martes, 21 de septiembre de 2010

Notícies publicades...

.
Sant Joan «crida» per Mèxic 200 anys després de la independència
La festa del Grito també coincidia enguany amb els 100 anys de la revolució mexicana




Santjoanins i mexicans ballant sardanes. Foto: Xevi Mas



Publicat a elRipollès.info
Redacció. Dilluns 20.09.2010



La plaça Major de Sant Joan de les Abadesses va tornar-se a tenyir aquest dissabte dels tons de la tricolor mexicana. Un any més, i ja en fa sis, el municipi va celebrar la Festa del Grito que commemora la independència del país nord-americà. Una festa que enguany coincidia amb el segon centenari de l'alliberament de Mèxic del jou espanyol i els cent anys de la revolució.

Una mirada de Mexicale
En el marc de la festa del Grito es va inaugurar al Palau de l'Abadia l'exposició “Retrats de Mexicali” d’Anna Beltran Porcar. Es tracta d’una mostra de personalitats que pretenen representar l’esperit d’aquesta ciutat, Mexicali, en el seu aspecte quotidià, reflectit en els seus moviments, en el treball que realitzen... és una mirada a la societat “mexicalense” i les seves ocupacions.

Anna Beltran Porcar és una artista emergent del País Valencià que comença ara la seva carrera en el món de les exposicions internacionals. Nascuda a l’Alcora és llicenciada en Belles Arts per la
Universitat Politècnica de València. Atreta per el coneixement d’altres cultures, estudia a Venècia (Itàlia) i Mexicali (Mèxic), ciutat que ha donat nom a aquests retrats.

La relació entre Mèxic i Sant Joan
La festa del Grito enforteix l'estreta relació que ha tingut Sant Joan amb Mèxic des de mitjans del segle XIX. Cal recordar que el compositor santjoaní Jaume Nunó va guanyar el 1854 la convocatòria internacional per a realitzar la música de l’himne nacional mexicà. El 3 de juny del 1980 es va firmar l’acta d’agermanament amb San Luís Potosí, població en la qual hi nasqué Francisco González Bocanegra, l’autor de la lletra de l’himne musicat per Nunó.



Galeria de fotos

- Festa del Grito 2010 (Xevi Mas i Lurdes López) [clic aquí]

- Festa del Grito 2009, activitats matinals (Xevi Mas i Lurdes López) [clic aquí]

- Festa del Grito 2008 (Arnau Urgell) [clic aquí]


Les tradicions mexicanes van omplir la plaça Major de Sant Joan. Foto: Lurdes López

Nota de AME:

Felicitem als autors per la qualitat d'aquest artícle. Sens dubtes el millor de tots els que s'han fet al llarg dels anys en que celebrem aquesta Diada de "El Grito" a Sant Joan de les Abadesses.

No hay comentarios: