miércoles, 16 de octubre de 2013

Actualitat del 16 d’octubre

La Facultat
de Geografia i Història (del Raval)
de Barcelona ha tingut avui una
Xerrada - video conferència
amb estudiants i treballadors de Mèxic



La Facultat de Geografia i Història de Barcelona, situada al barri anomenat del Raval, al carrer Montealegre 6, ha tingut a l’Aula 310 avui dimecres 16 d’octubre de 2013 a partir de les 17:30 hores, una interessant xerrada - video conferència amb estudiants i treballadors de Mèxic i Brasil sobre temes dàctualitat als dos països. 

"De Mèxic fins a les Balears! Sobre les vagues educatives i les nostres perspectives en el moviment estudiantil" ha estat el nom triat per aquest acte informatiu, que ha estat organitzat per diversos grups i col·lectius com son Agrupación NO PASARÁN, Agrupación Pan y Rosas, i Clase contra Clase junto a jóvenes y trabajadores revolucionarios.



Com ja s’han fet ressò els miyjans informatius de tot el món, el passat 19 d’agos de 2013t, coincidint  amb l’inici del curs escolar, va començar a Mèxic una vaga de mestres rebutjant la Reforma Educativa aprovada pel govern del Peña Nieto el passat desembre.  


Una reforma educativa que aplana el camí a la privatització, l’el·litització, facilita l’acomiadament i ataca greument la participació sindical, un dels pilars bàsics del moviment obrer i l’única via que tenen els treballadors per defensar-se davant l’atac patronal ens recorden els organitzadors d’aquest acte. 

Aquesta important vaga, ha comptat amb un ampli suport popular des del primer dia. Tant els estudiants com els treballadors d’altres sectors s’han posicionat a favor de la lluita docent en manifestacions massives malgrat les intencions pactistes i conciliadores d’alguns sectors de la direcció. Manifestacions a les que el govern ha respost amb amenaces, violència i repressió. L’aliança amb els treballadors del sector energètic en vaga per la intenció del govern de vendre PEMEX a l’estranger, ha estat un dels grans èxits dels últims mesos, capaç de demostrar que la possibilitat d’acabar amb aquestes reformes s’articula únicament al voltant de la solidaritat i el suport entre treballadors. 

Tanmateix també al Brasil hi pasen coses. Allí s'ha despertat el moviment d’estudiants després de les grans jornades del juny passat. L'u d'octubre els estudiants de la Universitat de San Pablo (USP) van prendre el rectorat reclamant l'elecció directa del rector, la dissolució de l'estructura de poder, herència de la dictadura militar, i una assemblea estatutària lliure, sobirana i democràtica a la universitat.  

El mateix dia van decretar vaga en una gran assemblea i ara hi ha més de 30 carreres paralitzades. Dos dies més tard, a la Unicamp -una altra Universitat pública de San Pablo- els estudiants van prendre el rectorat en contra de la invasió dels campus per la policia militar sota el pretext de portar seguretat al lloc, i contra la criminalització de les festes organitzades pels estudiants, després de la tràgica mort d'un estudiant que va ser apunyalat a una festa.  

Els esdeveniments del Brasil i Mèxic són una mostra més del que sempre ha estat la reivindicació d’uns dels organitzadors d’aquesta xerrada-video conferencia, a “No Pasarán” que cerquen la unió obreraestudiantil i la lluita contra el corporativisme, per la solidaritat entre els treballadors com quelcom imprescindible en les lluites obreres. Per això mateix varen proposar la necessitat de començar un diàleg amb els nostres companys que a l’altre costat del globus estan portant a terme una lluita cada cop més necessària a l’Estat espanyol.
 La reforma educativa del ministre Wert i del Partit Popular, des de la pujada de taxes i la reducció de beques fi ns a les últimes declaracions afi rmant que “comparat amb altres països del nostre entorn que es troben embarcats en reformes educatives, com Mèxic o Xile, el nivell de discrepància a Espanya es pot considerar una festa d’aniversari” i les reformes del govern del Peña Nieto, són clars exemples de com les classes dominants avancen cap a la supressió dels nostres drets en benefi ci dels seus interessos capitalistes ens recorden el grup “No Pasarán”. 

Per això mateix, avui més que mai ens diuen, es fa necessari estrènyer relacions amb tots aquells sectors que pateixen aquests mateixos atacs per poder compartir i aprendre sobre les diferents lluites. Per això donen la oportunitat de fer una videoconferència amb companys mexicans que estan visquent de primera mà aquests esdeveniments.

No hay comentarios: