miércoles, 13 de julio de 2011

Servei públic

.

El Departament d'Interior estableix
un sistema de comunicació directe 24 hores
amb els consolats

per casos d'emergència
que afectin a turistes o residents estrangers





El Departament d’Interior va presentar el dimarts 05 de juliol del 2011 a més de 30 representants del cos consular establert a Barcelona un nou sistema de comunicació directa, actiu les 24 hores del dia, entre les diferents legacions consulars i el Centre de Coordinació d’Emergències CECAT de la Direcció General de Protecció Civil (DGPC) per casos en que turistes o residents estrangers a Catalunya es vegin afectats per alguna emergència o catàstrofe.

Segons el secretari general del Departament d’Interior, Xavier Gibert, “es tracta d’una eina que la DGPC posa a disposició dels consolats i que és bidireccional: hi ha una línia telefònica sempre oberta amb el Centre de Coordinació d’Emergències CECAT a disposició del personal dels consolats per tal que tinguin un interlocutor directe i qualificat en cas que tinguin coneixement d’algun cas d’emergència que afecti a algun ciutadà dels països que representen o alguna consulta operativa a realitzar en temes relacionats amb el sistema de protecció civil de Catalunya”. Igualment, el CECAT disposarà de contactes telefònics preestablerts amb personal tècnic dels consolats (Cònsols i altres càrrecs) per tal de comunicar-s’hi de forma immediata les 24 hores del dia en cas d’una emergència o catàstrofe que afecti a nacionals dels països que representen. També s’incorporen eines en servei i de consulta 24 hores com comptes de correu electrònic.

A partir d’aquest canal de comunicació es vehicularà qualsevol mena de gestió, consulta o tràmit que calgui realitzar amb els cossos operatius vinculats als plans d’emergències de Protecció Civil (policia, bombers, sistema d’emergències mèdiques, Institut de Medicina Legal, etc). Es tracta de facilitar i centralitzar tota la comunicació necessària entre les representacions consulars presents a Catalunya (convé recordar que Barcelona és de les ciutats del món amb més presència de legacions consulars) i la Generalitat en cas d’una emergència, pel que fa a la gestió d’aquesta i l’atenció a les persones afectades. Segons Gibert “La Direcció General de Protecció Civil ha engegat un àmbit de relació amb totes les delegacions consulars a Barcelona per tal d’establir un model de relació i de comunicació que faciliti la relació amb els consolats quan es donin situacions d’emergència”.

A la presentació del nou sistema de comunicació d’urgència, presidida pel secretari general d’Interior, Xavier Gibert, el director general de Protecció Civil, Manel Pardo, junt amb Sergio Delgado, subdirector general de Coordinació i Gestió d'Emergències de la DGPC, i Núria Gasulla, subdirectora general de Programes en Protecció Civil, han assistit diversos representants dels consolats dels països amb legacions a Barcelona.

Barcelona, (tot i que hi ha delegacions tres delegacions consulars a Tarragona, dues a Girona i una a Lleida) té una presència importantíssima de legacions consulars. Barcelona, amb 90 representacions de sengles països, és la ciutat del món on hi són presents més consolats, només per darrera de Hong Kong i de Nova York. Per això és de vital importància establir un mecanisme de comunicació àgil i operatiu per casos d’emergència.

A més, s’ha explicat de forma exhaustiva als representants consulars el funcionament del sistema de Protecció Civil de Catalunya, fent especial insistència en l’activació dels plans d’emergència pels diferents riscos (químic, inundacions, incendis...), de la funcionalitat del CECAT i sobre la potencialitat de mantenir un sistema estable, permanent i directe de contacte entre els consolats els nacionals dels quals hipotèticament es vegin afectats per una emergència i la Direcció General de Protecció Civil a través del CECAT.

Els consolats mantenen la seva interlocució institucional habitual amb el Departament de la Presidència, a través de la Secretaria d'Afers Exteriors.

La Direcció General de Protecció Civil, sensible a la presència de molts residents i, sobre tot, visitants i turistes foranis, edita els documents de consells i sensibilització davant els diferents riscos (químic, inundacions, nevades...) en diferents idiomes. A banda del català i l’aranès, empra el castellà, l’anglès, el francès, l’àrab i el xinès, i té previst ampliar aquest ventall idiomàtic en un futur. A més, compta amb les noves tecnologies, per exemple el twitter @emergenciescat per difondre consells i recomanacions a la població.


.

No hay comentarios: