miércoles, 31 de agosto de 2011

Potencial ecològic de Mèxic

.

Cicle de conferències Biodiversitat Mexicana
Del 12 al 14 de setembre, l'Etnològic acollirà aquest cicle dins les jornades ¡Barcelona Vive Mèxico!




Mostra de la biodiversitat mexicana



Font: web Museu Etnològic de Barcelona


La República Mexicana comprèn dins del seu territori una àmplia gamma d'hàbitats, topografia, varietat de climes i una complexa història geològica i biològica que és reflectida en la configuració de diferents tipus d'ecosistemes i en una gran diversitat biològica. Entre 10 i 12% de les espècies del planeta es troben al territori Mexicà, sumant més de 200 mil espècies i situant-lo com el quart país megadivers al món. Ocupa el primer lloc en riquesa de rèptils (707), el segon en mamífers (491) i el quart en amfibis (282) i plantes (26,000).

Mèxic és el país amb major diversitat ecològica d'Amèrica Llatina i el Carib en estar present dins dels seus límits polítics els cinc tipus d'ecosistemes, 9 dels 11 tipus d'hàbitats i 51 de les 191 ecorregions identificades, a més de considerar-se com un dels centres més importants d'origen de plantes conreades al món. S'estima que els indígenes Mexicans van domesticar prop de 80 espècies silvestres per al seu consum.

Del total de territori nacional Mexicà, 17 milions d'hectàrees són considerades àrees Naturals Protegides que funcionen com a reguladores del clima, protegeixen les conques hidrològiques: eviten esllavissades i al·luvions que poden amenaçar les poblacions, capten la pluja, emmagatzemen, regulen i retenen l'aigua per posteriorment ser usada per proveir la societat. La consciència ecològica i cultural de les societat que habita en aquests entorns es transmet de generació en generació i actualment es considera Mèxic com un dels països exemple en el maneig dels recursos naturals i preocupat pel medi ambient i la biodiversitat del seu territori.

PROGRAMA
Les activitats que s'estan organitzant dins d'aquest programa comprenen un cicle de conferències sobre la biodiversitat a Mèxic, la climatologia Mexicana i la seva influència en el paisatge i creació d'hàbitats al país i la importància dels mars mexicans per a la biodiversitat marina, així com la projecció de video documentals i videoclips referents a la flora, fauna i ecosistemes de Mèxic, i la demostració fotogràfica d'aquesta biodiversitat.


Exemple de fauna del pais


Es desenvoluparan tres conferències enfocades en la biodiversitat de Mèxic i que estan programades per als dies 12, 13 i 14 de setembre del 2011. El recinte acollidor d'aquestes activitats és el Museu Etnològic de Barcelona, localitzat en Passeig de Santa Madrona, 16-22 Parc de Montjuïc a partir de les 18:00 hores i amb la següent organització:

12 de setembre

18:00 hrs.- Obertura del cicle de conferències. Inauguració de l'exposició fotogràfica "Tresors de la biodiversitat Mexicana" CONABIO-Carlos Aguilera Calderón (12 setembre-02 octubre 2011).

18:10 hrs.- Presentació i paraules d'Autoritats convidades i Direcció del Museu Etnològic de Barcelona.

18:30-19:30 hrs.- Conferència: "Diversitat de climes i el seu reflex en la varietat d'hàbitats i paisatges del país". M.C. Rigoberto Roses Luis, PhD del Centre Mediterrani d'Investigacions Marines CSIC i la Universitat de Barcelona.

19:30 hrs. Projecció del documental: "Els hereus de Humboldt", Comissió Nacional per al Coneixement i Ús de la Biodiversitat CONABIO, "Serres, valls i deserts" Produccions Antropocéntrico.

13 de setembre

18:00 hrs.- Introducció de la conferència a càrrec de Rigoberto Roses Luis, coordinador.

18:10-18:55 hrs.- Conferència: "Ecosistemes del territori Mexicà i els seus habitants" a càrrec del Dr. Carlos Galindo Leal, Director de Comunicació Científica de la CONABIO.

18:55 hrs.- Projecció del video documental: "Pel Corredor", CONABIO.

14 de setembre

18:00 hrs.-Introducció a la conferència.

18:10-18:45.- Conferència: "Els Mars Mexicans i la seva importància per a la biodiversitat marina" a càrrec del M.C. Rigoberto Roses Luis, PhD del Centre Mediterrani d'Investigacions Marines CSIC i la Universitat de Barcelona.

18:45 hrs.- Projecció del video documental: "Albirament, una proposta sustentable" Produccions Antropocéntrico.

Clausura del cicle de conferències.




.

No hay comentarios: