoso proyecto está dirigido por el conocido Jonathan Maldonado. Un mexicano inquieto y creativo Licenciado en Diseño Gráfico por la Universidad Autónoma de Aguascalientes, que tiene un posgrado en Arte Contemporáneo por la Universidad Autónoma de Aguascalientes, - donde también cursó un posgrado en Cine por la Universidad La Concordia en Aguascalientes-  y  estudió un Máster en Diseño y Estrategias de Comunicación por la escuela superior de diseño ELISAVA en Barcelona. 
Jonathan Maldonado  cuenta con estudios en Artes Visuales y Artes plásticas realizados en el Instituto Cultural de Aguascalientes. 
En su biografía debemos recordar también que fue seleccionado para el Premio estatal de la Juventud 2006 en la categoría jóvenes creadores y ganador del proyecto "Emprendedores" de la fundación privada "Becas Linceo" en México DF por la proyecto "redes.reactivas".
Es además fundador del Movimiento Xoloescuincle y dirige el proyecto editorial en Barcelona llamado: mexbcn y mexbcn-loquo
Ha participado en diversas exposiciones de carácter cultural en México y Barcelona.  Actualmente desarrolla proyectos entre Barcelona, Venezuela, Brasil y México.
A este largo caminar, sumémosle a partir de ahorita la creación de esta interesante revista, que bien seguro, será punto de encuentro para todos nosotros. 

miércoles, 23 de enero de 2013

Local

Mascarell va  recordar 
l’actriu esparreguerina Anna Lizaran 
com una actriu enorme, colossal, que ens va ajudar 
a estimar el teatre català






Els conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va recordar dissabte dia 12 de gener Anna Lizaran com “una professional enorme, colossal. Els llibres recordaran Anna Lizaran com un dels grans noms de tota la història de la interpretació catalana, una actriu impressionant, amb una manera extraordinària d’interpretar que ja es situa al costat dels noms mítics del teatre català.
                    
Tots els que estimem el teatre i el cinema estem recordant des que hem conegut la notícia de la seva mort l’emoció, la intensitat que l’Anna ens feia viure quan era dalt de l’escenari o a la pantalla. Les interpretacions a “Les noces de Fígaro, al Teatre Lliure amb Fabià Puigserver, el seu paper protagonista a “Tot esperant Godot”, el “Hamlet” amb Lluís Pasqual o el més recent “Dissabte, diumenge, dilluns” o ”Agost” amb Sergi Belbel.

La intensitat amb la que es donava a tots els seus personatges és difícilment igualable. Es fa difícil imaginar el teatre català sense l’Anna.

Mestra d’actors, exemple de professionalitat i de saber fer, no voldria deixar de destacar la seva generositat. Com a fundadora d’una de les grans institucions teatrals del país, el Teatre Lliure, l’Anna Lizaran va contribuir de manera decisiva a que tota una generació tornéssim a mirar i estimar el teatre, creant una nova manera d’interpretar. És impossible explicar-nos a nosaltres mateixos, explicar la nostra vida cultural actual, sense el que representa l’Anna.

La seva generositat, la seva professionalitat i la seva vitalitat són l’expressió de les millors virtuts de la gent del nostre país.

Personalment, no tinc cap dubte que les interpretacions de l’Anna Lizaran han estat per mi un estímul per estimar i aficionar-me al teatre català i universal de tots els temps.

La trobarem a faltar. Avui tots els que estimem el teatre estem de dol.  Continuarem recordant-la i trobarem la manera de retre-li homenatge, retornant-li així part del que ella ens va donar”.

Anna Lizaran va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 2000 i el Premi Nacional de Teatre de la Generalitat de Catalunya l’any 2003.

Siempre adelante

El servicio de AME 
Associació de Mexicans d’Esparreguera i voltants
@amedesparreguer
Sobrepasa los 1.400 Twtters enviados  



Twitter es un servicio de microblogging, con sede en San Francisco, California, con filiales en San Antonio Texas y Boston (Massachusetts) en Estados Unidos. 
Twitter, Inc. que fue creado originalmente en California, pero está bajo la jurisdicción de Delaware desde 2007. 

Desde que Jack Dorsey lo creó en marzo de 2006, y lo lanzó en julio del mismo año, la red ha ganado popularidad mundialmente y se estima que tiene más de 200 millones de usuarios, generando 65 millones de tuits al día y maneja más de 800.000 peticiones de búsqueda diarias. 
Ha sido apodado como el "SMS de Internet". 

AME - Associació de Mexicans d’Esparreguera i voltants fue pionera dentro de la Comunidad Mexicana residente en Cataluña en utilizar este potente servicio dentro de su estrategia de diversificar su presencia en las redes sociales. 

Este enero del año 2013 ya hemos sobrepasado el envío de 1.400 twtters sobre noticias de interés para la Comunidad mexicana, referencias, y artículos publicados en nuestra web principal. 

Nos pueden encontrar en la siguiente dirección: @amedesparreguer 

De momento, seguimos trabajando…

martes, 22 de enero de 2013

De tot una mica...


Addictes 
al menjar escombraries

Col·laboració d'Esther Vivas
Article publicat a Público, 16/01/2013




Què pot passar-te si durant un mes t’alimentes a base de Big Macs, Cheese burguers, batuts de maduixa, Mc Nuggets…?

El resultat: onze quilos de més, fetge inflat, mals de cap, depressió i colesterol pels núvols. Ho explica en carn pròpia el director Morgan Spurlock a la pel·lícula ‘Super Size Me’ (2004), que retrata les conseqüències d’esmorzar, dinar i sopar diàriament a McDonalds. 
Però el problema del fast food no és només que ens posa malalts, sinó que ens converteix en addictes al seu menjar.

“L’important no és que vinguis, és que tornis” diu l’últim anunci de McDonalds. I mai millor dit. El menjar escombraries es converteixen en imprescindible per a aquells que freqüenten els seus establiments. Així ho constata la investigació duta a terme per The Scripps Research Institute a Estats Units, publicada el 2010 a la revista Nature Neuroscience. Les seves conclusions no deixen lloc a dubtes: la ingesta de menjar escombraries desenvolupa els mateixos mecanismes moleculars del cervell que propicien l’addicció a les drogues, i en conseqüència el seu consum és especialment addictiu. 

Potser hauríem de suggerir a les autoritats sanitàries que advertissin als consumidors de menjar a Mc Donalds, Kentucky Fried Chicken, Pizza Hut, Burguer King, Dunkin’ Donuts… “pot perjudicar greument la seva salut”.

Encara que no cal entrar en un establiment de menjar ràpid per consumir aliments de baixa qualitat. La major part de menjar que comprem està elaborat amb altes dosis d’additius químics de síntesi com colorants, conservants, antioxidants, estabilitzants, potenciadors del sabor, reguladors d’acidesa, midons modificats, etc. que modifiquen l’aliment en funció dels interessos de la indústria. Així s’aconsegueix donar al producte un color més atractiu, l’aparença d’acabat de fer o un intens sabor. L’objectiu, vendre més.

Però, ¿quines són les conseqüències per a la nostra salut? Diverses investigacions assenyalen l’impacte negatiu que el consum recurrent d’alguns d’aquests additius pot tenir en l’aparició de malalties com al·lèrgies, hiperactivitat infantil, problemes de sobrepès…, que no han fet sinó augmentar en els últims anys. Així ho assegurava unainvestigació realitzada a la Universitat de Southampton, el 2007, a petició de l’Agència d’Estàndards Alimentaris de Gran Bretanya, i publicada a The Lancet, que demostrava el vincle entre el consum de determinats additius per part de nenes i nens amb el desenvolupament d’hiperactivitat. La solució rau en substituir aquests additius artificials per d’altres de naturals, però aquests són més cars i la indústria alimentària els descarta. Els diners manen.

La periodista francesa Marie Monique Robin ho documentava al detall en el seu penúltim treball, el títol del qual no deixava lloc a dubtes, "El nostre verí quotidià",

on investigava les conseqüències en el nostre organisme d’una agricultura addicta als fitosanitaris i d’una indústria alimentària enganxada als additius químics. Les conseqüències, segons el documental, eren clares: augment de malalties com el càncer, l’esterilitat, els tumors cerebrals, el parkinson…, fruit, entre d’altres, d’un model agrícola i alimentari supeditat als interessos del capital. Sinó com és possible -com assenyala el film- que la indústria agroalimentària, per exemple, segueixi utilitzant un edulcorant no calòric com és el aspartam, en productes etiquetats com light, 0,0%, sense sucre, quan diversos experiments han demostrat que el consum continuat d’aquesta substància pot resultar cancerigen?

Alguns diran que aquests treballs, informes i investigacions són alarmistes i que tots els additius químics aplicats a la Unió Europea són prèviament avaluats per una agència independent: l’Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA). Fa uns mesos l’organització CorporateEuropean Observatory va fer públic un informe en què assenyalava els vincles estrets de l’EFSA amb la indústria biotecnològica i agroalimentària, així com la dinàmica de “portes giratòries” entre ambdós. El conflicte d’interessos entre els que legislen i les empreses del sector és clar. Una cosa que sense cap mena dubte, i per desgràcia, no només afecta aquest àmbit sinó a molts d’altres.

La indústria agroalimentària, en la seva carrera per reduir costos i obtenir el màxim benefici, ha deixat en un segon pla la qualitat d’allò que mengem. Escàndols alimentaris com el de les vaques boges, la grip aviària, els pollastres amb dioxines, l’e-coli… són tan sols la punta de l’iceberg d’un model agrícola i alimentari que avantposa l’afany de lucre d’unes poques empreses que monopolitzen el sector a les necessitats alimentàries de les persones.

Som el que mengem. I si consumim productes elaborats amb altes dosis de pesticides, fitosanitaris, transgènics, edulcorants, colorants i substàncies que ens converteixen en addictes al menjar escombraries, això acaba, tard o d’hora, tenint conseqüències en la nostra salut. Potser ja va sent hora que li diguem a Ronald McDonald i als seus amics: I’m NOT lovin’ it.


Los martes: Historia de México

(78) Noticiero del Centenario. 
Henry Lane Wilson en México






 1910

* Se incendió The Mexican Herald.
* Se solucionan las discordancias entre trabajadores y directiva de Ferrocarriles Nacionales.
* Llega el nuevo embajador de los Estados Unidos.
* Estación de salvamento en Veracruz.

Noticiero del Centenario núm. 78
Con Edgar Rojano

Con el estilo de los programas informativos que actualmente se trasmiten en medios electrónicos, estos noticieros son el resultado de una investigación acuciosa realizada en el Instituto Nacional de Estudios Históricos de las Revoluciones de México (INEHRM), con fuentes primarias, tales como periódicos y documentos, así como fuentes bibliográficas y gráficas para dar a conocer los hechos relevantes ocurridos hace 100 años. 



lunes, 21 de enero de 2013

México-arte para todos

Ensayos MeXditerraneos 
de la artista Dolo Arriaga  Melero
visitable en 
Ulls Blaus Asociación Cultural 
hasta el domingo 04 de febrero del 2013





Todavía estemos a tiempo de visitar la exposición de Dolo Arriaga en la sala de “Ulls Blaus Asociación Cultural” situada en el Passatge del Caminal 13 de Barcelona, hasta el próximo domingo 04 de febrero del 2013. 

La exposición artística de Dolo Arriaga de marcado gustito mexicano lleva por título “Ensayos MeXditerraneos”. Una producción de esta artista barcelonesa fruto de su fusión con nuestra cultura, en un viaje a México realizado en el año 2002 y que le marcaria profundamente. 

Dolo Arriaga (Barcelona, 1973) de bien pequeña ya empezaría a interesarse por la pintura. Ganó su primer concurso de dibujo a los 3 años. 

En 1991 inicia sus estudios de Artes Aplicadas y Oficios Artísticos, especializándose 5 años mas tarde en diseño de interiores. 

En 2002 viaja a México y el país le cautiva. Estando en Veracruz descubre una historia que le hace reflexionar: 

"Jesús Arriaga conocido por el sobrenombre “Chucho el Roto”, fue un legendario bandido mexicano en 1858. Se convirtió en astuto e inmejorable estafador al no encontrar otro camino para vengarse de un millonario que lo mandó a presidio en el penal de San Juan de Ulúa (islote penitenciario) frente a la ciudad de Veracruz. 
Las estafas de Arriaga llegaron a ser famosas y a sorprender a mexicanos y extranjeros, por ser un astuto ladrón quien, sin embargo, usaba la mayor parte de lo robado para socorrer a los necesitados, convirtiéndose en uno de los ídolos más queridos del pueblo, ya que robaba a los ricos para ayudar a los pobres. 

Su cautiverio se debió a la venganza de un millonario tío de una agraciada joven noble que se enamoró de Arriaga, quien era en ese entonces un pobre y honrado carpintero. La joven y él procrearon una hermosa niña a quien pusieron por nombre María de los Dolores (Lolita Arriaga)." 

Las coincidencias de identidad y la recopilación de caracolas en el golfo de México la inspiran para iniciar esta obra, entre conexiones mexicanas y mediterráneas. 

Es, sin duda una bonita historia personal. Un despertar. Una inspiración de las Musas del Arte que circulan aquí y allá de nuestro redondo Mundo... Y los frutos los tenemos ya aquí con un corazón de reciente palpitar. Ensayos MeXditerraneos. Un trabajo de laboratorio y de fusión de múltiples cosas que forman un todo novedoso a nuestros ojos. 

De aquí, que en la introducción a esta exposición “MeXditerraneos” de Dolo Arriaga se nos diga: 

Hay viajes que nos inspiran y nos transforman. Paisajes nunca antes contemplados por nuestros ojos que, sin embargo, nos resultan extrañamente cercanos. Descubrimos la biografía de personas con nuestro mismo nombre que vivieron en épocas y lugares distintos al nuestro, y el relato de sus vivencias nos interroga acerca de nuestra propia vida y nuestra identidad. 

Melodías, aromas, colores cuyos matices nos producen sensaciones nuevas que, pese a todo, reconocemos de inmediato como propias. Partes de nosotros que desconocíamos afloran mágicamente al contemplar luces que se incrustan en nuestras retinas con una intensidad diferente a la acostumbrada. 

Esta exposición es producto de esa mezcla de paisajes geográficos y culturales dispares, de fortuitos y sorprendentes encuentros con las historias de otras Dolores Arriaga, y del contraste entre la persona que yo misma fui en el pasado y la que soy a día de hoy. Es el fruto de las experiencias vividas y de las diversas influencias asimiladas en el transcurso de la última década, desde mi viaje a México en el año 2002 hasta el recién concluido 2012. 

Esas influencias pasan por el surrealismo y el erotismo subconsciente de Dalí, o por los juegos de contrastes y el binomio hombre-mujer de Subirachs. 

Forman un recorrido desde el Poblenou barcelonés hasta el Yucatán mexicano, de la serena placidez mediterránea al vistoso y sugerente mundo maya. El resultado de este cruce de caminos es una reivindicación de lo propio y una celebración de lo hallado, un diálogo entre lo conocido y lo encontrado. 

Del Quetzalcóatl, la serpiente voladora adorada por las culturas precolombinas como símbolo de fertilidad, a la serpiente que se arrastra como mensajera del pecado en el relato bíblico. Un acercamiento de simbologías diversas y un contraste de dualidades: lo terrenal y lo celestial, lo nocturno y lo diurno, lo estival y lo invernal, lo presente y lo perdido, la unión y la separación, el desengaño y el deseo... La rígida verticalidad masculina frente al acogimiento y la horizontalidad femeninos. Y el sexo, la música, el cielo y el amor como nexos universales donde todos los elementos se fusionan para dar paso a una eclosión de vitalidad y de color. 

Os invito a compartir este viaje entre lo onírico, lo simbólico y lo real, con el deseo de que estimule vuestros sentidos y despierte vuestras emociones. 


Pues ya saben, pueden ver esta exposición en horario de miércoles a domingo de 19:00 a 24:00 horas en Ulls Blaus Asociación Cultural. 
Recuerden: Passatge del Caminal 13 de Barcelona. 



Actualitat


Catalunya Diu Prou 
presenta denúncia col·lectiva 
de residents a l’estranger 
que no van poder votar



S’han rebut diverses denúncies i incidències, tambè de Mèxic
La plataforma Catalunya Diu Prou ha presentat avui a la Ciutat de la Justícia la denúncia col·lectiva dels Catalans residents a l’estranger que no van poder votar a les eleccions del passat 25N.

Un total de 150.346 electors catalans que resideixen a l`estranger no van poder votar en les eleccions catalanes del passat 25N del 2012, segons dades de la FIEC. Només 16.271 electors amb dret a vot (un 5% dels Catalans residents fora de l’Estat Espanyol, segons LV) van poder superar el primer tràmit de l`anomenat “vot pregat” (més conegut com a “voto rogado”). 

És per això que la plataforma Catalunya Diu Prou ha reunit i presentat al jutjat les quaranta denúncies, i quatre-centes cinquanta queixes de persones que es van trobar en aquesta situació.

Els paisos on es van detectar més problemes per a exercir el dret a vot és als E.U.A, concretament als estats de Florida, Geòrgia, Maryland, Miami, Nova York, Nova Jersey, Massachusetts, Connecticut, Illinois, Pennsilvania i San Francisco. A més, s’han rebut diverses denúncies i incidències, de Canadà, Austràlia, Mèxic, Xina, Bolívia i Xile, d’Alemanya, Anglaterra, Irlanda, Noruega, Països Baixos, Portugal, Puerto Rico i Sud-Africa.

Des de la plataforma Catalunya Diu Prou, i amb el suport de la plataforma “Catalans al Món”,  i de la seva web nopucvotar.cat, s’ha assessorat I tramitat les quaranta denúncies, així com les quatre-centes cinquanta queixes de diversos afectats.

L'entrada de la denúncia s'ha dut a terme aquest matí i l`han realitzat Daniel Laspra advocat i responsable jurídic de Catalunya Diu Prou, acompanyat per Daniel Parcerisas un dels catalans afectats.

Aquesta denúncia col·lectiva també presenta una vessant preventiva, pensant ja en un proper referèndum, que tot incert en quant a dates, podria acabar presentant dificultats de vots similars per als catalans residents a l’exterior.

CCCB

Avui dilluns 21 de gener 
conferència dedicada a "Els drets humans"
a càrrec de la reconeguda periodista i activista
mexicana Lydia Cacho




Ja ho havien anunciat el passat dimecres 02 de gener amb l’article  “ La mexicana Lydia Cacho, activista del Drets Humans visitarà Catalunya”.  
Tenim avui al CCCB de Barcelona una excepcional conferencia que sens dubtes serà del major interès dels nostres socis, lectors i amics.

A les 19:30 hores d’avui al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (carrer Montalegre, 5 - 08001 Barcelona) tindrà lloc la conferencia “Els Drets Humans” amb la mexicana Lydia Cacho, periodista i escriptora, activista en favor dels drets humans. Un acte que comptarà amb la presentació de Sílvia Heras, periodista  de TV3.

Lydia Cacho, persona valenta i lluitadora davant injustícies socials de tota mena s’ha significat per la seva lluita contra les xarxes de pederàstia i la seva denúncia de la corrupció i la violència a Mèxic. Amenaçada varies vegades de mort, ha estat símbol de totes les persones que volen una societat més digne i justa per a tots.

  
Lydia María Cacho Ribeiro
Dades biogràfiques a la Viquipèdia:

"L'any 2000 va fundar en companyia d'altres persones el Centre Integral d'Atenció a les Dones, CIAM Cancún, AC a Cancún, Quintana Roo. Aquest és un centre especialitzat d'atenció a dones, nens i nenes, víctimes de violència domèstica i sexual.

Columnista política de la veu del Carib, directora editorial de la revista “Aquesta boca és meva: Apunts d'equitat i gènere”, conductora del programa de televisió amb el mateix nom, col·laboradora d'opinió en el noticiari “Darrere de la notícia”, especialista en temes de violència i gènere per l'Agència de les Nacions Unides per a la Dona (UNIFEM), autora de diversos assajos sobre violència i VIH-SIDA amb la Universitat Laval del Quebec i editorial Trillas i amb la revista La finestra de la Universitat de Guadalajara, consellera de la Universitat del Carib, cofundadora de la Xarxa de Periodistes de Mèxic, Amèrica Central i el Carib, corresponsal de l'agència de notícies CIMAC, cofundadora de la Xarxa Nacional de refugis per a dones que viuen violència, dirigeix ​​un centre d'atenció en crisi per a dones víctimes de violència en Cancún, Quintana Roo, certificat pel National Training Center for Domestic Violence, a Austin, Texas.

És autora del llibre Els Dimonis de l'Edén en la qual denuncia a la màfia de la pederàstia a Mèxic i l'explotació comercial del sexe amb menors amb l'anuència de la classe política implicant a diversos personatges públics.

Lydia Cacho va saltar a la llum pública per la denúncia penal en la seva contra, pel suposat delicte de difamació que va imposar l'empresari libanès Kamel Nacif Borge en l'estat de Puebla, i el posterior escàndol polític que va tenir lloc en implicar al governador de Puebla i l'empresari en una confabulació per violentar la llei en contra de la periodista. Els delictes que va denunciar Cacho van tenir lloc a Cancún (Quintana Roo) on ella residia i on va ser segrestada per elements policíacs de Puebla i traslladada de manera il·legal a aquest estat, per ordre del governador de Pobla Mario Plutarc Marín Torres (PRI). Un cop a la ciutat de Puebla i després de l'escàndol públic, va ser posada en llibertat sota fiança, tot i que fins a agost de l'any 2007 el procés judicial continua.

El 14 de febrer de 2006 va ser donada a conèixer l'enregistrament d'una trucada telefònica entre el governador de Pobla i Kamel Nacif, en la qual aquest últim li agraeix el favor fet per Marín al detenir i processar a Lydia Cacho; aquests fets sustentarien les denúncies fetes per ella. Gran part dels polítics de Mèxic, organitzacions socials i mitjans de comunicació han exigit l'aclariment del cas i fins i tot la renúncia del governador. A més s'esmenta de manera col·lateral en algunes de les gravacions, als governadors de Quintana Roo, Félix González Canto (PRI), de Chiapas, Pablo Salazar Mendiguchía (coalició de partits PA, PRD, PVEM), l'ex governador de Quintana Roo , Joaquín Hendricks Díaz i al priísta Emilio Gamboa Patró.


A l'agost de 2012, Lydia Cacho va sortir temporalment del país a causa d'amenaces de mort.  

En entrevista amb el diari espanyol El País, l'autora va declarar que va ser víctima d'una amenaça directa, mitjançant la intervenció d'una línia especial de telèfon a la qual només podrien arribar a tenir accés als sofisticats equips de la Marina Armada o dels càrtels que operen a Quintana Roo.  

Per consell d'assessors experts en segrestos, i davant el comentari de la procuradora General de la República, Marisela Morales, que li va dir "seria millor que sortissis uns mesos del país", Lydia Cacho es va autoexiliar momentàniament, a la recerca de reestructurar el seu esquema personal de seguretat.

D'acord amb la versió llatinoamericana de la prestigiosa revista Esquire, Mèxic és el país amb major índex de violència contra periodistes, a partir del 2011 ".

Aquesta conferencia “Els Drets Humans” que avui fa Lydia Cacho es part d’una sèrie de debats que del 14 de gener a l'11 de març de 2013 venen tenint lloc al CCCB.

Com ens recorden els organitzadors:
Les sacsejades de la crisi han deixat al descobert un vast territori, oblidat i negligit, que en aquests moments de despossessió i pèrdua té una qualitat meravellosa: pertany a tothom. És l’immens domini del que és comú, compartit, que sense ser de ningú és patrimoni i responsabilitat de tots i cadascú de nosaltres. 

La voracitat de la societat de mercat ens ha fet oblidar sovint que la confiança en l’altre i la col·laboració són el veritable fonament de la vida col·lectiva, i que al darrere de cada impuls individual hi ha la imparable energia de tota la comunitat. La natura, els somnis, l’educació, els ideals democràtics, les ciutats, la música... formen part del patrimoni, material i immaterial, de tothom. 

Cal defensar amb força aquells espais que no es regeixen per la mesura del valor de mercat, sinó per la noció del que és útil per a tota comunitat, i que promouen una nova cultura de la solidaritat i la capacitat col·lectiva per preservar, crear i gestionar els béns comuns”.

El Programa previst es el següent:

Dilluns 21 de gener, a les 19.30 h
«ELS DRETS HUMANS»
Lydia Cacho, periodista i escriptora, activista en favor dels drets humans.
Presenta: Sílvia Heras, periodista de TV3.

Dilluns 28 de gener, a les 19.30 h
«EL SABER»
Peter Burke, catedràtic emèrit d’Història cultural de la Universitat de Cambridge.
Presenta: Josep Maria Muñoz, historiador i director de L’Avenç.

Dilluns 4 de febrer, a les 19.30 h
«LA MÚSICA»
Ramón Andrés, poeta, assagista i estudiós de la música.
Presenta: Ferran Sáez, filòsof i professor a la Universitat Ramon Llull.

Dilluns 11 de febrer, a les 19.30 h
«LA CIUTAT»
Diàleg entre Xavier Antich, filòsof, professor d’Història de les idees estètiques de la Universitat de Girona, i Joan Margarit, poeta i arquitecte.
Presenta: Joan Nogué, catedràtic de Geografia humana de la Universitat de Girona i director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya.

Dilluns 18 de febrer, a les 19.30 h
«LA CONFIANÇA»
Michela Marzano, filòsofa, directora del Departament de Ciències Socials de la Universitat París-Descartes.
Presenta: Marina Garcés, professora de Filosofia de la Universitat de Saragossa.

Dilluns 25 de febrer, a les 19.30 h
«L’AGRARIETAT»
Perejaume, artista. Presenta: Jacint Torrents, antropòleg, estudiós del món rural, professor de la Universitat de Vic.

Dilluns 4 de març, a les 19.30 h
«LA LLIBERTAT»
Josep Ramoneda, filòsof, escriptor i periodista. Presenta: Jaume Casals, catedràtic de Filosofia de la Universitat Pompeu Fabra.

Dilluns 11 de març, a les 19.30 h
«L’EDUCACIÓ»
Zygmunt Bauman, catedràtic emèrit de Sociologia de les universitats de Leeds i Varsòvia, i Premi Príncep d’Astúries de Comunicació i Humanitats.
Presenta: Jaume Cela, mestre i escriptor.

Des AME Associació de Mexicans d’Esparreguera i voltants us animem a anar-hi. Creiem que val la pena.