jueves, 27 de diciembre de 2012

Catalunya terra d’acollidaSant Esteve a Catalunya
i als altres Països Catalans La Fundació NousCatalans Ciutat ha publicat aquesta petita explicació sobre l’origen i les tradicions a Catalunya i terres de parla catalana, de la celebració d’aquest dia. 

Transcrivim la totalitat d’allò que publiquen, doncs creiem que es un enriquiment per als mexicans de conèixer les festes autòctones, com també un orgull de donar a conèixer les festes de Mèxic aquí. 
Conèixer, entendre, viure i participar, de les coses de Catalunya i de les coses de Mèxic es sens créixer com a persones i com a colectiu. Viure i ser feliç es una aspiració de tots… 


Sant Esteve a Catalunya i als altres Països Catalans 

Sant Esteve és el dia que ve després de Nadal, això és, el 26 de desembre, festivitat de Sant Esteve màrtir. En l'estructura social patriarcal dels segles precedents, la festivitat de l'endemà de Nadal (igual que el Dilluns de Pasqua Florida) responia a la necessitat funcional de disposar de temps suficient per tornar a peu, generalment, des del mas pairal on s'havia celebrat la festa fins al domicili de cadascun dels diversos membres de la família. 

L'extrema dificultat de viatjar de nit obligava, sempre, a ajornar el viatge de retorn fins l'endemà, i per tant quedava com un dia no-útil a efectes laborals; i així fins a derivar en dia festiu. 
La dita popular "Per Nadal, cada ovella al seu corral; per Sant Esteve, cada ovella a casa seva" descriu molt bé aquest fenomen social, gregari o de clan, entorn del mas pairal en les festes assenyalades. A Catalunya, és tradicional que la família es reuneixi a menjar amb l'altra meitat que no havia pogut el dia anterior. 
Al Principat és tradicional menjar canelons de primer i pollastre farcit o tall rodó de segon. De postres sempre cauen neules i torrons. 

Hi ha una tradició prou estesa que fa que els més menuts de la casa hagin d'enfilar-se damunt d'una cadira per dir un poema (i no un vers) en veu alta. Si a la gent gran els agrada, el nen s'endurà uns quants diners de premi. El següent és un poema típic: Sóc petitet així no conec ningú només el papa, la mama, les neules i els torrons. I aquí tinc una butxaqueta per ficar-hi calerons!!! 

Al País Valencià la mateixa festivitat es coneix com Segon dia de Nadal o Sant Esteve. La tradició és menjar amb la família paterna, ja que el dia de Nadal es tradició menjar amb la família materna. 

A les Illes Balears la mateixa festivitat es coneix com a Segona festa de Nadal o Sa mitjana festa

Catalunya i als altres Països Catalans

No hay comentarios: