lunes, 6 de mayo de 2013

Notícies

Una activitat mexicana
a la web de 
l’Ajuntament d’Esparreguera




El passat dimarts 02 de maig de 2013 la web oficial de l’Ajuntament d’Esparreguera publicaria una nota oficial sobre els balls mexicans prehispànics Concheros que varen tenir lloc a la nostra petita ciutat darrerament.
La transcriurem per a tots els nostres socis, amics i lectors:




"Data de la notícia: 02/05/2013
L’Associació de Mexicans d’Esparreguera i voltants, amb la col·laboració de les regidories de Cultura i de Nous Catalans de l’Ajuntament d’Esparreguera, va organitzar un espectacle de música tradicional mexicana aquest passat diumenge
Dins de la programació de Sant Jordi i de la Tercera Setmana de la Llengua Catalana a Esparreguera

El passat diumenge 21 d’abril de 2013, dins de la programació de Sant Jordi i de la Tercera Setmana de la Llengua Catalana a Esparreguera, es va celebrar l’espectacle de música tradicional mexicana organitzat per l’Associació de Mexicans d’Esparreguera i voltants amb el suport de les regidories de Cultura i Nous Catalans.

Els balls que es van poder veure s’anomenen Concheros, els quals són danses rituals que tenen les seves arrels en les antigues cultures dels pobles nahues (tolteques, txitximeques, zapoteques, asteques, etc.) que es van anar establint a la vall de Mèxic des del segle IV abans de Crist.

Els ballarins també reben el nom de xixizortsix, els quals es van col·locant en forma de cercle i els segons van copiant els primers i així successivament fins a formar una sensació d’onada. Al centre del cercle es troben els músics que toquen el huehuetl i el teponaztli.

Seguint la tradició conchera es fan anualment cerimònies de cant i ball als quatre punts cardinals. Concretament, es fa en llocs considerats sagrats com a Montserrat (est), Guadalupe (Extremadura, que seria l’oest), Covadonga (Astúries al nord) i al Rocío (Huelva al sud). A més del Pilar de Saragossa i la Catedral de Santiago.

Aquestes danses van ser ballades pel grup Viento del Este que pertanyen a la Mesa Conchera de Catalunya"

No hay comentarios: