jueves, 28 de noviembre de 2013

El dijous: Història de Catalunya

Les bases de Manresa










Video realitzat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya sobre les Bases de Manresa 

Les Bases per a la Constitució Regional Catalana, també anomenades Bases de Manresa, són el document presentat com a projecte per una ponència de la Unió Catalanista davant el consell de representants de les associacions catalanistes, reunits en assemblea a Manresa els dies 25 i 27 de març de 1892. 

El president i el secretari de l'assemblea foren Lluís Domènech i Montaner i Enric Prat de la Riba, respectivament. La comissió encarregada de la redacció del document fou presidida per Josep Torras i Bages, bisbe de Vic. Les bases tenien certa inspiració en el model federal malgrat que, pel que feia referència a l'autogovern, bevien de les antigues constitucions catalanes del 1585. El poder central era organitzat segons la separació de poders, mentre que el legislatiu estaria compartit entre el rei i una assemblea regional, l'executiu seria format per cinc ministeris o secretaries, el poder judicial, per la seva banda, hauria d'ésser un tribunal suprem regional. 

Del poder regional, format per les Corts Catalanes, reunides una vegada a l'any a diferents llocs del territori en sortiria un executiu format per cinc o set alts càrrecs que haurien d'exercir l'administració del país. 

El poder judicial restaria en l'antiga Reial Audiència del Principat de Catalunya que seria restablerta. L'oficialitat única de la llengua catalana i la condició de català com a clàusula obligatòria per l'exercici de la funció pública també hi eren considerades. 

Font: Viquipèdia 



No hay comentarios: