sábado, 2 de junio de 2012

Armament per a Mèxic



Greenpeace preocupada 
Espanya duplica les exportacions d’armament 
Mèxic compra per un valor de 109 milions d'euros 







Les exportacions espanyoles d'armament es van duplicar l'any 2011 segons les dades oficials del Ministeri d'Economia, que mostren que s'ha seguit produint operacions que resulten molt preocupants segons publica l’Agencia Cristiana de Notícies La Flama.

Les organitzacions de la campanya "Armes sota control" (Amnistia Internacional, Fundació per la Pau, Greenpeace i Intermón Oxfam) qualifiquen com “a dubtoses” exportacions que difícilment compleixen els criteris imposats per la Llei. 

Pe la seva part Greenpeace a donat a conèixer en un comunicat datat a 31 de maig de 2012 les següents dades: 

Algunes de les destinacions més preocupants van ser països que van experimentar protestes populars demanant més democràcia i justícia social, a l'Orient Mitjà i el nord d'Àfrica. Entre ells figura Aràbia Saudita, a la qual es van vendre 14 milions d'euros i es van autoritzar més de 30 milions; Bahrain, que va rebre 6.300.000, o Egipte, a qui es van vendre gairebé 70 milions. Es van autoritzar exportacions per més de 700 milions d'euros als Emirats Àrabs, un país reiteradament denunciat des de diverses instàncies en relació amb el desviament d'armament cap a tercers països, de la regió del Golf Pèrsic i altres. 

Les vendes totals, comptant material de defensa, de doble ús, i altre material (anti-disturbis, i armes de caça i tir esportiu) van arribar als 2.578,2 milions d'euros. En el mateix període, es van autoritzar exportacions per un valor total de 3.172 milions, de nou superant totes les xifres d'anys anteriors. 

Altres destinacions que ens preocupen són per exemple Mèxic, un país al qual es van exportar aeronaus per valor de 109 milions d'euros, o el Pakistan, al qual es van exportar més de 600.000 euros (i es van autoritzar 12,8 milions), a més dels que figuren habitualment en la llista de destinacions com Colòmbia, Israel o els Estats Units. 

Un cas especialment destacable és l'operació actualment en marxa, i que compta amb el suport dels ministeris de Defensa i Exteriors per vendre 250 cotxes de combat a l'Aràbia Saudita. Es tracta d'un país amb greus problemes en matèria de drets humans, i el govern va facilitar cotxes de combat i altre material militar a Bahrain per reprimir les seves pròpies revoltes. Per això, Greenpeace, creu que el govern hauria de donar informació detallada i aturar de manera cautelar l'operació. 

Fa temps que les organitzacions alerten d'un risc: que davant la crisi econòmica, i davant les dificultats pressupostàries del Ministeri de Defensa (que limiten la seva capacitat d'adquirir armament) es decideixi impulsar les exportacions com a forma d'assegurar l'activitat i els resultats d'aquest sector. 

Finalment, Greenpeace ens recorda, un cop més, que la crisi econòmica no ha de servir d'excusa per deixar de complir la Llei sobre comerç d'armes que va ser aprovada per unanimitat al Parlament. 




No hay comentarios: