viernes, 13 de julio de 2012

Internacional



“Dones en Xarxa” es fa ressò 
de l’informe presentat per Amnistia criticant 
la impunitat de la violència contra les dones 
a Mèxic 





Dones en Xarxa neix l’any 2004 d’un grup de dones feministes i progressistes amb la finalitat de mostrar la veu de les dones a l’opinió pública catalana. 

Val a dir que avui s’ha fet ressò de l’informe presentat per Amnistia Internacional denunciat la impunitat davant la creixent violència i la discriminació contra les dones a Mèxic tot i les lleis que s’han aprovat en els últims anys. El text diu així: 


En un informe presentat davant el Comitè per l’Eliminació de la Discriminació de la Dona de l’ONU, l’organització humanitària ha criticat que les autoritats del país no protegeixen les víctimes de la violència de gènere ni garanteixen que els responsables responguin davant la justícia. 

"En els últims anys, Mèxic ha aprovat diverses lleis i creat institucions destinades a protegir la dona de la violència. No obstant això, gran part del problema és la no aplicació efectiva d’aquestes lleis i en la debilitat de les institucions", va dir Rupert Knox, autor de l’informe, en un comunicat emès des de la seva seu a Londres. 

Per això, AI demana tant al govern en funcions com al nou Executiu mexicà "un major compromís" per protegir els drets de la dona i posar fi als abusos i assassinats que, entre 1985 i 2009, ascendeixen a 34.000 i que han augmentat en els últims anys. 

Només el 2010, els homicidis de dones van ser 2.418, 320 d’ells a Ciudad Juárez, una de les urbs més afectades per aquest problema. 

Encara que la xifra d’homes assassinats és molt superior, Amnistia sospita que la violència sobre elles sol ser més cruel i sol anar lligada a les agressions sexuals. 

El Ministeri Públic de Mèxic va rebre el 2009 gairebé 15.000 denúncies de violació a tot el país, encara que AI calcula que en realitat es van produir al voltant de 74.000 ja que només un 15 per cent de les agressions sexuals es denuncien. 

Dels casos portats davant els tribunals, només 2.795 van acabar amb una condemna, segons apunta l’organització, de manera que algunes de les víctimes van acabar portant la seva denúncia a la Comissió Interamericana de Drets Humans. 

La impunitat amb què acaben molts d’aquests crims, ha provocat que moltes dones emprenguin campanyes per protegir els seus drets encara que, sovint, elles també es converteixen en el blanc de la violència. 

"Les dones activistes dels drets humans són víctimes de més i més atacs pel seu treball contra la violència basada en el gènere i per fer llum sobre les violacions dels drets humans produïdes a Mèxic", indica AI en el seu informe.

L’organització també alerta de la situació de les emigrants irregulars procedents de Centreamèrica que creuen Mèxic per arribar als Estats Units, que també són víctimes habituals d’aquests crims i que estan sotmeses a un major grau de desprotecció. 

Segons recull Amnistia en el seu informe, la Comissió Nacional de Drets Humans va determinar el 2011 que uns 11.000 emigrants havien estat segrestats durant sis mesos, mentre que altres estudis acadèmics indiquen que 6 de cada 10 dones són víctimes d’agressions sexuals. 


No hay comentarios: