sábado, 18 de junio de 2011

Programa Cultura Oberta

.

Curs de Joan García i Targa sobre Mèxic
a la Universitat Oberta de Catalunya

Les cultures indígenes mesoamericanes: el model maia.
Passat, present i futur

del 6 al 30 de juliol del 2011



Presentació del curs
El curs presenta una visió general de les cultures mesoamericanes prehispàniques, fent esment dels trets fonamentals que les defineixen i donant una visió que vol no ser eurocentrista, analitzant la realitat cultural americana de manera unitària, però a la vegada recollint tota la seva riquesa estètica i ideològica.

La segona part del curs centra el seu interès en la cultura maia com a model de treball una mica més aprofundit fent referència a aspectes com l'assentament, la diversitat, l'arquitectura, l'art, el poder i la vida quotidiana. Lògicament, es fa un acostament a les cultures indígenes en l'actualitat i s'indica quins són alguns dels seus trets identificatius.

Es destaquen dues línies argumentatives fonamentals:

1) trencar amb les interpretacions unidireccionals i negatives que tradicionalment s'han fet al nostre país sobre el món indígena americà que van trobar els espanyols al segle xvi,
2) proposar idees bàsiques, aspectes identificatius que permetin introduir l'alumne en aquesta realitat i generar un interès per a aprofundir més enllà del curs.

Competències
Capacitat de processament de la informació per tal de dur a terme interpretacions personals entorn de temes com el patró d'assentament, arquitectura i distribució de l'espai urbà, poder i arquitectura o persistència actual de certs trets culturals de les cultures mesoamericanes prèvies a l'arribada dels conqueridors.

Objectius
• Identificar les diverses cultures mesoamericanes en el seu espai geogràfic i marc cronològic
• Reconèixer els trets culturals més rellevants de cultures com l'olmeca, la teotihuacana, la zapoteca i la maia
• Analitzar l'adaptació al territori, els models urbans i els aspectes arquitectònics de les cultures mesoamericanes
• Interpretar els canvis i les continuïtats en època colonial i la persistència actual de certs trets culturals de les cultures mesoamericanes

Contingut
1. Aspectes generals: geogràfics i cronològics
2. Concepte de Mesoamèrica: origen, usos i problemes
3. Trets generals de les cultures teotihuacana i asteca
4. Cultura maia
4.1. Localització geogràfica
4.2. Història de les investigacions
4.3. Paradigmes i noves interpretacions
4.4. Adaptació al territori. Models urbans i aspectes arquitectònics
4.5. Arquitectura com a eina o símbol de poder social i jerarquia
4.6. Canvis i continuïtats en època colonial
4.7. Persistències actuals dels maies arqueològics

La Universitat Oberta d’Estiu
La Universitat Oberta d’Estiu es compon de cursos breus (25 hores). Els cursos es presenten organitzats en programes segons diferents àmbits d’interès i permeten combinar aprenentatge, lleure i desenvolupament professional. Tenen com a objectiu adquirir coneixements relacionats amb la cultura i la societat, actualitzar i aprofundir coneixements en àmbits professionals i educatius concrets, i establir lligams amb temes d’actualitat.

Els cursos tenen la validació del professorat dels Estudis de la Universitat Oberta de Catalunya i, segons els casos, representen un reforç, complement o aprofundiment a diverses temàtiques que es desenvolupen en les diverses Titulacions de la UOC.

Metodologia
La docència dels cursos es fa de manera virtual en una aula del Campus Virtual de la Universitat Oberta de Catalunya. L’aula és compartida amb la resta de participants del curs i amb el consultor o professor expert que orienta, proposa les activitats i avalua l’aprenentatge.

A l’aula, els participants tenen a la seva disposició les guies i els recursos per a l'aprenentatge necessaris per a poder seguir el curs, i també accessos a la Biblioteca per a fer consultes o accedir al material bibliogràfic.

Les dinàmiques en què es comparteixen les experiències són habituals en aquest tipus de cursos i a la UOC. El Campus Virtual acull diversos fòrums i espais de debat sobre temàtiques diferents.

Avaluació i titulació
El sistema d’avaluació dels cursos de la Universitat Oberta d’Estiu és l’avaluació contínua. Amb aquest tipus d’avaluació, els estudiants fan un conjunt d’activitats dissenyades per a l’aprenentatge progressiu del contingut, per mitjà de les quals són avaluats i reben la retroalimentació del consultor o consultora. L’avaluació contínua permet establir el ritme de seguiment del curs per a assolir els objectius i les competències establertes; per tant, és imprescindible seguir aquesta avaluació per a superar el curs satisfactòriament. No hi ha proves ni exàmens finals presencials.

Un cop hagin superat el curs, la UOC lliurarà als participants un certificat d’aprofitament en un termini d’entre tres i sis mesos.

El preu dels cursos d’1 ECTS oscil·la entre 110 i 180 euros.
Si pertanys a la comunitat UOC, gaudiràs d’un 7% de descompte sobre el preu dels cursos.
Si et matricules de més d’un curs, et beneficiaràs d’un descompte del 5% sobre el preu del segon curs i dels successius.


.

No hay comentarios: