miércoles, 26 de septiembre de 2012

Dies assenyalats


“El Grito” 
a Sant Joan de les Abadesses 
un any més 





La plaça Major de Sant Joan de les Abadesses 
amb el seu bon ambient . Fotografia: AME

El dissabte 22 de setembre de 2012 va tenir lloc la celebració de la Festa de “El Grito” a la bufona població de Sant Joan de les Abadesses, a Girona, pàtria de Jaume Nunó. El creador de la música del Himne de Mèxic. Va haver la tradicional fira gastronòmica i d’artesania com tots els anys. I presents amb estand tres associacions: els amics d’AFAMEX, dedicats a l’adopció de nens de Mèxic i Pionera en aquestes trobades a Sant Joan de les Abadesses; i l’Associació de Mexicans del Vallès a Catalunya [AMVC] amb el seu president Juan Jesús Mendoza. Actualment l’entitat mexicana més antiga al Principat de Catalunya. 

Enguany, per primera vegada va haver-hi també els amics de Diógenes Centre Cultural de Barcelona. Un centre que amb nomes dos anys ha fet una tasca cultural impressionant. A part, com a visitants, hi varen ser per tercer any Mexcat, i els “fixos de sempre” que som nosaltres. 



Conferencia amb un ple de gom a gom. Fotografía: AME 

Varis actes varen tenir lloc. Un partit de futbol entre SantJoanins i mexicans que varen guanyar els locals per 5 a 3, la presentació d’un llibre sobre “l’Exili català a Mèxic” que va fer ple de gom a gom, i que comptaria amb la assistència de la Sra. Norma Ang, Consol Encarregada del Consolat General de Mèxic a Barcelona, i ja per la tarda nit els actes més esperats. 

El nostre grup va visitar l’exposició “Una aproximació a la vida, de l’escultor i arquitecte santjoaní Francesc Fajula” al Palau de l’Abadia, i el Museu Jaume Nunó a l’edifici anomenat “El Palmàs”. Desprès tindríem un dinar de germanor “de traje”... 

Dels tallers infantils del matí tocaria veure apallissar les Pinyates. I així es va fer gracies al entusiasme d’Elisabeth Vázquez i el grup de Ball “México Baila”.. Actuacions artístiques tot seguit i memòria històrica. Aquell ball de Jarabe Tapatío a mans del grup infantil de “México Baila”, o l’espectacle triomfador d’aquest any, el musical “Fandango Jarocho”. 

Aquest any, a diferencia dels set anteriors, va cridar l’atenció un detall. La presencia dels Mossos d’Esquadra i Policia. Mai s’havien deixat veure fent acte de presencia pública. Altre cosa es l’assistència d’algun agent del CNI els darrers anys per avaluar el acte, les seves connotacions polítiques, seguiment i passar informe. Però Sant Joan de les Abadesses sempre ha estat molt, molt, molt tranquil. Així, per aquest detall sabíem que passaria “algo” aquest dissabte... 

L’acte oficial de la celebració de “El Grito” va fer-se a la balconada de la Casa de la Vila. Parlament breu del batlle Sr. Roqué i acte Oficial a càrrec de la nostra Consol Sra. Norma Ang. 
En acabar aparegueren un grup de senyeres estelades –entre vuit i quinze- que des de baix a la plaça es desplegaren tot cridant Independència!, i també Catalunya Estat!. Varen ser uns pocs minuts. Sense cap aldarull ni cap mena de violència verbal. En acabar, guardarien les senyeres, i la festa continuaria amb tota normalitat. 



El cantant i soci d’AME Josep Pérez Abuyé i el nostre President 
A la conversa els records de la seva darrera actuació al Teatre Artèria de Barcelona... 

La Coral del Casal Jaume Nunó va cantar un poc lluït Himne Nacional de Mèxic, i tot seguit les tradicionals sardanes en honor a Mèxic, amb la peça d’en Ramón Oliveras “Un santjoaní a Mèxic” 

Acabaria la jornada amb Mariachi. No podien pas faltar. Estava anunciat el “Mariachi Folclórico México Canta” en la documentació impresa i webs oficials. De fet la formació allí present seria el “Mariachi México Canta España” que dirigeix Alejandro Andrade. 

Com sempre, una presentació de qualitat, que va fer les delícies de mexicants i no mexicans allí reunits. 

L’any vinent, altre cop cap a Sant Joan de les Abadesses... 



No hay comentarios: