sábado, 26 de enero de 2013

A partir del 05 de març de 2013

L’estada a Mèxic 
de l’escriptor Roberto Bolaño
en una exposició organitzada al CCCB


A partir del dimarts 05 de març 2013 fins el diumenge 16 de juny de 2013 tindrem obert al públic al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona l’exposició que porta per nom “Arxiu Bolaño. 1977- 2003” de la que son Comissaris en Valérie Miles i en Juan Insua.

Es tracta d’una exposició articulada entorn de la figura de l’escriptor Roberto Bolaño (28 de abril de 1953, Santiago de Xile- 15 de juliol de 2003, Barcelona), qui, al llarg de la seva vida va estar molt vincular amb Mèxic i la Cultura Mexicana. La mateixa Wikipedia ens recorda la seva joventut a Mèxic: 

“Als 15 anys, el 1968, es va traslladar amb la seva família a Mèxic, on va continuar els seus estudis secundaris que va abandonar definitivament als 17. Durant la seva adolescència va ser un assidu visitant de la biblioteca pública de Mèxic DF, ciutat on es va desenvolupar realitzant diferents treballs, com ara el de periodista, o fins i tot venent llums de la Verge de Guadalupe, al mateix temps que escrivia poesia i algunes obres de teatre. És a la capital mexicana on es va començar a gestar la carrera literària de Bolaño. Mèxic D.F. i Ciudad Juárez són els escenaris dels seus llibres més famosos, Els detectius salvatges i 2666, respectivament, adoptant en aquest últim el nom fictici de Santa Teresa”.

 

Per allò que diuen que l’Amor de Joventut es porta dins de l’ànima tota la vida, Bolaño tornarà a Mèxic: 

“Bolaño va tornar novament per terra des de Xile fins a Mèxic, detenint un temps a San Salvador, capital del Salvador. Sobre aquesta breu estada, l'escriptor va afirmar que hi va conèixer el poeta Roque Dalton i a la guerrilla del Front Farabundo Martí per a l'Alliberament Nacional, alguns dels membres van tenir a veure amb l'assassinat de Dalton. No obstant això, hi ha estudiosos que neguen aquest fet i opinen que probablement es tracti d'un mite. 

Ja de retorn a Mèxic, amb els seus amics poetes Mario Santiago Papasquiaro i Bruno Montané (qui Bolaño representaria, respectivament, mitjançant els personatges d'Ulisses Lima i Felip Müller en la seva premiada novel·la Els detectius salvatges) van fundar el moviment infrarrealista que, sorgit a partir de reunions i tertúlies bohèmies al Cafè l'Havana del carrer Bucareli, es va oposar radicalment als poders dominants en la poesia mexicana i a l'establishment literari d'aquest país, que tenia a Octavio Paz com la seva figura preponderant.” Per la seva part els organitzadors del CCCB ens presenten aquesta exposició dient: 

“El CCCB organitza l’exposició Arxiu Bolaño. 1977- 2003 com a homenatge a l’excepcional escriptor xilè de la mort del qual es compleixen deu anys el 2013 i coincidint amb la sisena edició biennal de Kosmopolis La Festa de la Literatura Amplificada. 

El projecte ha estat concebut a partir de tres eixos temàtics entrellaçats que expressen algunes de les claus més perennes de l’univers creatiu de l’autor de Los detectives salvajes. El primer defineix una geografia concreta a través de tres ciutats ?Barcelona, Girona i Blanes?, on Roberto Bolaño va crear gairebé tota la seva obra; el segon presenta la seva cronologia creativa, completant i redefinint la publicació dels seus llibres, i el tercer recrea un paisatge existencial que permet recuperar l’escriptor en la seva vida quotidiana: els seus treballs provisionals, els seus hàbits i la seva dimensió més íntima. 

El recorregut expositiu pren com a base aquests nuclis temàtics i els desenvolupa a través d’un pròleg, referència imprescindible als anys viscuts a Mèxic, i tres etapes precises: 

1. La universitat desconeguda. Barcelona 1977-1980 

2. Dins del calidoscopi. Girona 1981-1985 

3. El visitant del futur. Blanes 1985-2003 

El recorregut el tanca un epíleg o coda que analitza la influència de Bolaño en la literatura del segle XXI, reflectida en les traduccions a trenta-cinc idiomes i el creixent nombre d’estudis que suscita. 

La visita a l’exposició serà concebuda com una investigació detectivesca. El lector-visitant és el policia o detectiu sotmès a una sèrie de proves i jocs, no exempts d’humor i ironia. En la formalització de l’itinerari es donarà preferència a la metàfora del calidoscopi, a la qual el mateix autor es refereix en diferents passatges dels seus llibres. La mateixa escena amb diferents personatges, els mateixos personatges en escenes diferents. 

Però la singularitat de l’exposició, més enllà de l’enfocament temàtic, d’un teixit museogràfic innovador, i del diàleg amb el visitant, serà la presentació de material inèdit de l’Arxiu dels Hereus de Roberto Bolaño. Novel·les, contes, poemes i escrits diversos, llibretes i quaderns, correspondència, fotografies familiars, revistes i fanzines, la seva biblioteca personal, totes les entrevistes, jocs d’estratègia i altres valuosos materials que permetran conèixer amb més profunditat l’univers creatiu de Bolaño i contribuir a una lectura cada vegada més lliure i fecunda de la seva obra.” 

Recomanem a les persones interessades en visitar aquesta exposició que restarà oberta de dimarts a diumenge de 11:00 a 20:00, tancant els dilluns no festius al públic. 
Tindrà lloc a les instal·lacions del CCCB al carrer Montalegre 5 de Barcelona, amb un preu de 5 euros l’entrada. 

Val a dir que també hi ha una entrada a 3,00 € per a jubilats, menors de 25 anys, famílies nombroses, famílies monoparentals i visites en grup (mínim 15 persones), i per a tothom cada dimecres. 
Entrada gratuïta per a menors de 16 anys, Amics del CCCB, Jubilats titulars de la Targeta Rosa gratuïta, aturats, carnet de Docent de la Generalitat de Catalunya, i cada diumenge de 15:00 a 20:00 hores. 


No hay comentarios: